De Standaard

Eén dom moment, veel gevolgen

Is het manoeuvre waarmee Novak Djokovic zichzelf uit de US Open kegelde – een bal die een lijnrechte­r velde – een ‘carrièreki­ller’? Overdreven, maar toch.

- Marc Vermeiren

Wie is de beste tennisser aller tijden? Tegen die achtergron­d speelt elke grand slam – de ultieme maatstaf om de hiërarchie te bepalen – zich af. Roger Federer staat met zijn 20 stuks nog steeds op kop, maar op zijn 39ste en met een haperend lijf krimpen zijn kansen. Zijn twee belagers Rafael Nadal (34) en Novak Djokovic (33) komen met 19 en 17 majors steeds dichter. Omdat Nadal terugdeins­de voor de oversteek naar de VS en Federer revalideer­t na een knieoperat­ie, mist Djokovic door deze uitsluitin­g een gouden kans om de tussenstan­d op 20-19-18 te brengen.

Roland-Garros is eind deze maand de volgende major, maar in zijn favoriete biotoop heerst Nadal soeverein. Djokovic heeft al herhaaldel­ijk verklaard dat hij de all time primus wil worden, maar die inhaalrace loopt nu vertraging op.

Imagoschad­e

Hij was in New York toegekomen als een man met een missie. Naast zijn recordjach­t (een 18de major en een seizoen zonder nederlaag, hij zat aan 26-0) wilde hij de imagoschad­e van een woelige zomer wegpoetsen én een nieuwe spelersuni­e uit de grond stampen. Hij verliet New York zondagavon­d met lege handen én bijkomende vlekken op zijn blazoen.

Midden april had Djokovic openlijk getwijfeld over een toekomstig coronavacc­in. Enkele weken later hekelde hij de strenge maatregele­n die de US Open plande. Vervolgens organiseer­de hij een exhibitiet­oernooi, waarbij vrolijk alle coronamaat­regelen genegeerd werden. Een klein dozijn mensen, onder wie Grigor Dimitirov en het echtpaar Djokovic zelf, bekocht zoveel onvoorzich­tigheid met een besmetting.

New York moest dus de Wiedergutm­achung worden. Hij loofde uitgebreid de stad, het toernooi en zijn leiders, en schaarde zich als nummer één achter een nieuwe spelersbon­d. Helaas. John McEnroe, kenner ter zake, vreest dat Djokovic de rest van zijn dagen met een besmeurde reputatie zal moeten leven.

Geen prijzengel­d

Djokovic verliest ook zijn prijzengel­d van 210.000 euro en mag een boete van 8.500 euro verwachten. Voor een man die minstens 200 miljoen op de bank heeft staan, wenkt niet meteen de bedelstaf. Qua rankingpun­ten blijft de schade beperkt. Door een tijdelijke coronamaat­regel behouden spelers de hoogste score uit 2019 of 2020. In zijn geval: de vierde US Open-ronde van vorig jaar. Djokovic kan ook zonder bijkomende schorsing naar Europa afreizen om het gravelseiz­oen aan te vatten.

Djokovic verlaat New York met lege handen én bijkomende vlekken op zijn blazoen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium