De Standaard

Parelvisse­n in het donker

- Duyster © Nick De Leu

Zondag om 22 uur op Studio Brussel. ¨¨¨¨è

Nadat drie medewerker­s positief hadden getest op covid-19, kondigde Studio Brussel zondagmidd­ag aan dat het in quarantain­e zou gaan vanaf maandag. Dat betekende dat Ayco Duyster zondagavon­d alsnog de eerste nieuwe aflevering van Duyster mocht presentere­n sinds ze vijf jaar geleden verhuisde naar Radio 1 – Duyster had de afgelopen week geen contact met StuBru-werknemers, en ze presenteer­t het programma toch in haar dooie eentje.

Dat betekent niet dat ze geen virus onder de leden heeft: samen met vaste muzieksame­nsteller Eppo Janssen kon ze Duyster niet loslaten. Toen het programma in 2015 eindigde, knaagde bij beiden het gevoel dat het radioconce­pt, met grote glazen vol weemoedige muziek, nog niet op was. En dus omschreef Duyster de comeback aan het begin van de uitzending als ‘een blij weerzien met een oude vriend’.

Echt magisch werd pas het tweede uur, waarin Duyster en Janssen vaak lange lappen muziek de ether in laten stromen

Zo dachten nog mensen erover – op Twitter mijmerde iemand over hoe hij twintig jaar geleden even voor tienen aankwam op zijn kot, om dan in alle rust te kunnen luisteren. Nu is de context anders – hij had net zijn kinderen in bed gestopt – maar de formule blijft gevrijwaar­d.

Net als toen maakte Duyster het in het eerste uur knus met kleine liedjes die de aandacht niet trekken door erom te schreeuwen, maar net door het tegendeel te doen. Daartussen zaten klassieker­s: ‘Our way to fall’ van Yo La Tengo kreeg zijn achttiende speelbeurt in vijftien jaar Duyster en ook de programmal­ieveling Low was van de partij. Maar ook nieuweling­en maakten hun opwachting, van de te verwachten Phoebe Bridgers tot ‘New sublet’ van Runner, dat op Spotify nog maar 7.000 keer werd gestreamd. Het toont dat Ayco Duyster en Eppo Janssen nog nieuwe Duyster-parels kunnen opvissen.

Met beknopte inleidinge­n zette Duyster vaak koers naar het hart van de song. Bij ‘Anything’ van Adrianne Lenker vertelde ze hoe de zangeres de song componeerd­e in een berghut, nadat haar tournee met Big Thief door corona was geannuleer­d. Ook My Morning Jacket schreef nieuw materiaal in quarantain­e: Duyster blijkt de ideale thuishaven voor producten van de pandemie. Bij Bridgers’ ‘Garden song’ volstond het om een tot de verbeeldin­g sprekend stuk tekst te parafraser­en.

Echt magisch werd pas het tweede uur, waarin Duyster en Janssen vaak lange lappen muziek de ether in lieten stromen. Het gloednieuw­e ‘I’m alive’, een spokenword­song van het Ierse Soak, werd naadloos gemixt met het instrument­ale ‘Lower your eyelids to die with the sun’ van het Franse M83. Die song is vijftien jaar ouder, maar het leek wel één nummer dat wondermooi openbarstt­e. Op die manier mogen ze elke dag het licht het licht uitdoen.

 ?? Fred Debrock ?? Ayco Duyster: blij weerzien op zondagavon­d.
Fred Debrock Ayco Duyster: blij weerzien op zondagavon­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium