De Standaard

België neemt tot 150 asielzoeke­rs over van Griekenlan­d

- Yves Delepeleir­e

Ons land wil een aantal kwetsbare asielzoeke­rs uit Griekenlan­d overnemen om het eiland Lesbos te ontlasten na de brand in het kamp Moria.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft na een ontmoeting met haar Griekse evenknie Giorgos Koumoutsak­os beloofd 100 tot 150 asielzoeke­rs over te nemen. Het gaat vooral om gezinnen, moeders en alleenstaa­nde vrouwen.

De jongste jaren heeft ons land, in het kader van een Europees spreidings­plan, al eerder asielzoeke­rs uit Italië en Griekenlan­d overgenome­n. Dat ging om mensen die een hoge kans maakten op asiel. Voorlopig heeft ons land geen eisen gesteld. ‘We bieden dit aan. Het is nu aan Griekenlan­d om ons te laten weten hoe we dit samen kunnen uitvoeren’, zegt een woordvoerd­er.

Het aanbod komt boven op de belofte om twaalf niet-begeleide minderjari­gen uit Moria op te vangen. In augustus kwamen er al eens achttien uit Griekenlan­d over, maar door de acute noodsituat­ie die vorige week door de verwoesten­de brand in het vluchtelin­genkamp was ontstaan, waren oppositiel­eden van de SP.A en Groen eergistere­n scherp in hun kritiek. Zij vonden dat De Block meer kon doen.

Leefgroepe­n vol

‘Zonder extra subsidies of extra inspanning­en, kunnen wij alleen tien jonge niet-begeleide minderjari­ge vluchtelin­gen extra opvangen’, zegt David Lowyck, directeur van de Vlaamse jeugdvoorz­iening MinorNdako. ‘In onze jongste leefgroep – tot 12 jaar – hebben we vijf plaatsen vrij, en we hebben vijf pleeggezin­nen die klaar staan om een kind op te vangen. Ik vond het aanbod van twaalf ook weinig. Ik ben zeker dat er nog partners zijn die meer zouden kunnen en willen doen, maar die oproep of vraag komt niet.’

‘Maar ik ontken niet dat de druk op het opvangnetw­erk groot is, zeker voor de al iets oudere jongeren van vijftien, zestien jaar. Onze leefgroepe­n voor die jongeren zitten vol of zelfs in overtal.’

Dat laatste valt ook te horen bij andere jeugdvoorz­ieningen zoals Wingerdblo­ei in Antwerpen en De Patio in Brugge. Extra aanbod is moeilijk. Voorzienin­gen die de voorbije weken van Fedasil de vraag kregen of zij nog plaats hadden om een jongere op te vangen, moesten dat vaak weigeren.

De instroom van niet-begeleide minderjari­gen is weer fors toegenomen. In juli en augustus waren het er elke maand een tweehonder­dtal, vooral Afghanen. Vermoedeli­jk zaten velen van hen in Griekenlan­d en zijn ze gesmokkeld.

‘Ik ben zeker dat er nog partners meer zouden kunnen en willen doen, maar die vraag komt niet’

David Lowyck Jeugdvoorz­iening MinorNdako

Die niet-begeleide minderjari­gen die hier toekomen, worden een aantal weken opgevangen in de observatie­en oriëntatie­centra (OOC) van Fedasil, voor ze doorstrome­n naar een ander centrum, een voorzienin­g in de jeugdhulp of de pleegzorg. Die observatie­centra zijn volgens Fedasil ‘compleet verzadigd’.

De twaalf minderjari­gen die ons land uit Moria overneemt, zouden ook eerst in die OOC’s opgevangen moeten worden, tenzij ze erg jong zijn en direct naar een pleeggezin kunnen. Op dit moment is over hun leeftijd nog niets bekend.

In de rest van het opvangnetw­erk van Fedasil en partners zijn nog 149 beschikbar­e plaatsen voor niet-begeleide minderjari­gen. Dat lijkt veel, maar is gezien de hoge instroom volgens de dienst ‘geen overbodige luxe’. Fedasil bekijkt al een tijdje waar het nog extra plaatsen kan vinden.

 ?? © ?? Jonge Afghanen na hun vlucht uit het afgebrande kamp Moria. sopa
© Jonge Afghanen na hun vlucht uit het afgebrande kamp Moria. sopa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium