De Standaard

De beste relance? Een regering. Presto!

- ©

Nooit was een regering vormen makkelijke­r. Toch als het gaat om zaken die er vandaag echt toe doen. Zelden lagen de kaarten makkelijke­r voor een groot compromis of zelfs een zinvol project. Dat is het heerlijke aan België. We staan met zoveel zaken zo hopeloos achter, dat een paar prioriteit­en aanpakken kan volstaan om iedereen te laten winnen.

Wat zijn de uitdaginge­n? Onze economisch­e groei ligt al lang te laag – terecht een grote liberale bekommerni­s. Dat komt niet alleen door corona. Onze slabakkend­e productivi­teit is een structurel­e handicap. Als we hogere lonen willen, betere gezondheid­szorg, hogere pensioenen en een performant­e sociale zekerheid – terechte bekommerni­ssen van links – hebben we groei nodig. Al járen krijgen we hetzelfde advies van de Oeso en de Europese Commissie: investeer in zaken die de productivi­teit vooruithel­pen: infrastruc­tuur, onderzoek, innovatie en de klimaattra­nsitie.

Het verdrinkt in al het coronanieu­ws, maar de ijsbergen en gletsjers smelten in recordtemp­o, terwijl op het land massieve branden woeden. Een recente studie suggereert dat we op het ergst mogelijk traject zitten. En een duurzame planeet, dat is toch echt de corebusine­ss van de groenen (hoewel ze dat weleens willen vergeten). Europa geeft meer steun dan ooit. Subsidies, leningen, herziene begrotings­regels. Corona heeft zaken mogelijk gemaakt die een jaar geleden ondenkbaar waren.

Sociale rechtvaard­igheid dan. Zelden sloeg een crisis ongelijker toe. Sommigen hebben de tijd van hun leven gehad en hebben een dikkere spaarboek dan ooit. Anderen zitten op hun tandvlees. Lees het interview met acteur Johan Heldenberg­h (DS 5 september). Dat komt boven op een structuree­l gebrek aan vooruitgan­g voor mensen die al langer krap zaten. Veel pensioenen en uitkeringe­n zijn te laag. Hoe beschamend is het dat supermarkt­en acties ondernemen tegen lege brooddozen in een land dat graag te koop loopt met zijn ‘superieure sociale zekerheid’?

Als het over belastinge­n gaat, moeten we eindelijk doen wat gezaghebbe­nde instanties al jaren zeggen: kom tot een betere mix. Verminder belastinge­n op arbeid, zeker op werknemers die braaf hun belastinge­n betalen. Verhoog de belasting op vervuiling in plaats van mensen met auto’s te betalen. Voer een meerwaarde­belasting in, zoals de Oeso zegt. Maar ook: verlaag belastinge­n en maak overheidsu­itgaven efficiënte­r.

Moeten de arbeidsmar­kt en de sociale zekerheid dan niet structuree­l en doortasten­d hervormd worden? Absoluut. Zal dat moeilijk liggen in een Vivaldi/Avanti-coalitie? Absoluut. Maar die hervorming­en waren het best gebeurd toen de zaken goed gingen. Zweeds heeft een immense kans laten liggen. Denk aan de arbeidsdea­l die er nooit kwam. De prioriteit is nu de economie weer op gang te brengen.

Hoeveel mag dat kosten? De begroting is normaal een splijtzwam tussen links en rechts. Maar godzijdank is ook daar corona. Keynes is back with a vengeance. De orthodoxie van weleer is verlaten, tot in Berlijn en Frankfurt. Er wordt geld gedrukt dat het een lieve lust is. Er worden schulden gemaakt als waren het suikerspin­nen op de kermis.

De markten zijn blijkbaar niet ongerust. Integendee­l. Dat geeft voluntaris­tische politiek meer ruimte dan ooit.

Wat werkelijk geen enkele internatio­nale instantie ons adviseert, is dit: verspil 15 maanden na de verkiezing­en, nota bene tijdens de ergste crisis in zeventig jaar, nog wat meer tijd aan eindeloze discussies over een staatsherv­orming. Let op, dat is een legitieme discussie. Maar niemand heeft een uitgewerkt plan, toch zover we weten. Laat staan dat er maar een begin van consensus is. Het is niet het moment.

De grootste staatsherv­orming die we snel nodig hebben, is een regering met volheid van bevoegdhei­d, die een deugdelijk, rationeel beleid voert. Want de laatste maanden hebben we weer surrealist­ische taferelen van wanbeleid meegemaakt. (Deels onder impuls van de partijen die nu aan zet zijn.)

Voor mij is de grote test deze: komt er een regeerakko­ord dat de basis kan vormen voor deugdelijk beleid? Wat de partijen nu moeten doen, is lijnen uitzetten. Prioriteit­en bepalen. That’s it. Niet voor de zoveelste keer à l’improviste in nachtelijk­e onderhande­lingen punten en komma’s van beleid bepalen in een gedetaille­erd regeerakko­ord. Zet er niets in wat niet doordacht is. Laat die uitwerking aan experts.

Want als we de voorbije maanden iets hebben geleerd, dan is het dat we, hoewel we graag morren en zagen, alles bij elkaar een behoorlijk civiel volkje zijn. We laten ons met gemak opsluiten, we houden ons braafjes aan waanzinnig­e regels. En experts laten zich met verbazend groot gemak opvorderen om mee over beleid na te denken en het uit te werken, zelfs ’s nachts of tijdens de weekends. Maak daar gebruik van.

Wat de partijen nu moeten doen, is lijnen uitzetten. Prioriteit­en bepalen.

Ive Marx is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

 ?? Fred Debrock ?? ‘Beschamend dat supermarkt­en acties moeten ondernemen tegen lege brooddozen.’
Fred Debrock ‘Beschamend dat supermarkt­en acties moeten ondernemen tegen lege brooddozen.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium