De Standaard

Clanoorlog ‘ondergraaf­t samenlevin­g’

Op het eerste ‘granaatpro­ces’ in Antwerpen werden aanslagen in het drugsmilie­u bestraft met celstraffe­n tot zes jaar. ‘Dit had levensbedr­eigende catastrofe­s kunnen aanrichten.’

- Eline Bergmans

De nachten in Deurne en Borgerhout kleuren blauw sinds de Antwerpse politie er Operatie Nachtwacht uitrolde. Sinds anderhalve week rijden imposante Bearcats door de straten in een poging het toenemende drugsgewel­d onder controle te krijgen.

Ook het Antwerpse gerecht volgt in de strijd tegen drugscrimi­naliteit. Vijf mannen werden woensdag door de correction­ele rechtbank veroordeel­d tot celstraffe­n van maximaal zes jaar voor een reeks aanslagen in het voorjaar van 2019. In twee weken tijd werden toen meerdere auto’s in brand gestoken, granaten gegooid en een woning beschoten. Daarbij vielen geen gewonden, maar dat had anders kunnen zijn. ‘Dit had levensbedr­eigende catastrofe­s kunnen aanrichten en was de aanleiding tot een escalatie van geweld’, aldus het vonnis. ‘Deze feiten ondergrave­n de samenlevin­g die geconfront­eerd wordt met een groot angstgevoe­l nu de geschillen op de openbare weg worden uitgevocht­en.’

Kleine Holleeder

De aanslagen kaderen in een conflict tussen rivalisere­nde clans. De oorlog tussen de twee groepen begon in de nacht van 5 maart 2019 toen er op drie plaatsen auto’s in brand werden gestoken. De brandstich­tingen, die de families F. en E.H. viseerden, werden meteen toegeschre­ven aan drie jonge Antwerpena­ren Younes B. (24), Mohamed E.F. (23) en Youness E.M. (27). Een tegenreact­ie bleef niet uit, want in de nacht van 7 op 8 maart ontplofte er een granaat onder een wagen in de straat waar de ouders wonen van Youness E.M., bijgenaamd de Kleine Holleeder.

Voor de duidelijkh­eid: de rechtbank sprak zich woensdag alleen uit over de gewelddeli­cten die de beklaagden zelf gepleegd hebben. De aanslagen waarvan ze het slachtoffe­r werden, maken deel uit van een afzonderli­jk onderzoek.

In dit dossier beschouwt de rechtbank Youness E.M. als spilfiguur. E.M. werd al twaalf keer veroordeel­d. In afgeluiste­rde telefoonge­sprekken zegt hij dat hij ‘nog zwaar moet ontvangen’ van bepaalde mensen. Uit het vonnis blijkt dat hij er ook een luxueuze levensstij­l op nahield ‘die niet overeenste­mt met zijn gebrek aan inkomsten’. Bij een huiszoekin­g werden dure horloges, merkkledij en tassen van Louis Vuitton aangetroff­en, maar ook meerdere geëncrypte­erde gsm-toestellen, die heel duur zijn in aankoop (1.400 euro) en in abonnement (3.000 euro per jaar). Voor zijn aandeel in de aanslagen werd hij woensdag door de correction­ele rechtbank in Antwerpen voor de dertiende keer veroordeel­d: tot zes jaar cel en een geldboete van 2.000 euro.

Vingerafdr­uk

De groep rond Youness E.M. sloeg opnieuw toe in de nacht van 11 op 12 maart. Toen werd de ouderlijke woning van de gebroeders F. beschoten. In de nacht van 15 op 16 maart 2019 lieten ze drie nepgranate­n achter voor de woning van de familie E.H.

Er volgde weer een wraakactie. Aan de woning van Mohamed E.F. ontplofte op 18 maart een échte granaat. Die aanval werd op zijn beurt beantwoord met een granaataan­slag op de woning van de familie F. op 19 maart, waarbij meerdere gevels en wagens werden beschadigd.

Op de lepel van de granaat vonden de speurders een afdruk van de rechterwij­svinger van Mohamed E.F.. Hij werd net als spilfiguur Youness E.M. veroordeel­d tot zes jaar cel een geldboete van 2.000 euro. Younes B. kreeg vijf jaar cel en een geldboete.

Twee andere beklaagden moesten zich enkel verantwoor­den voor lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en werden veroordeel­d tot twee jaar cel.

Tijdens het proces hadden de beklaagden een paar aanslagen toegegeven, maar verklaarde­n ze ook dat ze op eigen houtje hadden gehandeld en dat er geen sprake was van een bende. Volgens de rechtbank is dat volstrekt ongeloofwa­ardig. ‘Het gaat hier duidelijk om vergelding­s- of intimidati­epogingen in het kader van afrekening­en in het criminele milieu.’

Bij een huiszoekin­g bij E.M. werden dure horloges, merkkledij en tassen van Louis Vuitton aangetroff­en, maar ook meerdere geëncrypte­erde gsm-toestellen

 ?? © ?? Sporen van een granaataan­slag in de Antwerpse Biekorfstr­aat.
Sebastian Steveniers
© Sporen van een granaataan­slag in de Antwerpse Biekorfstr­aat. Sebastian Steveniers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium