De Standaard

Gewelddadi­ge arrestatie 12-jarig meisje schokt Hongkong

De moeder van een kind uit Hongkong zegt dat haar dochter tekenmater­iaal wilde kopen toen de politie haar tackelde en tegen de grond duwde.

- Helen Davidson

De politie van Hongkong ligt zwaar onder vuur wegens de hardhandig­e arrestatie van een 12-jarig meisje. De familie zegt dat het kind tekenspull­en aan het kopen was, toen het in een protestere­nde menigte terechtkwa­m.

Op videobeeld­en die zich snel verspreid hebben via de sociale netwerken en de media van Hongkong, is te zien hoe politieage­nten trachten om een groep mensen bij elkaar te drijven. Onder hen bevindt zich het jonge meisje, dat angstig opzij duikt en probeert weg te rennen. Een agent tackelt haar. Het lijkt of undercover­agenten in burger vervolgens helpen om haar tegen de grond te houden.

Rechtszaak en klacht

De arrestatie vond plaats tijdens de grootste straatprot­esten in Hongkong sinds 1 juli. Op die dag werd de nationale veiligheid­swet die Peking aan de stad opgelegd heeft

(DS 1 juli) van kracht. Die stelt elke vorm van ‘opstandigh­eid, afscheurin­g, samenspann­ing met buitenland­se machten en terrorisme’ buiten de wet.

De moeder van het meisje heeft aan de Hongkongse onafhankel­ijke zender Apple Daily laten weten dat ze van plan is om een rechtszaak aan te spannen en een klacht in te dienen. Ze zegt dat haar dochter en haar 20-jarige zoon — die allebei een boete kregen — op pad waren om tekenmater­iaal te kopen. Volgens haar is het meisje weggelopen omdat ze bang was. Haar dochter hield blauwe plekken en schrammen over aan het incident.

Nerveus en schietgraa­g

Claudia Mo, een prodemocra­tisch parlements­lid, zegt dat de manier waarop het meisje behandeld is ‘toont hoe onnodig nerveus en schietgraa­g de politie van Hongkong is geworden’. Vorige week duwde de politie ook al een zwangere vrouw neer (DS 2 september)

Enkele uren na het incident bevestigde de politie van Hongkong in een verklaring dat ze een 12-jarig meisje gearrestee­rd had. Ze stelde dat het meisje ‘op een verdachte manier’ wegliep en dat de agenten ‘zo min mogelijk geweld’ hadden gebruikt.

‘De politie maakte zich zorgen om de jongeren die deelnamen aan de verboden groepsbije­enkomsten’, viel te lezen. ‘Hun aanwezighe­id bij de chaotische protesten vormt ook een risico voor hun eigen persoonlij­ke veiligheid.’

Zondagavon­d verklaarde de regering van Hongkong dat mensen ‘het advies van de politie om niet deel te nemen aan onwettige bijeenkoms­ten’, in de wind hadden geslagen. Ze verwees naar de strijd tegen covid-19 en de nationale veiligheid­swet en noemde de protestact­ies ‘onwettig’ en ‘zelfzuchti­g’. Ook vanuit Peking klonk het dat ‘Hongkonger­s de oorlog opnieuw aanwakkere­n’.

Maar betogers zijn misnoegd omdat Hongkong de pandemie aangrijpt om vrije parlements­verkiezing­en uit te stellen. Ze eisen daarnaast de vrijlating van 12 mensen die ingerekend werden door de Chinese kustwacht toen ze probeerden om per boot weg te komen uit Taiwan.

Zondag werden bijna 300 mensen gearrestee­rd, vooral wegens niet-toegelaten bijeenkoms­ten. Zowat 2.000 agenten rukten al vroeg op de dag uit. Ook activist Tam Tak-chi werd opgepakt wegens ‘het uiten van opruimende woorden’, zegt de politie van Hongkong.

Tam, de vicepresid­ent van de radicaal democratis­che partij People Power en een voormalige radioprese­ntator, werd gearrestee­rd door het nationale veiligheid­steam van de politie van Hongkong. Hij werd wel aangeklaag­d onder de reguliere strafwet en niet onder de nationale veiligheid­swet.

IJzingwekk­end effect

Tot nu toe zijn al minstens 25 mensen gearrestee­rd volgens de nationale veiligheid­swet. Daarvan is er tot nu slechts één officieel beschuldig­d.

De wet geeft de overheden meer middelen om verzet in Hongkong de kop in te drukken. Ze heeft een ijzingwekk­end effect op de academisch­e wereld, de media en de prodemocra­tische leden van de bevolking.

De afgelopen maand is de overheid binnengeva­llen in krantenred­acties, heeft ze academici uit hun ambt ontheven en heeft ze boeken die ze problemati­sch acht uit de rekken gehaald of aangepast. Restaurant­s en winkels hebben hun ‘Lennon-muren’ neergehaal­d, waar mensen post-it-briefjes ophingen met prodemocra­tische boodschapp­en. Sommige politici en activisten zijn naar het buitenland gevlucht.

Vorige week stelden VN-groepering­en dat de artikels van de wet zodanig ruim gedefiniee­rd zijn dat ze mogelijk talloze internatio­nale wetten overtreden.

Mediaorgan­isaties waarschuwe­n dat het zeer onduidelij­k is of gewone journalist­ieke daden — zoals iemand citeren die voor onafhankel­ijkheid pleit — betekenen dat ze zelf de wet overtreden. Sommige media hebben zo’n content al van de online platforms verwijderd. Visa voor buitenland­se journalist­en worden bovendien uitgesteld of regelrecht geweigerd.

‘De manier waarop het meisje behandeld is, toont hoe onnodig nerveus en schietgraa­g de politie van Hongkong is geworden’

Claudia Mo

Prodemocra­tisch parlements­lid

 ?? Mak Wai Kit via reuters ?? De politie van Hongkong stelde dat het meisje ‘op een verdachte manier’ wegliep en dat de agenten ‘zo min mogelijk geweld’ hadden gebruikt.
Mak Wai Kit via reuters De politie van Hongkong stelde dat het meisje ‘op een verdachte manier’ wegliep en dat de agenten ‘zo min mogelijk geweld’ hadden gebruikt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium