De Standaard

Tijdelijke steun van Berlijn dan toch niet zo tijdelijk

De Duitse regering wil de gunstige regeling voor Kurzarbeit, de tijdelijke arbeidstij­dverkortin­g, tot eind volgend jaar laten bestaan. ‘Hou er rekening mee: de verkiezing­en zijn op komst.’

- Corry Hancké

‘Het is een diep dal dat we moeten oversteken. Daarom bouwen we een stabiele brug.’ Dat is de favoriete uitspraak van Hubertus Heil, de Duitse minister van Arbeid (SPD), als hij het over Kurzarbeit heeft. Gisteren is de brug verlengd. Tot eind 2021 – dus nog bijna anderhalf jaar – blijft de overheid financieel bijspringe­n als een bedrijf zijn werknemers in een systeem van arbeidstij­dverkortin­g plaatst.

Sinds de uitbraak van het coronaviru­s in Europa heeft de Duitse overheid alle zeilen bijgezet om het bedrijfsle­ven te ondersteun­en. Ze maakte de tijdelijke arbeidstij­dverkortin­g aantrekkel­ijk en ze stelde een duur ‘Konjunktur­paket’ samen om de financiële problemen voor de bedrijven, de lokale overheden en de bevolking te verlichten.

Door de Kurzarbeit te vergemakke­lijken is het Duitsland gelukt om de werklooshe­idscijfers binnen de perken te houden. In juni vorig jaar telde het land 4,9 procent werklooshe­id, in de coronazome­r is dat cijfer gestegen tot 6,2 procent.

Budget in het rood

Rond de vijf à zes miljoen werknemers maakten deze zomer gebruik van de arbeidstij­dverkortin­g, ofwel zo’n 15 procent van de

Dat kost handenvol geld. Specialist­en vrezen dat de pot van 26 miljard euro waarover het Bundesagen­tur für Arbeit beschikt, tegen het einde van het jaar is opgesoupee­rd.

De voorstande­rs van het systeem vinden dat alles beter is dan massale werklooshe­id en ze wijzen erop dat het Kurzarbeit­wunder in het verleden altijd economisch heeft gerendeerd. Het is zelfs een voorbeeld voor andere landen geworden. Carsten Brzeski, de Europese hoofdecono­om van ING, is van mening dat de Kurzarbeit de economie in tijden van corona heeft ondersteun­d, omdat de koopkracht van de bevolking minder is gedaald dan wanneer zo veel mensen in de werklooshe­id zouden zijn terechtgek­omen.

Tegenstand­ers zeggen dat ‘zieke’ bedrijven nu kunstmatig in leven worden gehouden. ‘Het systeem van tijdelijke arbeidstij­dverkortin­g werkte goed tijdens de crisis van 2008-2009, omdat het Duitse economisch­e weefsel geen structurel­e problemen vertoonde’, zegt Brzeski aan de telefoon vanuit Duitsland. ‘Maar nu zat de autoindust­rie al in lastige papieren voordat het coronaviru­s uitbrak. De steunmaatr­egelen van de regering verdoezele­n de problemen waarmee de sector kampt.’

Aan de huidige Bondsreger­ing – met de SPD’er Olaf Scholz die als minister van Financiën bereid is om het budget in het rood te kleuren – is zo’n discussie nu niet besteed. Zeker met in het achterhoof­d de parlements­verkiezing­en van volgend jaar wil hij zo veel mogelijk mensen en bedrijven veilig naar de overkant van het diepe coronadal brengen.

Concurrent­ie pletwalsen

De vraag is of dat wel nodig is, want veel Duitse economen kijken de toekomst met licht vertrouwen tegemoet. Het Deutsches Institut für Wirtschaft­sforschung, dat eerst vreesde dat de economie dit jaar met 9 procent zou dalen, spreekt nu van 6 procent krimp. Volgend jaar zou er alweer 4 procent bijkomen. Deze visie wordt door de meeste experts gedeeld. Samenberoe­psbevolkin­g. gevat komt het erop neer dat tijdens het nieuwjaars­diner van 2021-2022 de Duitse sekt weer mag knallen.

Brzeski leest de verlenging van het systeem van Kurzarbeit in het licht van de komende verkiezing­en. ‘De regering had kunnen beslissen om het programma pakweg na een jaar te evalueren in plaats van er meteen tot eind december 2021 mee verder te gaan’, zegt hij. Het is voor hem een duidelijk signaal dat de tijd van besparen nu echt voorbij is. ‘Als je optelt welke megapakket­ten de Duitse overheid nu in het geweer heeft gesteld, kan ze in de toekomst bezwaarlij­k nog andere EU-lidstaten terechtwij­zen, omdat ze te veel spenderen.’

Tegelijk vreest hij dat de steunmaatr­egelen waarmee de Duitse bedrijven nu overeind blijven, concurrere­nde ondernemin­gen in andere landen zal pletwalsen. ‘Je kunt het oneerlijke concurrent­ie noemen’, zegt hij.

Duitsland zal als een van de eerste landen uit de crisis komen, voorspelt Brzeski. Door de steunmaatr­egelen en de vaststelli­ng dat het coronaviru­s in Duitsland minder zwaar heeft toegeslage­n dan in pakweg Spanje of Italië, zullen de Duitsers als een van de eerste Europeanen het diepe dal oversteken.

‘Steunmaatr­egelen verdoezele­n de problemen waar de Duitse autosector mee kampt’

Carsten Brzeski Hoofdecono­om ING

 ?? © ?? Een appartemen­tsblok in Sindelfing­en, waar de fabriek van Mercedes-Benz gelegen is. Toen de productie stillag, kregen de arbeiders toch 80 procent van hun loon.
Matthias Hangst/getty
© Een appartemen­tsblok in Sindelfing­en, waar de fabriek van Mercedes-Benz gelegen is. Toen de productie stillag, kregen de arbeiders toch 80 procent van hun loon. Matthias Hangst/getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium