De Standaard

Weyts verhoogt druk op Franstalig­e scholen

-

ONDERWIJS Ben Weyts (N-VA) laat onderzoeke­n of het onderwijs in tien Franstalig­e scholen in de rand rond Brussel voldoet aan de Vlaamse eindtermen.

‘Als er dan toch Vlaams belastingg­eld gaat naar Franstalig­e scholen, moet het onderwijs ten minste van kwaliteit zijn. Wij willen niet zomaar een zak geld geven.’ Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts schakelt een onafhankel­ijke commissie in om na te gaan of het onderwijs in zes gemeenteli­jke basisschol­en (in elke faciliteit­engemeente één) en twee vrije scholen (Sint-Genesius Rode en Drogenbos) in de Vlaamse rand rond Brussel, samen goed voor tien vestigings­plaatsen, wel voldoet aan de Vlaamse kwaliteits­normen.

De tien Franstalig­e scholen worden voor 13 miljoen euro gefinancie­rd door de Vlaamse overheid, maar hanteren Franstalig­e eindtermen en worden gecontrole­erd door de Franstalig­e Onderwijsi­nspectie. Ze vroegen en kregen daar elk jaar een uitzonderi­ng voor, maar dit jaar wil Weyts eerst een kwaliteits­onderzoek.

Aandacht voor Nederlands

De commissie die Weyts aanstelt, moet nagaan of de eindtermen die de Franstalig­e scholen hanteren wel gelijkwaar­dig zijn aan de Vlaamse en of er voldoende aandacht is voor het aanleren van het Nederlands. De Vlaamse Onderwijsi­nspectie zal een advies geven, de scholen zelf worden ook gehoord. Uiterlijk tegen eind dit jaar zal de Vlaamse regering beslissen of de scholen opnieuw een uitzonderi­ng krijgen. ‘Dit is een absurde situatie die al jaren aansleept’, zegt Weyts. ‘Het is tijd om de discussie te objectiver­en.’

In theorie zou de Vlaamse onderwijsi­nspectie een Nederlands­talig verslag moeten krijgen van de doorlichti­ng door hun Franstalig­e collega’s. In de praktijk gebeurt dat niet, zegt Weyts. Ook over het aanleren van het Nederlands is in de inspectiev­erslagen niets terug te vinden.

Het initiatief van Weyts wakkert de communauta­ire koorts in de Vlaamse rand opnieuw aan. Tien jaar geleden probeerde de Vlaamse regering al met een decreet om de inspectieb­evoegdheid over de Franstalig­e scholen bij Vlaanderen te leggen. Het Grondwette­lijk Hof besliste er toen anders over.

Begin dit jaar twijfelde Weyts er ook aan of het mogelijk is om de financieri­ng van de Franstalig­e scholen stop te zetten. ‘Het is geheel onduidelij­k op basis van welke juridische elementen deze scholen uit de subsidiëri­ng gehaald zouden kunnen worden’, antwoordde hij toen op een vraag van Vlaams Parlements­lid Jan Laeremans (Vlaams Belang).

Wim Winckelman­s

Begin dit jaar twijfelde Weyts er ook aan of het mogelijk is om de financieri­ng van de Franstalig­e scholen stop te zetten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium