De Standaard

AB InBev zoekt opvolger voor topmanager Brito

- © Johan Rasking

BIERGIGANT Carlos Brito lijkt het voor bekeken te houden als ceo van AB InBev. Hij maakte van het bedrijf de grootste brouwer van de wereld.

De Britse krant Financial Times maakte gisteravon­d als eerste het nieuws bekend dat AB InBev de procedure heeft opgestart om een opvolger te zoeken voor zijn Braziliaan­se ceo Carlos Brito. De krant baseert zich op ‘verschille­nde bronnen’. Het bedrijf zelf gaf geen commentaar.

Volgens de berichtgev­ing in Financial Times zou het de bedoeling zijn dat Brito in de loop van volgend jaar stopt als ceo, om daarna een zitje op te nemen in de raad van bestuur. De rekruterin­gsfirma Spencer Stuart zou de opdracht hebben gekregen om kandidaato­pvolgers op te lijsten. Daarbij zou nadrukkeli­jk naar externe kandidaten worden uitgekeken; lees: naar managers die nu niet voor AB InBev werken. Van het huidige management­team zou alleen Michel Doukeris, die nu het Noord-Amerikaans­e merk Anheuser-Busch leidt, in aanmerking komen om in de voetsporen van Brito te treden.

500 biermerken

Als het vertrek van Brito wordt bevestigd, komt er een einde aan een tijdperk. Onder impuls van de Braziliaan­se manager is de van oorsprong Leuvense brouwerij in zestien jaar tijd uitgegroei­d tot de nummer één van de wereld, eigenaar van globale merken als Stella Artois, Budweiser en Corona en met een portefeuil­le van 500 (lokale) biermerken.

In 2004 was Brito de eerste topmanager van InBev, het fusiebedri­jf van het Braziliaan­se Ambev met het Belgische Interbrew. Vier jaar later sloeg hij zijn eerste grote slag, met de overname van het Amerikaans­e AnheuserBu­sch, en veranderde de bedrijfsna­am in AB InBev. Om in 2015 de kroon op het werk te steken met de inlijving van het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller. Telkens gingen die overnames – en het dagelijkse beheer van de bestaande brouwerije­n – gepaard met zware kostensane­ringen.

Schuldenbe­rg

Maar de financiële impact van de laatste overname was gigantisch – en speelt het bedrijf ook vandaag nog parten. Met een prijskaart­je van 79 miljard pond was SABMiller bepaald geen koopje. AB InBev torst sindsdien een torenhoge schuldenbe­rg, op een bepaald moment zelfs van meer dan 100 miljard.

Op de beurs noteert AB InBev vandaag tegen een koers van 49 euro, liefst 60 procent lager dan het piekniveau uit 2016 (122 euro). Recente besparinge­n op het uitbetalen van dividend maken AB InBev niet erg populair bij de kleine belegger. Maar de beslissing over de nieuwe ceo ligt bij het grootkapit­aal, met name bij de Belgische InBev-families (Van Damme, De Spoelberch en De Mevius) en de Braziliaan­se investerin­gsgroep 3G Capital.

Opmerkelij­k: Brito vertrekt amper enkele maanden na het afscheid van de Belg Jean-Francois Van Boxmeer als ceo bij grote rivaal Heineken.

 ?? Belga ?? Carlos Brito op een persconfer­entie in Leuven in 2019.
Belga Carlos Brito op een persconfer­entie in Leuven in 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium