De Standaard

‘Europa holt aansprakel­ijkheid vaccinbedr­ijven niet uit’

- Pascal Sertyn

CORONAVACC­IN Bedrijven blijven aansprakel­ijk wanneer een kandidaat-vaccin de gezondheid zou schaden. Dat is gisteren bevestigd in het Europees

Parlement.

Tegen eind dit jaar beschikt Europa over de eerste coronavacc­ins, al zal het nog om kleine hoeveelhed­en gaan. Pas in april zullen dosissen in grote volumes toekomen. Dat heeft de topambtena­ar van de Europese Commissie die onderhande­lt met de vaccinbedr­ijven gemeld tijdens een hoorzittin­g in het Europees Parlement.

Het debat in de parlements­commissie Volksgezon­dheid en milieu over de coronavacc­ins werd halsoverko­p georganise­erd nadat er heel wat vragen waren gerezen over de aanpak van de Europese Commissie (DS 31 augustus).

Die werden gevoed door berichten dat de bedrijven in ruil voor een deal over goedkope vaccins niet zouden moeten opdraaien voor schadeloos­stellingen wanneer een kandidaat-vaccin de gezondheid zou schaden.

Er is geen sprake van dat Europa akkoord gaat met een uitholling van de patiëntenr­echten door het inperken van de aansprakel­ijkheid van vaccinontw­ikkelaars, stelde de Europese topambtena­ar Sandra Gallina gistermidd­ag tijdens de hoorzittin­g.

Gallina, die door de Europese Commissie in de cockpit van de vaccinonde­rhandeling­en is geplaatst, meldde dat de bedrijven volledig aansprakel­ijk blijven. Al voegde ze er onmiddelli­jk aan toe dat de onderhande­lingen daardoor moeilijk zijn.

Ze wees erop dat in de afspraken wel een uitzonderi­ng wordt gemaakt. Tijdens het eerste jaar na een voorwaarde­lijke goedkeurin­g van een vaccin kunnen EU-lidstaten eventueel tussenkome­n in schadeloos­stellingen als blijkt dat het verborgen gebreken heeft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium