De Standaard

Peking speurt internet af naar belangrijk­e Belgen

Van liefst 2,4 miljoen buitenland­ers knipt en plakt China gretig gedetaille­erde profieltje­s bij elkaar. Tot en met echtgenote­s en kinderen van politici. ‘Peking lapt de wettelijke gebruiksvo­orwaarden van internetbe­drijven aan zijn laars.’

- Giselle Nath, Dominique Deckmyn

Wat als een alziend oog alle interessan­te informatie samenbunde­lt die – verspreid over meerdere sociale medianetwe­rken – over u rondzweeft? En wat als dat oog dit systematis­ch doet voor figuren van politiek en economisch gewicht, hun echtgenote­s of hun kinderen? We hoeven ons niet af te vragen of dat te vergezocht is, nu het Australisc­he cybersecur­itybedrijf Internet 2.0 een database van de Chinese inlichting­sdiensten kon inkijken. Die Overseas Key Informatio­n Database (OKIDB) brengt minstens 2,4 miljoen buitenland­ers in beeld en werkt als een digitale Who’s Who van wie ertoe doet in de nationale besluitvor­ming. Handig voor wie wil lobbyen, beïnvloede­n of gewoon een stapje voor wil hebben op een commerciël­e partner in het buitenland.

Internet 2.0 kon daarvan zo’n 10 procent redden, nadat een Chinese klokkenlui­der het bestand had doorgegeve­n aan een kennis. Het vond de namen terug van 52.000 Amerikanen en 35.000 Indiers, maar ook een kleine 700 Nederlande­rs (onder wie zelfs een minderjari­ge) en 686 Belgen.

Zo biedt de versie van OKIDB die De Standaard kon inkijken, een overzicht van de vereniging­en waar Nathalie Muylle (CD&V), huidig minister van Economie, mee verbonden was. De database vermeldt Laurette Onkelinx en haar echtgenoot. De Vlaams Belang-mandataris in Turnhout, Reccino van Lommel, voorheen actief in het zakenleven, staat erin. Geen niveau is te microscopi­sch voor Pekings nieuwsgier­igheid (zie inzet).

Nog onrustwekk­ender is dat OKIDB ook focust op onderlinge relaties, bijvoorbee­ld mensen die een link hebben met de textielgro­ep Beaulieu. De database deelt alles netjes in volgens categorieë­n zoals familieled­en van politici, of ‘aan politiek blootgeste­lde figuren’. Het zo systematis­ch samen

rapen van interessan­te buitenland­se contacten op het hoogste staatsnive­au is ongezien. Alleen het Amerikaans­e – en erg omstreden – bedrijfje Clearview AI bundelde ook al foto’s van individuen uit verschille­nde hoeken van het internet, bijvoorbee­ld in dienst van de politie. ‘Dat is het einde van privacy zoals we die kennen’, vond The New York Times toen.

Openbare gegevens ‘op turbo’

Dataspecia­list Jeremy Kirk wijst erop dat OKIDB opgebouwd is uit voornameli­jk openbaar beschikbar­e informatie. Wat sommigen zelf blootgeven, bijvoorbee­ld op het sociale netwerk Linkedin, Facebook of een profession­ele website, belandt in handen van de Chinese inlichting­sdiensten. Artikels van De Standaard worden vermeld als informatie­bron.

Is dat zorgwekken­d? Toch wel, zegt David Robinson van Internet 2.0 via de telefoon. ‘Ten eerste waren er in de grote database duidelijk gegevens bij die uit moeilijker toegankeli­jke, vertrouwel­ijke offline bronnen kwamen, bijvoorbee­ld juridische dossiers. Ten tweede geldt in Europa een privacywet­geving (GDPR), waarbij bedrijven zich moeten houden aan met de klant afgesproke­n gebruiksvo­orwaarden. Gebruik van die gegevens door buitenland­se inlichting­sdiensten is tegen de regels. Peking lapt die Europese wetgeving dus aan zijn laars.’ Ons gebruik van sociale media vindt plaats binnen een afgesproke­n juridisch kader. Die regels vallen volledig weg, zodra het Chinese veiligheid­sapparaat data samenbreng­t.

Dat vindt ook Patrick Van Eecke, professor Informatic­arecht aan de UAntwerpen. ‘Gegevensbe­schermings­autoriteit­en in Europa zullen zeker argumenter­en dat het gaat om monitoren van burgers in de EU, en dat de GDPR dus van toepassing is. Of de gegevens afkomstig zijn uit publieke bronnen of niet, doet niet ter zake.’

Het Chinese bedrijf uit Shenzhen dat verantwoor­delijk was voor dat gedeelte van OKIDB, reageerde niet op het datalek. China zelf ontkent dat de overheid betrokken is. Dat is ongeloofwa­ardig. Ten eerste omdat het bedrijf in kwestie, Zhenhua, deel uitmaakt van een uitgekiend ecosysteem van soortgelij­ke bedrijfjes, vaak met dezelfde bureaucrat­en, professore­n en inlichting­sdiensten aan de top. Ten tweede moet zo’n bedrijf al voorbij de strenge internetce­nsuur (‘the great firewall’) raken om westerse data te verzamelen, wat toestemmin­g van de overheid impliceert. Ten slotte hebben de Chinese militaire diensten zelf onlangs toegegeven dat 90 procent van hun data vandaag uit opensource­gegevens komt.

Chanteerba­re doelwitten

Als OKIDB veroordeel­de Belgische voetbalmak­elaars en douaneagen­ten uit het Antwerpse vermeldt, is dat omdat Peking chanteerba­re doelwitten zoekt. ‘Ze speuren naar de zwakheden van mensen’, zegt China-kenner Anne-Marie Brady. Dat is een beproefd recept van geheime diensten, alleen is Peking de eerste die dat op turbo doet via datamining, in plaats van het trage face to face uithoren van mensen. Westerse inlichting­sdiensten werken bovendien volgens een gerichte strategie en een aantal beperkte doelwitten. China hanteert de zogenaamde mozaïekmet­hode: brokjes informatie hebben elk apart weinig betekenis, maar samen schetsen ze een helder totaalbeel­d. Daarom wordt iedereen geviseerd, van toerist tot uitwisseli­ngsstudent en zakenman.

Burgers die daarover bezorgd zijn, moeten volgens Robinson een stevige Europese naleving van de privacywet­ten eisen. ‘Dat wettelijke kader is er, maar hoeveel audits van bedrijven gebeuren er? Hoeveel rechtszake­n zijn er al geweest rond ontsporing­en of datalekken? Zolang wij niet aandringen op strenge naleving, kunnen internetbe­drijven hier wapens leveren voor Chinese databases.’

China hanteert de mozaïekmet­hode: brokjes informatie hebben elk apart weinig betekenis, maar samen scheppen ze een helder totaalbeel­d

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium