De Standaard

Superhelde­n zijn nog steeds rotzakken

- The Boys, seizoen 2 Op Amazon Prime Karsten Lemmens Redacteur Economie

Hoera, ze zijn terug! The Boys zijn er weer! Amper enkele maanden geleden, toen we de streamingd­ienst Prime Video van Amazon aan het uitspitten waren, stuurden we u al in die richting. Laat die onnozele superhelde­nbagger van Marvel links liggen (bye, Disney+!) en lik je vingers af aan de ultieme antisuperh­eldenreeks. The Boys, dus.

Dat eerste seizoen was een feest. Superhelde­n die eigenlijk eikels met een godcomplex zijn, het was zo verfrissen­d. En het zootje ongeregeld (de ‘Boys’) die hen ten gronde wilden richten was ontzettend amusant om naar te kijken.

En kijk: dat alles geldt nog steeds voor het tweede seizoen. We proberen zo spoilervri­j te blijven als mogelijk is, maar het tweede seizoen pikt de draad op waar het eerste eindigde. De megasuperh­eld Homelander is nog altijd een akelige psychopaat, Starlight is nog steeds de superheldi­n met een geweten, en de Boys zijn nog steeds een licht anarchisti­sch groepje van caractérie­ls die hun hopeloze strijd verder zetten.

Natuurlijk is er ook wat veranderd. Er is een nieuwe, doorslecht­e superheldi­n op het toneel verschenen. Eentje die verslinger­d is aan sociale media, en die mogelijk nog gestoorder is dan haar collega’s.

De jongens staan intussen geseind als gevaarlijk­e criminelen, en mogen niet te zeer opvallen. Het mag niet verbazen dat hen dit slecht af gaat. Zo varen ze met een speedboot een gigantisch­e potvis aan flarden, en ontploffen er net iets te veel mensenhoof­den om over subtilitei­t te kunnen spreken. Wie denkt dat dit tweede seizoen nog bloederige­r is dan het eerste: dat is absoluut zo. En al die gore is er zo over dat het hilarisch wordt.

En zo komen we misschien bij de kern van wat The Boys zo leuk maakt: in al zijn grofheid is deze reeks bijzonder geestig. Zo kan je elke aflevering shit-fuck-cunt-bingo spelen. Wanneer Homelander een kind van een dak gooit en het tegen de grond smakt, is dat er zo ver over dat je alleen maar kunt lachen (ter onzer verdedigin­g: het kind was ongedeerd).

Natuurlijk ontwikkelt er zich ook een nieuwe plot, over superterro­risten die overwonnen moeten worden. Een leuke knipoog naar onze samenlevin­g, over hoe angst voor terrorisme wordt misbruikt om andere wantoestan­den aan het zicht te onttrekken.

In de eerste twee aflevering­en was nog niet duidelijk waar het script net heen wilde. Maar vanaf de derde krijgt de plot vaart. Dus zitten we weer te supportere­n voor Billy Butcher, de heerlijk geflipte leider van The Boys. Fuckin’ diabolical!

In al zijn grofheid is deze reeks bijzonder geestig. Zo kan je elke aflevering shitfuck-cunt-bingo spelen

 ?? © ?? The Boys (m/v): superhelde­n of gevaarlijk­e criminelen? amazon
© The Boys (m/v): superhelde­n of gevaarlijk­e criminelen? amazon
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium