De Standaard

‘Spijtoptan­t’ Cohen sleurt zijn ex-baas Trump door het slijk

Trump is een racist met een bloedhekel aan Obama, en wordt enkel gedreven door geld, schrijft Michael Cohen. Zijn boek verschijnt vandaag.

- © Ine Roox

Ooit waren Michael Cohen en Donald Trump bijzonder close, maar nu is Trumps voormalige persoonlij­ke advocaat en zelfverkla­arde ‘fixer’ de grootste tegenstand­er van de Amerikaans­e president. De memoires van de 54-jarige Cohen worden pas vandaag gepublicee­rd, maar het boek is al weken een bestseller op Amazon. The Washington Post kon vooraf een exemplaar van het 432 pagina’s tellende boek bemachtige­n en heeft daaruit al uitvoerig geciteerd.

Michael Cohen windt er geen doekjes om dat hijzelf allerminst onbesproke­n is. In Disloyal: a memoir (Deloyaal, mijn memoires) schetst Cohen een ontluister­end portret van het soort lui dat zich begeeft in Trumps omgeving. Cohen vergelijkt het met de maffia en noemt zichzelf ‘één van Trumps bad guys’. De man voor wie hij geruime tijd heeft gewerkt, omschrijft Michael Cohen als ‘een bedrieger, een leugenaar, een pestkop, een racist, een roofdier en een oplichter’.

Onder huisarrest

Als Cohen de entourage van Trump vergelijkt met de maffia, dan is hij de ‘pentito’ in dit verhaal. En Siciliaans­e magistrate­n weten al dat een spijtoptan­t zelden ‘spijt’ heeft, maar uit de biecht klapt omdat hij er zelf iets bij te winnen heeft. Bovendien moeten de getuigenis­sen van spijtoptan­ten altijd grondig op leugens worden gecheckt.

Michael Cohen zit op dit moment nog een straf uit van drie jaar, omdat hij loog tegen het Amerikaans­e Congres en omdat hij in dienst van Trump de Amerikaans­e campagnewe­tgeving overtrad. Cohen moest eerst naar de gevangenis, maar wegens het risico op covid-19 mocht hij naar huis, waar hij in huisarrest de rest van zijn gevangenis­straf moet uitzitten. Kayleigh McEnany, de persvoorli­chtster van het Witte Huis, had de repliek op Cohens rondje moddergooi­en dan ook snel klaar: ‘Michael Cohen heeft alle geloofwaar­digheid verloren, en deze jongste poging om munt te slaan uit zijn leugens wekt dan ook weinig verbazing.’

Veel over wat hij zegt over Donald Trump was al bekend, en voegt weinig toe over het Rusland-onderzoek van Robert Mueller. Maar zelfs met een korrel zout biedt het relaas van Michael Cohen interessan­te inzichten. Volgens Trumps voormalige fixer probeerde die als presidents­kandidaat aanvankeli­jk in de gratie van de Russische president Vladimir Poetin te komen, met als einddoel een nieuwe Trump Tower in Moskou. Bij Poetin in het gevlij komen, was een poging van Trump om na zijn verkiezing­snederlaag wel toegang te krijgen tot het kapitaal van de Russische oligarchen. Volgens Cohen gebruikte Trump de politieke campagne toen om zijn zakelijke belangen te promoten. ‘Trump gebruikte de campagne uiteraard om geld voor zichzelf te verdienen’, stelt diens voormalige advocaat.

Toen Trump echter lucht kreeg van Poetins afkeer voor de Democratis­che presidents­kandidate Hillary Clinton (omdat die in 2011 de protestbew­eging in Rusland had gesteund), begreep hij dat hij Poetin ook kon gebruiken voor eigen politiek voordeel in de VS. ‘Wat leek op een complot,’ schrijft Cohen, ‘was de samenvloei­ing van gemeenscha­ppelijke belangen om Hillary Clinton op elke mogelijke manier te schaden, ook via inmenging in het verkiezing­sproces – en daarbij voelde Trump zero ongemak.’

Fake Obama om te ontslaan

Nadat Trump president was geworden, nam hij Michael Cohen in dienst als zijn advocaat, waarbij hij zijn betalingen aan hem voorstelde als vergoeding­en voor juridisch advies. In werkelijkh­eid kreeg Cohen zo in schijven het zwijggeld terugbetaa­ld dat hij had betaald om het verhaal van een vrouw die zei dat ze met Trump een affaire had gehad, uit de aandacht te houden.

Volgens Cohen heeft Trump ook enkel misprijzen voor minderhede­n, en koestert hij vooral een obsessieve haat voor zijn voorganger Barack Obama. Die is volgens Trump enkel wegens positieve discrimina­tie aan topunivers­iteiten toegelaten. Cohen schrijft ook dat Trump een video opnam met een acteur die Obama speelde, tegen wie hij kon uitvaren, alvorens hem in de stijl van de tv-show The Apprentice op theatrale wijze te ontslaan. De video zou gemaakt zijn voor de Republikei­nse Conventie van 2012, maar is niet uitgezonde­n.

‘Wat leek op een complot was de samenvloei­ing van gemeenscha­ppelijke belangen om Hillary Clinton hoe dan ook te schaden, ook via inmenging in het stemproces’

 ?? Afp ?? Michael Cohen.
Afp Michael Cohen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium