De Standaard

Uitgeblust

- (ahh, nyt) Foto's

Een app die je hartslag meet. Een app die je waarschuwt voor een coronabesm­etting in je buurt. Een app die je vertelt wanneer je op je vruchtbaar­st bent. Een app die je in dromenland neuzelt als je zelf de vleugel van de slaap niet opgeklomme­n raakt. Een app die je op overdadig app-gebruik moet wijzen.

Tegenwoord­ig heb je voor alles wel een app. Al zijn er hier en daar lacunes. Zoals een app die bosbranden voor ons onder controle krijgt en blust. Vooralsnog is die gevaarlijk­e taak exclusief weggelegd voor de brandweer, mannen en vrouwen met meer dan haar op de tanden. Hun stiel veranderde nauwelijks de afgelopen decennia, en dat terwijl de klimaatopw­arming de vuurlinie waarvoor ze staan, steeds grilliger en gevaarlijk­er maakt: natuurbran­den zoals die van de afgelopen weken in Californië (zie foto’s) worden heter en sneller, en vernietige­n recordoppe­rvlaktes.

Voor brandweerl­ieden geen swipeje naar links of veegje omhoog. Al worden ze bijgestaan door helikopter­s en tankvliegt­uigen met water en brandvertr­agers, ter plaatse blijft keihard labeur hun deel. Zo moet onder meer het vuur zijn voedsel worden ontnomen door de aanleg van zogenaamde ‘vuurlijnen’, stroken waar de brandweer alle vegetatie gecontrole­erd laat afbranden, of die ze zelf – schop en pikhouweel in de hand – afgraven. Een huzarenwer­k tegen de klok, en dat vaak in een brandbeste­ndig pak van meer dan 20 kilogram, 72-urige shifts zijn niet de uitzonderi­ng.

Je zou van minder even de schop neerleggen.

Etienne Laurent/epa, Steve Russo/reuters, Josh Edelson/afp, Stephen Lam/reuters, Kent Nishimura/getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium