De Standaard

‘Het dossier-Chovanec is nooit begraven’

- Mark Eeckhaut

JUSTITIE Van een doofpotope­ratie is in de zaak-Chovanec nooit sprake geweest, zegt procureurg­eneraal Johan Delmulle.

‘Als ik over deze zaak sommige advocaten-experts in de media bezig hoor met heel weinig inhoudelij­ke kennis van het dossier en vaak gedreven door persoonlij­ke rancune, en als ik de tussenkoms­ten van sommige parlements­leden hoor, komt het mij voor alsof het proces al gevoerd is en de agenten al veroordeel­d zijn. Het vermoeden van onschuld is nochtans een van de basisprinc­ipes van de rechtsstaa­t.’ Dat zei Johan Delmulle gisteren in de Kamercommi­ssie Justitie, waar hij in naam van het college van procureurs-generaal toelichtin­g gaf bij de zaak rond Jozef Chovanec, de Slovaak die overleed na een politieint­erventie op de luchthaven van Charleroi.

Delmulle wees erop dat op dit moment verschille­nde onderzoeke­n lopen, die moeten nagaan of parket en politie hun werk correct hebben uitgevoerd. ‘Alle richtlijne­n zijn gevolgd. De camerabeel­den zijn gevrijwaar­d na de feiten, een onderzoeks­rechter is aangesteld. Het Comité P voert het onderzoek. Er is geen doofpot van justitie en het dossier is niet “begraven” in Charleroi, wat sommigen daar ook over zeggen’, zei hij.

Inhoudelij­k gingen Delmulle en andere aanwezige procureurs-generaal niet in op vragen omdat dat een schending van het onderzoek en de scheiding der machten zou betekenen. Delmulle antwoordde niet op de vraag waarom er nooit een tuchtonder­zoek was gevoerd naar aanleiding van de beelden waarop een van de agenten een nazigroet brengt. ‘Om daar een antwoord op te krijgen, moeten we eerst het onderzoek van de Hoge Raad voor de Justitie en het onderzoek van het Comité P afwachten. Achteraf willen we daar zeker weer met u over in debat gaan.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium