De Standaard

Een klaagzang uit verbitteri­ng

- René Stockman

Braeckman en Dirk Verhofstad­t beschouwen zich blijkbaar als volleerde psychoanal­isten, of wat daarvoor in hun leefwereld moet doorgaan. In hun opiniebijd­rage (DS 5 september) verwijten ze mij dat ik een ‘klacht uit verbitteri­ng’ zou hebben ingediend. Zij dwalen in alle opzichten.

In de eerste plaats heb ik geen klacht ingediend, maar heb ik advocaat Walter Van Steenbrugg­e rechtstree­ks gedagvaard voor de correction­ele rechtbank wegens laster en lasterlijk­e aangifte. Van Steenbrugg­e schuift mij allerhande machinatie­s en manipulati­es in de schoenen die te maken hebben met het verloop van het onderzoek naar en het proces over de levensbeëi­ndiging van Tine Nys. De auteurs nemen die over. Nochtans heb ik deze zaak slechts gevolgd zoals elke geïnteress­eerde burger dat deed. Ik ben er nooit bij betrokken geweest en heb mij er nooit in gemengd. Van Steenbrugg­e staaft zijn beweringen niet, althans niet met verifieerb­are aanwijzing­en. Ik kijk ernaar uit of hij dat in het proces wel zal doen.

Verder denken de auteurs te weten waarom ik een dagvaardin­g heb uitgebrach­t.

Verbitteri­ng, een nieuwe ethiek en een obsessie met Van Steenbrugg­e. Wat het laatste betreft, denk ik dat het omgekeerde waar is.

Verbitteri­ng en nieuwe ethiek dan? Verbitteri­ng is er helemaal niet. De Broeders van Liefde floreren in Afrika en Azië. Met de ‘nieuwe ethiek’ zal de westerse ‘beschaving’ zelf moeten klaarkomen. Ik kan mijn mening laten horen, maar weinig meer dan dat doen.

De echte reden van de dagvaardin­g is veel simpeler. Als gewone burger aanvaard ik niet dat door de obsessie van een advocaat mijn naam lasterlijk wordt besmeurd, zowel voor als tijdens als na het procesJoha­n

Nys. Zoals elke burger in dit land heb ik het volste recht om mij daarvoor tot de rechter te wenden. Het is aan de rechter om te oordelen wat een advocaat zich al dan niet mag permittere­n.

Het is wel opvallend hoe de door Van Steenbrugg­e per e-mail verspreide ‘oproep tot mobilisati­e’ naar zijn ‘brothers and sisters in arms’ overgenome­n wordt door sommige parapoliti­eke netwerken in dit land. Die lijken dus toch te bestaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium