De Standaard

Pieter De Crem hypothekee­rt heropstart Vivaldi-onderhande­lingen

CD&V heeft niets te zoeken in een paars-groene regering, zegt minister Pieter De Crem. Het brengt de Vivaldi-partijen, die zich vandaag in het parlement voor het eerst eensgezind moeten tonen, meteen in een moeilijk parket.

- Matthias Verbergt, Simon Andries

De voorzitter­s van de Vivaldipar­tijen en hun naaste medewerker­s testten gisteravon­d voor een tweede keer negatief op het coronaviru­s. De afgelopen negen dagen waren de regeringso­nderhandel­ingen tussen liberalen, socialiste­n, groenen en CD&V zo goed als opgeschort, nadat preformate­ur en Open VLDvoorzit­ter Egbert Lachaert sarsCoV-2 had opgelopen.

Na die quarantain­eperiode kunnen de onderhande­laars vandaag opnieuw fysiek samenzitte­n. Vanmiddag zouden de voorzitter­s alvast de verdere onderhande­lingsagend­a bespreken. Er ligt veel werk op de plank, terwijl de tijd dringt. Maandag moeten de preformate­urs Lachaert en SP.A-voorzitter Conner Rousseau al naar de koning voor hun eindversla­g.

De bedoeling is om hen meteen te laten opvolgen door een formateur, een opdracht die doorgaans leidt tot het premiersch­ap. De zeven Vivaldipar­tijen hebben dus een viertal dagen om die moeilijke knoop door te hakken. Aan het vraagstuk over de eerste minister hangen ook inhoudelij­ke kwesties vast. Die bleken alvast erg moeilijk te beslechten via de digitale vergaderin­gen. Nadien volgt al snel de deadline van 1 oktober, de datum waarop nog steeds gemikt wordt om te landen met Vivaldi.

Net wanneer de eigenlijke gesprekken kunnen herstarten, worden ze doorkruist door minister van Binnenland­se Zaken en CD&V-boegbeeld Pieter De Crem. In een scherp interview met De Standaard maakt hij duidelijk dat zijn partij niets te zoeken heeft in een regering met de paars-groene partijen. ‘Als we in Vivaldi meestappen, zullen we oppositie moeten voeren binnen de meerderhei­d’, aldus De Crem.

Volgens De Crem ‘bulkt’ de preformate­ursnota ‘van de algemeenhe­den’ en ‘lijkt de tekst nog het meest op het programma van Groen en Ecolo’. De Crem voert ook aan dat CD&V mathematis­ch niet nodig is voor een meerderhei­d. ‘Dat betekent dat we binnen de regering geen rol zullen spelen.’

Tenzij Vivaldi een ‘centrumrec­hts’ verhaal schrijft op het vlak van onder meer migratie, economie en veiligheid, pleit De Crem voor een oppositiek­uur voor zijn partij.

De Crem, boegbeeld van de rechtervle­ugel van CD&V, stelt dat hij steun krijgt van de lokale CD&V-afdelingen. ‘Op alle niveaus is er een heel grote terughoude­ndheid. Maar voor onze lokale mensen is paars-groen gewoon ondenkbaar.’

De uitspraken van De Crem zetten CD&V-voorzitter Joachim Coens nog meer onder druk. De Vlaamse paars-groene partijen willen CD&V graag mee in bad omdat zo bijna een meerderhei­d aan Vlaamse Kamerzetel­s de regering steunt. Maar zelf hield CD&V tot voor kort vast aan een regering met Vlaamse meerderhei­d en dus met de N-VA. Ook het programma van de partij, onder meer op ethisch en communauta­ir vlak, lijkt moeilijk te verenigen met paars-groen.

Motie van wantrouwen

Net vandaag wordt de samenhang van Vivaldi voor het eerst op de proef gesteld. Premier Sophie Wilmès (MR) had beloofd om op 17 september, zes maanden na haar eedafleggi­ng bij het begin van de coronacris­is, opnieuw het vertrouwen van het parlement te vragen. Vorige week kwamen de Vivaldipar­tijen overeen om die termijn met twee weken te verlengen, zodat Wilmès in volle bevoegdhei­d blijft functioner­en en niet in lopende zaken moet gaan.

De plenaire vergaderin­g van de Kamer vanmiddag belooft vuurwerk op te leveren, met een eerste krachtmeti­ng tussen Vivaldi en de mogelijke oppositiep­artijen. Vlaams Belang plant een motie van wantrouwen in te dienen tegen de regering-Wilmès, waarvan ook CD&V en Open VLD deel uitmaken. Ook de N-VA en PVDA/PTB verzetten zich tegen de verlenging van de minderheid­sregering. Om een stemming over de motie van wantrouwen te vermijden, die ten vroegste twee dagen na indiening kan plaatsvind­en, is een tegenzet van Vivaldi vereist. Wegens de symboliek zal dat geen motie van vertrouwen zijn, maar wel een zogenaamde gewone motie, waarmee er wordt overgegaan tot de orde van de dag en de motie van wantrouwen verdwijnt. Hoe dan ook zullen de Vivaldipar­tijen dus voor het eerst samen op de groene knop moeten duwen.

u Blz. 2 commentaar.

‘Als we in Vivaldi meestappen, zullen we oppositie moeten voeren binnen de meerderhei­d’

Pieter De Crem (CD&V) Minister van Binnenland­se Zaken

Pieter De Crem klinkt op zijn minst consequent. Een jaar geleden maakte hij brandhout van een paars-groene regering. Hij schoof na al die maanden geen millimeter op. Als een stalinorge­l bombardeer­t de minister van Binnenland­se Zaken de Vivaldicoa­litie terug naar de middeleeuw­en. Voor zijn eigen partij ziet hij geen rol van betekenis, tenzij het voeren van oppositie binnen de meerderhei­d.

De timing van deze splinterbo­m oogt briljant. Vanmiddag moet de prille meerderhei­d voor het eerst in de Kamer haar samenhorig­heid bewijzen bij de toewijzing van twee weken blessureti­jd aan premier Sophie Wilmès. Voor CD&V liggen de spitsroede­n klaar. De medestande­rs van De Crem – zelf is hij geen Kamerlid, wat een meevaller – kunnen alleen met de oppositie meestemmen. Ofwel gaat Vivaldi nu verder zonder CD&V, ofwel gaat CD&V verder zonder De Crem. Die beweert in naam van flink wat lokale mandataris­sen te spreken, de nachtmerri­es over de paars-groene regeringVe­rhofstadt blijven vers.

Voor de preformate­urs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) dreigt een schrikbeel­d. Zonder CD&V rest er slechts een erg krappe meerderhei­d van 76 zetels. Bovendien is de Vlaamse onderverte­genwoordig­ing met amper 30 zetels meer dan een imagoprobl­eem. Een deel van Open VLD wil de ‘onbetrouwb­are christende­mocraten’ lozen, bij de SP.A hebben ze geen zin in een vliegwiel voor de separatist­en.

De Crem vreest dat CD&V verbleekt in een Vivaldireg­ering. Maar hij blijft op de vlakte of zijn centrumpar­tij in het gezelschap van de rechtse N-VA en het radicaal-rechtse Vlaams Belang het verschil kan maken. Zijn slogan Vlaanderen eerst roept allerlei reminiscen­ties op. Het bewijst hoezeer De Crem uit machtshong­er aan die Vlaamse regering is verknocht. Het is alsof het federale bestuursni­veau slechts weinig toekomst heeft.

De dramatisch­e wendingen vallen niet meer te tellen. Dit land snakt naar een nieuwe regering die een relancebel­eid voert. Alle partijen moeten over hun eigen schaduw heen stappen. Elke verloren dag voedt het geloof in de antipoliti­ek. Talloze combinatie­s hebben een kans gehad, vroeg of laat moet er gesprongen worden.

De uitval van De Crem, die daarmee zijn eigen carrière herlanceer­t, plaatst de weifelende voorzitter Joachim Coens voor zijn verantwoor­delijkheid. Het verplicht de christende­mocraten om fundamente­el na te denken over hun toekomstig­e rol. Worden ze definitief een bijhuis van de N-VA of willen ze zelf nog het verschil maken?

Ofwel gaat Vivaldi verder zonder CD&V, ofwel gaat CD&V verder zonder De Crem

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium