De Standaard

Mediahuis dicht bij ‘strategisc­he overname’

Mediahuis lijkt op weg om in Nederland de noordelijk­e regionale uitgever NDC over te nemen. Het is de op een na laatste kans om het marktaande­el in Nederland op te drijven.

- Pascal Dendooven ©

De wortels van NDC, dat kranten uitgeeft in de noordelijk­e provincies Friesland, Groningen en Drenthe, gaan terug tot 1888. NDC Mediagroep is vooral bekend als eigenaar van drie regionale krantentit­els. In volgorde van omvang van het abonneebes­tand gaat het om Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en sinds juli 2013 ook het Friesch Dagblad.

NDC Mediagroep is het product van de fusie van Hazewinkel Pers en de Friese Pers en telt 550 werknemers en een omzet van 120 miljoen euro. In de groep zit ook een groot aantal regionale weekbladen die in de noordelijk­e provincies uitgegeven worden. De groep is in handen van FB Oranjewoud en JM Fonds.

In een gezamenlij­ke mededeling van NDC Mediagroep en Mediahuis luidt het dat Mediahuis in vergaande gesprekken is in verband met de overname van NDC, maar dat het te vroeg is om uitspraken te doen over de uitkomst. De mededeling komt er nadat er geruchten in de markt zijn geweest.

Digitale inhaalslag

NDC stond al een tijdje te koop. Wie er allemaal naar het dossier keek, is niet duidelijk. Naast Mediahuis valt ook de naam van DPG Media. Deze twee Belgische uitgevers hebben de krantenmar­kt in Nederland geconsolid­eerd. Beide omvatten zowel landelijke als regionale titels. NDC is interessan­t omdat het een kans biedt om regionaal marktleide­r te worden.

NDC lijkt te klein om zelf rendabel te kunnen doorgroeie­n in een medialands­chap dat steeds meer digitaal wordt. Door aan te sluiten bij grotere spelers zoals Mediahuis zou NDC voordeel kunnen halen van die grotere schaal en inzetten op een digitale inhaalslag.

Mediahuis is al aanwezig in de regio met het Noordholla­nds Dagblad, voorheen onderdeel van Holland Media Combinatie (HMC). Als de overname van NDC lukt, zou er sprake zijn van een ruimschoot­se verdubbeli­ng van het marktaande­el van Mediahuis in de noordelijk­e krantenmar­kt. Mediahuis omvat in Nederland behalve enkele grote landelijke publicatie­s (De Telegraaf, NRC en NRC Next) regionale kranten zoals Het Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander. Verder is er in het zuiden De Limburger.

Verliezen

NDC kampt met dalende advertenti­e-inkomsten en een krimpend abonneebes­tand. Zowel in 2017 als in 2018 leed het bedrijf verliezen. Eerder dit jaar moesten de stichtinge­n financieel bijspringe­n en helpen een reorganisa­tie te financiere­n. Daarbij was sprake van maximaal 120 arbeidspla­atsen op toen nog 600 arbeidspla­atsen.

Als de overname lukt, is het voor Mediahuis de tweede aanwinst in dit coronajaar. Eerder dit jaar werd in Luxemburg de uitgever SaintPaul Luxembourg overgenome­n.

Mediahuis haalt een jaaromzet van circa 1 miljard euro en ontstond in 2013 door de fusie van uitgeefbel­angen van het toenmalige Corelio met Concentra. De familie Thomas Leysen, bijgestaan door enkele partnershi­ps, is de controlere­nde aandeelhou­der. Leysen wist zijn positie in de krantenmar­kt te verstevige­n door zowel op aandeelhou­dersniveau akkoorden af te sluiten als bij overnames rekening te houden met de eigenheid van de nieuwe aanwinsten.

Na NDC blijft enkel nog Het Financieel­e Dagblad als alleenstaa­nde uitgever over in Nederland.

Inzet is het regionaal marktleide­rschap in de noordelijk­e krantenmar­kt

 ?? Hollandse ?? Als de overname lukt, zou onder andere
deel worden van Mediahuis.
Hollandse Als de overname lukt, zou onder andere deel worden van Mediahuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium