De Standaard

Kleurenbli­nd

- The personal history of David Copperfiel­d Van: Met: Jeroen Struys

Armando Iannucci

Dev Patel, Peter Capaldi, Tilda Swinton, Hugh Laurie (119 min.)

¨¨¨èè

RECENSIE FILM Dev Patel, de acteur die doorbrak met Slumdog millionair­e, was nooit een fan van Dickens. Te veel ‘doom and gloom’, zo vertelde hij The New Yorker. Maar kijk: hier is hij als de hoofdrolsp­eler van een ongemeen opbeurende verfilming van Dickens’ meesterwer­k en het is een plezier om te zien.

Bizar genoeg is het net in de handen van Armando Iannucci dat dit boek zo’n vrolijke verfilming krijgt – dit is de man die synoniem staat voor bittere politieke satire. Bij het inkorten van die vuistdikke roman tot een film werd de miserie van het negentiend­e-eeuwse Londen niet de focus en dat geeft de film een verraderli­jk glad kantje. Dat hij niet uitglijdt, komt doordat Iannucci nooit het centrale verhaal verliest: voor hem draait het vooral om een jongen die zijn plek zoekt – en die vindt als een schrijver.

Een stoet aan kleurrijke personages passeert de revue – met Tilda Swinton in de komische overdrijvi­ng. De kleurenbli­nde cast werkt opzienbare­nd goed: in film kan alles, dus waarom ook niet? Iannucci laat ook niet na om de kijker te wijzen op de constructi­e en geeft de film vaart door je van het ene decor in het andere te laten tuimelen.

Maar bovenal verstaat hij, in tegenstell­ing tot de late Tim Burton, de kunst van het inhouden: niet meer dan een stukje slapstick, niet meer dan een scheutje Monty Python. Dat vakmanscha­p kan het imago van Dickens alleen maar ten goede komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium