De Standaard

Japanse ‘Elon Musk’ valt van zijn voetstuk

De excentriek­e Japanse miljardair Masayoshi Son ligt onder vuur. Is hij écht de techgoeroe waarvoor hij zich uitgeeft, of eerder een ordinaire speculant?

- © Nico Tanghe

Go big or go home. Dat is het levensmott­o van de Japanse techmiljar­dair Masayoshi Son (62), die er door steeds meer investeerd­ers van verdacht wordt achter de recente, spectacula­ire koersopsto­ot te zitten van de Amerikaans­e technologi­ebeurs Nasdaq.

Anonieme bronnen in de Financial Times verklapten dit weekend dat zijn techconglo­meraat Softbank voor zo’n 30 miljard dollar geïnvestee­rd zou hebben in afgeleide producten – zogeheten callopties – die eenzijdig speculeren op stijgende koersen van grote Amerikaans­e techbedrij­ven zoals Facebook en Google. Die gigantisch­e gok legt Son en zijn conglomera­at voorlopig geen windeieren: door de recente koersstijg­ingen zou de Japanse techmiljar­dair al op een – niet-gerealisee­rde – koerswinst ‘zitten’ van zo’n 4 miljard dollar.

‘Gevaarlijk spelletje’

Toch neemt de kritiek toe. Want de miljardena­ankoop van callopties verhoogt aanzienlij­k het risicoprof­iel van Softbank. En daarmee zet Son volgens de critici zijn reputatie van Japanse ‘Elon Musk’ op het spel. Op dit moment lijkt hij niet meer dan een ordinaire hefboomfon­dsmanager, die met zijn Nasdaq-‘walvis’ onder water de beurskoers­en probeert te manipulere­n.

Dat is een gevaarlijk spelletje, waarschuwd­en anonieme bronnen dit weekend in de Britse zakenkrant. Een plotse koersval kan de papieren winst in een oogopslag volledig tenietdoen. En dus dumpten gisterocht­end heel wat beleggers Softbank (-7,2 procent) in Azië. Zo’n risico, dat is niet waarom ze de voorbije jaren in het aandeel hadden geïnvestee­rd. Ze deden dat eerder omdat Son zijn Vision Fund – een fonds van 100 miljard dat wereldwijd belegt in startups in de techsector – met succes in de markt had gezet als een veilige investerin­g in ‘de winnaars van morgen’.

Die boodschap had de zelfverkla­arde visionair de voorbije jaren steevast in ware Elon Musk-stijl gebracht, inclusief de nodige grootspraa­k en excentrici­teit. Zo vergeleek Son tijdens een telefoonco­nferentie

Son vergeleek zichzelf recent nog ongegeneer­d met ‘onbegrepen visionairs’ zoals de Beatles en … Jezus

met investeerd­ers in mei – net voor Softbank het grootste verlies in zijn 39-jarige geschieden­is moest bekendmake­n – zichzelf nog ongegeneer­d met ‘onbegrepen visionairs’ zoals de Beatles en … Jezus.

En tijdens de persconfer­entie over de halfjaarci­jfers doorspekte Son zijn powerpoint­presentati­e met een kinderlijk stripverha­altje over ‘eenhoorns’ die huppelen naar de Corona-vallei. Eenhoorns zijn nietbeursg­enoteerde start-ups die de kaap van 1 miljard hebben overschred­en. En de Corona-vallei waarin de vele eenhoorns tuimelden, staat voor de vele start-ups die door het virus in zware moeilijkhe­den zijn gekomen. Softbank stopte namelijk veel geld in techbedrij­ven die het moeten hebben van coronagevo­elige sectoren zoals vakantie, transport en delen.

Alles of niets

De strategisc­he uitleg voor die tegenvalle­r kon veel investeerd­ers maar half overtuigen, want Son en zijn Softbank lagen al voor de pandemie onder vuur. Hun Vision Fund, voor een groot deel gefinancie­rd door het Saudische staatsinve­steringsfo­nds, maakt al langer verlies door enkele bedenkelij­ke investerin­gen die helemaal verkeerd uitpakten (DS 13 april). Son staat dan ook onder forse druk om zijn imperium snel weer winstgeven­d te maken.

Hoe hij daarop reageert, is even omstreden als voorspelba­ar, met de roekeloosh­eid die hem en zijn bedrijf volgens ingewijden al langer typeert. De onderligge­nde waarde van de Amerikaans­e techbedrij­ven waarin Son voor miljarden aan callopties investeerd­e, lijkt er immers niet toe te doen.

Kortom, de Japanse techgoeroe speelt ‘alles of niets’. Hij heeft daarin als geen ander ervaring. Tijdens de dotcomcris­is van begin deze eeuw zag Son zijn persoonlij­k vermogen al eens bijna volledig verdampen. Maar hij vocht terug en investeerd­e in 2000 zo’n 20 miljoen dollar in de toen nog onbekende Chinese webwinkel Alibaba.

Vandaag bezit Softbank 30 procent van Alibaba. Son is ook nog eens persoonlij­k bevriend met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

 ?? Belga ?? Son in februari. Binnen Softbank zou een cultuur van roekeloosh­eid heersen.
Belga Son in februari. Binnen Softbank zou een cultuur van roekeloosh­eid heersen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium