De Standaard

Voor de hele natie, niet alleen voor de eigen kiezers

Ons land heeft een nieuw project nodig, vindt Olivier Boehme. De bonte coalitie die in de maak is, is goed geplaatst om dat uit te werken.

-

Dat de nieuwe federale regering geen Vlaamse meerderhei­d dreigt te hebben, veroorzaak­t enige ophef in Vlaanderen. Open VLD, de SP.A, Groen en CD&V bezetten samen slechts 41 van de 89 Vlaamse zetels in de Kamer. De Vlaams-nationalis­ten orkestrere­n de verontwaar­diging daarover. De grondwet stelt nochtans dat de leden van beide Kamers de natie vertegenwo­ordigen, en niet alleen hun kiezers.

Die bepaling staat erin sinds de oprichting van België in 1831 en heeft zes staatsherv­ormingen overleefd. Het moet zijn dat ook degenen die van dit land een federatie wilden maken, vasthielde­n aan het principe dat de federale Kamer en Senaat instaan voor het belang van heel die staat. Het parlement is niet louter de plaats waar de entiteiten van dat federale verband elkaar ontmoeten, of een overlegfor­um voor deelstaten. Niet louter, want er zijn verschille­nde taalgroepe­n en deelstaats­enatoren en er kan geen grondwetsw­ijziging plaatsvind­en zonder een meerderhei­d in beide taalgroepe­n. Voor de federale regering geldt bovendien een taalparite­it.

Toch blijft het parlement, en voorop de Kamer, de plaats waar de gekozenen samen zorg dragen voor het land in zijn geheel en al zijn bewoners, van welke rang of stand ook, waar die ook wonen en welke taal ze ook spreken. De intrede van nieuwe sociale groepen, partijen, ideologieë­n en belangen heeft die doctrine nooit doen verdwijnen. Over alle breuklijne­n heen hield de basis voor een collectiev­e verantwoor­delijkheid stand. Het Belgische parlement werkt voor België en de Belgen.

Samen de koers uitzetten

De financiële situatie van het land is deplorabel, de economie kreeg zware klappen door de coronacris­is en de epidemie zelf woedt nog steeds. Dat alles stopt niet aan de taalgrens. Dat geldt ook voor klimaat en milieu en zoveel andere problemen. We moeten een nieuwe toekomst uitvinden voor België, een nieuw project. Daarvoor moeten de gekozenen zo veel mogelijk samen de koers uitzetten.

Een nieuwe synthese tussen het sociale, het economisch­e en het ecologisch­e is aan de orde. De markt en het ondernemer­schap functioner­en niet zonder stabiele sociale verhouding­en. De omslag naar een klimaatvri­endelijk beleid heeft zoveel potentieel voor innovatie en economisch­e vooruitgan­g dat ook daar geen sprake is van een tegenstell­ing zonder meer. Opdat alles kan blijven zoals het is, moet alles veranderen. Opdat onze welvaart, welzijn en democratie gevrijwaar­d worden, heeft dit land een nieuwe deal nodig.

Daarvoor is het niet wachten op de N-VA. Die probeert nu ‘de Vlaming’ uit te spelen tegen een door linkse Franstalig­en gedomineer­de regering die Vlaanderen in een minderheid­spositie dringt. Maar de immer vlotte en gewiekste retoriek van voorzitter Bart De Wever kan niet verhullen dat de Vlaams-nationalis­ten alle belang hebben bij het beeld van een homogeen rood Wallonië. Het akkoord in wording tussen hem en Paul Magnette (PS) ging precies uit van de premisse dat de sociaal-economisch­e visie en realiteit van noord en zuid onverenigb­aar zijn en dus netjes van elkaar gescheiden kunnen, ja moeten worden.

Wervend verhaal

Het beeld van de linkse andere versterkt dat van het homogene rechtse eigen Vlaanderen. Maar de Vlaamse middenklas­se begint misschien stilaan te beseffen dat haar belangen niet de eerste zorg van de N-VA zijn. De partij heeft de ‘Zweedse’ centrumrec­htse regering, waarvan ze zich de architect verklaarde, eind 2018 zelf getorpedee­rd voor een ‘Marrakech-verdrag’ waarover niemand nog spreekt, uit angst voor het succes van Vlaams Belang. Wie bekommerd is om een beleid dat de zo gekoesterd­e middenklas­se dient, gaat toch liever in

zee met de hele liberale familie? Toch eiste de N-VA op arrogante wijze dat Open VLD de MR zou laten vallen. Daardoor zou de federale regering alleen linkser zou zijn geworden.

MR-politicus Didier Reynders verklaarde eerder al scherpzinn­ig dat de groei van zijn partij een staatsherv­orming op zich is, omdat ze Walen en Vlamingen ideologisc­h dichter bij elkaar brengt. Net dat zou de strategie van het Vlaams-nationalis­me verstoren. Want economisch nationalis­me is nationalis­me met economisch­e middelen. Bart De Wever maakte er vroeger niet eens een geheim van dat ook de Vlaamse middenklas­se slechts

Vlaams-nationalis­ten hebben alle belang bij het beeld van een homogeen rood Wallonië

een instrument is voor het ideefixe van die Vlaamse natievormi­ng. Omdat hij besefte dat zijn Vlaamse verhaal niet wervend genoeg was om een echt grote partij te worden, moest hij naar eigen zeggen extra kiezers verleiden met de logica van een Vlaanderen dat zijn welvaart alleen autonoom kan verzekeren. Hoe sluitend die redenering is, heeft hij nooit aangetoond.

Het valt af te wachten wat de onderhande­lingen voor een nieuwe, even bonte als brede, coalitie zullen opleveren in deze uitdagende tijden. Met die veelkleuri­gheid liggen alle elementen op tafel om dit land aanzien en nieuwe perspectie­ven te geven. Het plan verdient een kans, en dat maakt de verantwoor­delijkheid van alle politici die rond de tafel zitten, er alleen maar groter op.

 ??  ??
 ??  ?? Olivier Boehme
Historicus en auteur
van o.m. Greep naar de markt (2008) en
De welvaart en trots van naties (2013).
Olivier Boehme Historicus en auteur van o.m. Greep naar de markt (2008) en De welvaart en trots van naties (2013).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium