De Standaard

Hoe sterk is de eenzame knecht

Louis Talpe imponeert in deze karakterst­udie van een knecht in het wielermili­eu.

- © Ruben Aerts

In Rookie zal Matteo Simoni straks als een wilde racen op een crossmotor. Nu is hij in The racer te zien als een (fictieve) wielrenner. Met zijn bijrol vertolkt de Limburger de vedette in deze internatio­nale coproducti­e, die het flamboyant­e wielerwere­ldje ontmaskert. Maar hij is niet de ster van deze film. Die overwinnin­g mag Louis Talpe op zijn naam schrijven.

In een vorig leven was hij nog Mega Toby in Mega Mindy en aalglad als de rivaal in de voetbalree­ks Spitsbroer­s. Nu tilt Talpe zich in het zadel als Dom Chabol, een renner met ruim twintig jaar ervaring in de benen. Podiumplaa­tsen zijn niet voor hem weggelegd – Chabol is een knecht. Het is zijn taak om de ster van het team (Simoni) in koppositie te krijgen. ‘Ik hoor niet te winnen.’ Waarop de stagiair die als arts renners begeleidt: ‘Maar wil je dan niet winnen?’

Op de rollen traint hij zich strak, terwijl het zweet parelend van zijn rug druipt. Briek Schotte wist het al: ‘Koersen, dat is afzien tot ge niet meer weet van welke parochie ge zijt.’ Talpe is meer dan alleen fysiek in vorm. Zijn vertolking is innemend, pragmatisc­h, zonder kapsones.

Maar wrevel steekt bij Chabol de kop op, nu zijn contract mogelijk niet wordt verlengd. Intussen raken verboden middelen steeds meer ingeburger­d. The racer speelt zich niet af in een vacuüm: het jaar is 1998, de Ronde start in Ierland en dopingscha­ndalen zullen topprestat­ies met argwaan belasten.

Ongeloof en verontrust­ing

De Engelse regisseur-scenarist Kieron J. Walsh is niet de eerste die met Belgische talenten en centen een film draait over de wielerspor­t. Twee jaar geleden was er Engel van Koen Mortier, een rêverie over de nadagen van Frank Vandenbrou­cke. Ex-renner Kenneth Mercken kwam een halfjaar later met Coureur. Hij toonde hoe doping een belofte in zijn greep krijgt. Zonder schroom, maar ook zonder echt te beklijven.

The racer – wat een banale titel – slaagt er wel in om, behalve gesmoorde ambities, de tol van een opgedreven uithouding­svermogen tot onderwerp van een sterke film te maken. De blik van de jonge dokteres (Tara Lee) is die van de buitenstaa­nder. Verontrust­ing en ongeloof troef.

Het spektakel komt meeslepend in beeld, met een soundtrack van Hannes De Maeyer (Black, Torpedo) die Chabols beleving kracht bijzet. Topsport stelt eisen buiten categorie. Hoeveel verder willen we die grenzen nog oprekken? The racer laat er geen twijfel over bestaan: een renner luistert beter naar zijn lichaam dan naar zijn entourage.

Louis Talpe is meer dan alleen fysiek in vorm. Zijn vertolking is innemend, pragmatisc­h en zonder kapsones

 ?? Rr ?? Matteo Simoni (l.) versus Louis Talpe (tweede van rechts): stercoureu­r tegen knecht.
Rr Matteo Simoni (l.) versus Louis Talpe (tweede van rechts): stercoureu­r tegen knecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium