De Standaard

Didier Reynders grijpt naast portefeuil­le Handel

- © Bart Beirlant

EUROPESE COMMISSIE Valdis Dombrovski­s, de vicepresid­ent voor Economie in de Europese Commissie, krijgt de belangrijk­e portefeuil­le van Handel na het aftreden van Phil Hogan.

Zoals verwacht heeft Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen gisteren voor Mairead McGuinness gekozen als de nieuwe Ierse vertegenwo­ordiger in de Europese Commissie (DS 5 september). Ierland had haar en de vrij onbekende Andrew McDowell voorgedrag­en.

Ze volgt Phil Hogan op, die ontslag moest nemen omdat hij de coronarege­ls in Ierland met de voeten had getreden en slechts mondjesmaa­t Von der Leyen op de hoogte had gesteld van de feiten. Maar McGuinness, sinds 2004 Europarlem­entslid, heeft onvoldoend­e politieke gewicht om de belangrijk­e portefeuil­le van Handel over te nemen en in Ierse handen te houden. Ze wordt bevoegd voor de bevoegdhei­d Financiële diensten en de uitbouw van de Europese kapitaalma­rkt.

De Letse ex-premier Valdis Dombrovski­s, die aan zijn tweede termijn als Eurocommis­saris bezig is, wordt verantwoor­delijk voor het Europese handelsbel­eid.

De Belgische ex-minister Didier Reynders voerde sinds het ontslag van Hogan actief campagne om promotie te maken binnen de Commissie. Hij is nu verantwoor­delijk voor Justitie, maar valt daarbij onder vicevoorzi­tster Vera Jourova, die het niet zo goed met de Belg kan vinden. Reynders zelf heeft minder om handen dan hij graag zou willen en moet nu minder werken dan toen hij nog Belgisch minister was. In Politico hielden zelfs ‘Belgische functionar­issen’ anoniem een pleidooi voor

Reynders, waarbij ze wezen op zijn ervaring als minister van Financien en Buitenland­se Handel. Maar de Europese Volksparti­j in het Europees Parlement had duidelijk gemaakt dat ze niet van plan was de portefeuil­le aan een liberaal te laten.

McGuinness, lid van de EVP, moet nog de zegen krijgen van de lidstaten en van het Europees Parlement. Maar gezien haar ervaring kan dat geen probleem vormen. In dat geval komt de verhouding tussen mannen en vrouwen in het college op veertien tegen dertien.

 ?? Afp ?? Valdis Dombrovski­s.
Afp Valdis Dombrovski­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium