De Standaard

‘Wie heeft met wie gekust? Dat hebben we allemaal doorgegeve­n’

Zeker 66 jongeren zijn besmet teruggekee­rd uit het Portugese vakantieoo­rd Albufeira. Sommigen van hen maakten het iets te bont. ‘Misschien konden er tien mensen in het zwembad. Ze zaten daar met het dubbele.’

- Jolien De Bouw

Het had een zorgeloze afsluiter van de zomer moeten worden, na een laatste jaar op de middelbare school dat niet veel voorstelde. Maar voor sommigen was het net iets té zorgeloos. Al zeker 66 jongeren testten positief, nadat ze terug waren gekeerd uit het Portugese vakantieoo­rd Albufeira, dat bekendstaa­t om zijn stranden, bars en discotheke­n.

Van hen reisden er 41 met de organisati­e Summer Bash. Het doelpublie­k van de trip naar Albufeira zijn 18- en 19-jarigen die nog even willen ontspannen, voor ze gaan studeren of werken. Al zou het dit jaar sowieso wat minder zijn. ‘Wij hebben de deelnemers op voorhand laten weten: feesten zal er niet in zitten’, zegt zaakvoerde­r Jordy S’Jongers vanuit Albufeira. ‘Wij hebben zelf geen feestjes georganise­erd. En ter plekke zijn ze heel streng: alles sluit om één uur, ’s avonds kun je geen alcohol meer kopen.’

Om het risico te beperken, werden de jongeren – die in villa’s verblijven – opgedeeld in bubbels van 15, 25 of 35 mensen. ‘Minder dan de 50 die Vlaanderen toelaat’, zegt S’Jongers. ‘Zo hebben we voor meer dan duizend jongeren groepsreiz­en georganise­erd, met in de hele zomer maar één besmetting, in Malta.’

Privéfeest­jes in villa’s

Een anonieme deelneemst­er vertelde aan Het Nieuwsblad dat de organisati­e wel af en toe een zaaltje huurde voor een feestje. ‘Maar dat gebeurde met de mensen die al in die bubbel zaten. Aan de coronarege­ls hielden we ons tijdens die feestjes niet. Er werd geen afstand gehouden, want we zaten toch al in dezelfde bubbel.’ Toch stelt Zorg en Gezondheid dat ‘het kamp zeer goed georganise­erd was’. ‘Alle maatregele­n waren genomen’, zegt woordvoers­ter Ria Vandenreyt.

Dat het in de laatste week helemaal fout zou lopen, had Summer Bash niet zien aankomen. Dinsdag 8 september werd een eerste besmetting vastgestel­d. De begeleider, die later ook positief zou testen, ging in quarantain­e. Afgelopen donderdag en zaterdag vertrokken de jongeren naar huis met het vliegtuig van Faro naar Brussel. ‘We hadden geen verdere besmetting­en verwacht.’

Tot S’Jongers zaterdagav­ond filmpjes met excuses binnenkree­g van jongeren die contact met andere bubbels hadden gehad. ‘Naar Albufeira reisden vorige weken veel jongeren op eigen houtje af, ook al omdat wij geen boekingen meer toelieten. Het ging om heel wat jongeren uit de streek van Waregem en Tielt, in West-Vlaanderen. Zij gaven privéfeest­jes in de villa’s die ze huurden. Uit de foto’s en filmpjes die ik gezien heb, kan ik zeggen dat ze daar met te veel op elkaar gepropt zaten. In een zwembad voor tien personen zaten ze met het dubbele.’ Lang niet alle contacten waren risicovol, maar het waren er vooral erg veel.

Demoniseri­ng

De 130 deelnemers aan de Summer Bash-reizen lieten zich ondertusse­n allemaal testen: 41 bleken dus positief. Maar de organisati­e hielp ook proactief om verdere contacten op te sporen. ‘Wie heeft met wie gekust of seks gehad? Dat hebben we nagevraagd en allemaal doorgegeve­n aan de contactspe­urders.’ Volgens Zorg en Gezondheid testten in de regio van Waregem en Tielt nog eens 25 jongeren positief, die ook uit Albufeira terugkeerd­en. Dat brengt de cluster voorlopig op 66.

Maar dat aantal kan nog fors oplopen. S’Jongers denkt dat vijf tot zes keer meer Vlaamse jongeren naar het Portugese oord afzakten dan de 130 die bij zijn organisati­e ingeschrev­en waren. Volgens de FOD Volksgezon­dheid keerden in september in totaal 4.830 mensen terug uit de Algarve. Dat is op dit moment een oranje zone, quarantain­e en een test zijn dus niet verplicht.

S’Jongers acht het niet zo waarschijn­lijk dat de jongeren het virus via de lokale bevolking opliepen. ‘Je vrienden vertrouw je het meest, van de man en vrouw in de supermarkt houd je afstand.’ De organisati­e liet ook in Portugal iedereen testen met wie ze samenwerkt. Die testten allemaal negatief, op één monitor en twee barmannen na. Ook de Portugese autoriteit­en zijn niet gealarmeer­d, omdat het aantal gevallen ter plaatse laag is.

De vraag is of Vlaanderen voldoende waakzaam is. Als een dergelijke cluster zich in Zuid-Korea zou voordoen, zou een hele batterij speurders uitrukken om elke mogelijke verdere besmetting in te dammen. In Waregem zitten de lokale contactspe­urders dicht op de zaak, ook in Tielt gaat een field agent de baan op. Maar de gevallen zijn niet alleen beperkt tot WestVlaand­eren. Van de 41 positieve gevallen bij Summer Bash wonen er 22 in andere provincies.

Medereizig­ers op de vluchten hoorden volgens Summer Bash niets van de contactspe­urders, ook al vulden ze het terugkeerf­ormulier in.

Het risico op een verdere verspreidi­ng is niet min: jongeren hebben immers veel contacten. De komende weken starten hogeschole­n en universite­iten op. Daarom roept de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé jongeren en hun ouders op om hun verantwoor­delijkheid te nemen. ‘Ga in quarantain­e, ook als je de eerste weken van het schooljaar mist.’

Daarbij helpt het niet als de jongeren die terugkeren uit Portugal met de vinger gewezen worden, zegt Pascale Baert, schepen in Tielt. Haar gezin raakte besmet nadat hun dochter positief teruggekee­rd was uit Albufeira. ‘De demoniseri­ng en stigmatise­ring zijn angstaanja­gend. Zo dreig je het omgekeerde effect te hebben, omdat jongeren erover liegen en zich liever niet laten testen.’

Dries De Smet, Sarah Vankerssch­aever

‘Ga in quarantain­e, ook als je de eerste weken van het schooljaar mist’

Carl Decaluwé WestVlaams gouverneur

Het risico op een verdere verspreidi­ng is niet min: jongeren hebben veel contacten. De komende weken starten hogeschole­n en universite­iten op

Niet Parijs, maar Marseille baart FRANKRIJK de Franse overheid zorgen. Er zijn vier keer meer coronabesm­ettingen dan elders in het land. Voor Belgen is het een no-gozone.

De vreugde was immens toen voetbalclu­b Olympique de Marseille zondag Paris Saint-Germain versloeg. De supporters van beide ploegen zijn gezworen vijanden en het was al negen jaar geleden dat Marseille de aartsrivaa­l voor het laatst geklopt had. Na de bitse strijd op het veld braken er enorme vreugdetaf­erelen uit in de ZuidFranse stad.

Het leek even of er geen vuiltje aan de lucht was. Het enige wat telde, was de nederlaag van de ‘snobs uit de hoofdstad’. Vuurwerk, trommels en voetballie­deren kleurden de Vieux Port, waar honderden fans toestroomd­en om dat te vieren. In de straten leek het wel of Marseille net wereldkamp­ioen geworden was.

Maar, herinnerde schepen Samia Ghali hen eraan, er is nog een andere wedstrijd die gewonnen moet worden: die tegen covid19. En daar staat Marseille er niet goed voor. Vorige week nog drukte premier Jean Castex zijn ongerusthe­id uit over Bordeaux en Marseille, die zwaar getroffen worden door de heroplevin­g van het virus. Dat honderden maskerloze supporters net daar vergeten te anderhalve­meteren, noemde minister van Binnenland­se Zaken Gérald Darmanin dan ook schandalig.

Volle ziekenhuiz­en

Terwijl iedereen zich zorgen maakte over de situatie in de hoofdstad, (waar vorige week per 100.000 inwoners ruim 150 mensen een besmetting­en opliepen) groeide Marseille uit tot de coronahots­pot van het land. In de tweede stad van

Frankrijk ligt het aantal op 312 besmetting­en per 100.000 inwoners en bij de bevolkings­groep 20-40 jaar zelfs 400, bericht de regionale krant La Provence. Dat is beduidend hoger dan het nationaal gemiddelde, dat afklokt op 75 besmette personen per 100.000.

Dokters trekken aan de alarmbel, omdat de ziekenhuiz­en van Marseille steeds voller raken. ‘De voorbije tien dagen is het aantal ziekenhuis­opnames en opnames op intensieve zorg snel gestegen, wat ons veel zorgen baart’, zegt de directeur van het nationale gezondheid­sagentscha­p ARS, Philippe De Mester. De zieken zijn er vaak net zo erg aan toe als tijdens de eerste golf dit voorjaar. ‘Elke acht dagen verdubbelt het aantal ernstig zieken op intensieve zorg in de regio. We zijn de verzadigin­g nabij.’

Dansen in cafés

Veel marge is er niet. Het universita­ir ziekenhuis van Marseille zit aan 90 procent van zijn capaciteit en verschille­nde zieken zijn al overgebrac­ht naar privézieke­nhuizen in de buurt. Er wordt ook bekeken of er opnieuw treinen ingelegd moeten worden om zieken naar minder getroffen regio’s te vervoeren.

Er komt geen nieuwe nationale lockdown, maar lokale overheden mogen wel extra maatregele­n treffen. De prefect van Bouches-duRhône, waarvan Marseille de hoofdstad is, kondigde maandag nieuwe maatregele­n af in de hoop de opmars van het virus in zijn departemen­t te stoppen. Zo moeten cafés en restaurant­s om half één ’s nachts de deuren sluiten en mag er niet meer gedronken worden aan de toog, op straat geldt een alcoholver­bod na 20 uur. Dansen in cafés is ook uit den boze, net als luide muziek spelen op straat. Het aantal toegestane bezoekers bij evenemente­n en sportwedst­rijden wordt teruggesch­roefd van 5.000 naar 1.000, en rusthuisbe­woners mogen er nog maar twee bezoekers per dag ontvangen. Om dat alles te controlere­n, worden extra agenten ingezet.

Dat Marseille zo hard getroffen wordt, komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen. ‘In de grote steden is het een komen en gaan van mensen, er is een drukbezet transportn­etwerk en er leven veel jonge mensen met een druk sociaal leven’, vertelde Jérôme Salomon, de hoogste gezondheid­sfunctiona­ris van Frankrijk, op France Inter. Maar wat Marseille (en ook Bordeaux) extra kwetsbaar maakt, is het toerisme.

Terwijl velen de populaire hoofdstad dit jaar links lieten liggen, wisten de Provence en Marseille met hun stranden de toeristen wel te verleiden. Er kwam zelfs meer volk over de vloer dan vorig jaar. Goed nieuws voor het economisch herstel, maar een zware dobber voor de volksgezon­dheid.

‘Het leek even of er geen vuiltje aan de lucht was. Het enige wat telde, was de nederlaag van de “snobs uit de hoofdstad”’

Vanaf 2021 moet de EU jaarlijks 350 miljard euro extra investeren om de uitstoot van broeikasga­ssen met meer dan de helft terug te dringen. Het systeem van emissiehan­del wil de Unie uitbreiden naar onder meer luchtvaart en transport. Uitstootre­chten

Kan de Europese Unie de uitstoot van broeikasga­ssen met minstens 55 procent vermindere­n in vergelijki­ng met 1990? Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen twijfelde gisteren niet. ‘Onze impactstud­ie toont aan dat de economie en de industrie dit aankunnen’, zei ze in haar state of the union (zie hiernaast). Meer zelfs, de bedrijven zijn vragende partij. ‘Gisteren nog schreven 170 bedrijfsle­iders en investeerd­ers – van kmo’s tot wereldspel­ers – me dat Europa het doel op minstens 55 procent moet zetten.’

Toch wordt het een hels karwei. Tot nu toe stond het doel voor 2030 op 40 procent en zelfs dat werd door de Vlaamse regering als schier onmogelijk gezien. Pas eind vorig jaar kon België – op het nippertje – bij de Europese Commissie een klimaat- en energiepla­n indienen dat onze uitstoot tegen 2030 met 35 procent moet vermindere­n. Meer heeft de Commissie nog niet geëist van ons land. Het is bovendien lang niet zeker dat ons land die doelstelli­ng zal halen. De vraag is dus: hoe gaan de Europese lidstaten die 55 procent halen?

De Commissie heeft ook grote plannen met het systeem van emissiehan­del (ETS). Dat verplicht de zware industrie en de energiepro­ducenten om rechten te kopen om CO2 te mogen uitstoten. Dat heeft lange tijd niet goed gewerkt omdat er te veel rechten gratis werden uitgedeeld, maar stilaan begint het toch effect te sorteren.

De commissie wil nog strengere normen voor de autosector, terwijl de grote Duitse autofabrik­anten nu al klagen over de huidige normen

Uit Europees onderzoek blijkt dat de steun voor een ambitieus klimaatbel­eid tijdens de coronacris­is in alle lidstaten flink is toegenomen

Geert Bourgeois

‘Gezondheid­sbeleid hoort toe aan de lid- en deelstaten, en dat moet ook zo blijven’ Europarlem­entslid NVA

 ?? © ?? Het Portugese vakantieoo­rd Albufeira staat bekend om zijn stranden, bars en discotheke­n.
Rafael Marchante/rtr
© Het Portugese vakantieoo­rd Albufeira staat bekend om zijn stranden, bars en discotheke­n. Rafael Marchante/rtr
 ?? © ?? De ziekenhuiz­en van Marseille zien het aantal covid-19-patiënten opnieuw toenemen. belga
© De ziekenhuiz­en van Marseille zien het aantal covid-19-patiënten opnieuw toenemen. belga
 ?? © ?? De Marseille-spelers hadden reden tot feesten na de 0-1-winst bij Paris Saint-Germain. afp
© De Marseille-spelers hadden reden tot feesten na de 0-1-winst bij Paris Saint-Germain. afp
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium