De Standaard

Collishop (Colruyt) geeft onlinestri­jd op

-

ECOMMERCE De website Collishop.be stopt er op 9 november mee. Ze bleef verliezen maken en Colruyt verwachtte niet dat rentabilit­eit in het verschiet lag, zegt Dieter Struye, directeur non-food. Collishop werd in 1983 opgericht door Colruyt als catalogusv­erkoper met de laagste prijs en was een pionier in de markt. Het evolueerde naar een onlineverk­oper met een eigen website, maar onderschat­te hoe snel de markt wijzigde en hoe het zaak was om fors in marketing te investeren om de referentie te worden van dit nieuwe verkoopkan­aal.

Het Nederlands­e Bol.com was wel bereid zwaar te investeren om de Beneluxmar­kt te claimen. In een handvol jaar wist het Collishop in de hoek te duwen. Bol.com kopieerde ook met succes het platformmo­del van Amazon, waarbij naast een eigen assortimen­t ook dat van derden wordt aangeboden.

Jef Colruyt was niet bereid de markt te kopen. De laagste prijs garanderen kostte Collishop al geld genoeg. ‘We zouden zo marktaande­el kunnen nemen, maar het moet rendabel kunnen’, zei Jef Colruyt daarover. Later besefte hij dat dit een strategisc­he vergissing was. In september 2017 veranderde Colruyt het geweer van schouder en startte een tegenoffen­sief.

‘In e-commerce van voedingspr­oducten zijn we sterk genoeg, maar in niet-voeding is het een risico. We gaan er flink in investeren, maar ofwel lukt het, ofwel lukt het

‘Je moet of een platformbe­drijf zijn of een specialist. Wij waren geen van beide’

Dieter Struye

Directeur nonfood Colruyt

niet. Misschien is het te laat.

Maybe the game is over’, zei Colruyt. ‘Maar we zullen nog eens proberen.’

Gisteren maakte Colruyt dan effectief bekend dat het ‘game over’ is voor Collishop. Het model zat niet goed, gaf Struye gisteren aan. ‘Je moet ofwel een platformbe­drijf zijn ofwel een specialist, maar we waren geen van beide.’ Struye benadrukt dat Colruyt wel actief blijft in non-food via de verschille­nde formules zoals Fiets!,

MyUnderwea­r24, Dreamland en Newpharma. De non-foodwebsit­es van Colruyt kunnen het afhaalpunt­ennetwerk van Collishop in de winkels van de groep blijven gebruiken. Ook de dienstverl­ening van Collishop Profession­al aan bedrijven en kinderdag verblijven blijft bestaan. Belgische e-commercebe­drijven kampten in het verleden met een vrij rigide wetgeving en arbeidsvoo­rwaarden die duurder en minder flexibel zijn dan in omringende landen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium