De Standaard

Tweeluik in een verdeelde wereld

- © Ruben Aerts

ANTEBELLUM

Van: Gerard Bush, Christophe­r Renz

Met: Janelle Monáe, Jack Huston, Gabourey Sidibe

¨¨èèè

RECENSIE FILM Janelle Monáe heeft een dubbelrol in dit slavendram­a, dat evenzeer een hedendaags­e nachtmerri­e is.

Het zijn ontstellen­de tijden. Kijk naar de man die aan het roer staat in de VS, naar de raciale verdeeldhe­id die hij oppookt. Wie durft te beweren dat redelijkhe­id en tolerantie opnieuw terrein winnen?

Voor een sussende boodschap hoeft u niet op de makers van Antebellum te rekenen. Deze raadselach­tige film geeft een actuele, vlammende waarschuwi­ng. Er komt evenwel een gekunsteld­e opbouw aan te pas, en zo laat hij onderweg wel meer steken vallen.

De film opent met een gewaagd, minutenlan­g shot. Een zwarte vrouw slaat op de vlucht. Enkele tellen later krijgt ze een strop om de nek en ettelijke kogels in de rug. Een citaat van William Faulkner gaat aan de scène vooraf: ‘Het verleden is niet dood, het is zelfs nog niet verleden.’

Zangeres Janelle Monáe bouwt sinds Moonlight en Hidden figures

aan een acteercarr­ière die enkel aanmoedigi­ng verdient. Voor het eerst heeft ze nu een hoofdrol beet. Het is meteen een dubbelrol: ze is Eden als zwarte slavin, Veronica als de strijdlust­ige, geëngageer­de vrouw – denk: Sihame El Kaouakibi – die halfweg de film ontwaakt in een riant huis in hedendaags Amerika.

Hoe de twee zich tot elkaar verhouden, is het raadsel waaruit Antebellum zijn relevantie puurt. De Latijnse titel verwijst naar de periode die aan de Amerikaans­e Burgeroorl­og voorafging. Maar de verpakking ontleent de film aan minderwaar­dige popcornhui­ver. Werd de film om die reden in de markt gezet als een spannend tussendoor­tje?

Het is een bizarre, tegenstrij­dige keuze waarmee Antebellum zijn eigen ruiten ingooit.

Met Get out en Us heeft Jordan Peele de lat metershoog gelegd. Mindere filmmakers kunnen er onmogelijk nog bij. Dat zijn films nog lang een uitdagend ijkpunt mogen blijven.

 ?? Rr ?? Janelle Monáe speelt een dubbele hoofdrol.
Rr Janelle Monáe speelt een dubbele hoofdrol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium