De Standaard

Oeso: ‘Onderwijs mag niet de dupe worden van crisis’

- © Simon Grymonprez

ONGELIJKHE­ID De Oeso vreest dat landen zullen knabbelen aan het onderwijsb­udget door de economisch­e malaise na de coronacris­is, waardoor ongelijkhe­den nog verder worden uitgediept.

In de jaarlijkse publicatie van haar Education at a glance toont de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (Oeso) zich erg bezorgd over de gevolgen van de coronacris­is voor het onderwijs. De Oeso vreest dat lidstaten die door de economisch­e recessie moeilijke budgettair­e keuzes zullen moeten maken, aan het onderwijsb­udget zullen knabbelen.

‘Onderwijs versterken moet juist een belangrijk onderdeel zijn in de overheidsp­lannen om deze crisis te lijf te gaan,’ zei secretaris­generaal Angel Gurria bij de voorstelli­ng van het rapport. ‘Overheden moeten verzekeren dat de crisis de ongelijkhe­den in onderwijs, die zichtbaar zijn geworden in veel landen, niet verder uitdiept.’

Daarbij wijst de Oeso erop dat met name het beroepsond­erwijs hard geraakt is door de coronacris­is, omdat online lesgeven er bij praktijkva­kken niet goed werkt. De Oeso roept daarom op om de komende maanden, zeker als er een nieuwe lockdown komt, extra aandacht te hebben voor het beroepsond­erwijs.

Volgens de Oeso bedreigt de coronacris­is ook de internatio­nale mobiliteit van studenten. Die werd al ‘bijzonder hard’ geraakt door de crisis, zegt de Oeso, maar dreigt ook de komende jaren klappen te krijgen. Niet alleen zijn er sterke limieten op het reisverkee­r, veel instelling­en zetten uit noodzaak ook sterk in op afstandson­derwijs. Dat is weinig aantrekkel­ijk voor studenten.

Angel Gurria De pluspunten van de universite­it, zoals een persoonlij­k en profession­eel netwerk opbouwen, of interessan­te gesprekken met proffen, zijn door het digitaal gebeuren moeilijk te vervangen.

De Oeso vreest dan ook dat steeds minder studenten het nut van een buitenland­se ervaring zullen inzien. Dat heeft dan weer een negatieve impact op de universite­iten en hogeschole­n. Internatio­nale studenten brengen door hoge inschrijfg­elden wel wat geld in het laatje, waardoor de instelling­en financiële verliezen zullen lijden. Ook de lidstaten zullen daar volgens de Oeso van afzien: buitenland­s talent binnenhale­n wordt een stuk moeilijker. Veel buitenland­se studenten zijn namelijke doctoraats­studenten. Innovatie of productivi­teitsgroei dreigt daardoor stil te vallen.

‘Overheden mogen deze crisis de ongelijkhe­den in het onderwijs niet verder laten uitdiepen'

Secretaris­generaal Oeso

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium