De Standaard

Verdien 235 euro door te zwemmen

- Stijn Decock

Hoe zet je burgers aan om gezonder te leven? De meeste landen richten zich vooral op doorgaans onschuldig­e campagnes – een affiche, een tv-spotje, een Start2Run van Evy Gruyaert – die burgers moeten aanzetten tot bewegen en gezonde voeding. De stadstaat Singapore gaat een stap verder en zet technologi­e en een financiële beloning in om mensen een gezondere levensstij­l aan te meten.

Concreet gaat Singapore in zee met Apple, waarmee het samen de app LumiHealth ontwikkeld heeft. Die kan vanaf oktober gedownload worden. Via de Apple Watch word je dan aangezet om te wandelen, te mediteren, te zwemmen, een goede nachtrust aan te houden en zelfs op tijd het coronavacc­in in te laten spuiten, eenmaal het beschikbaa­r is. De Apple Watch registreer­t het allemaal. Die kan trouwens steeds beter de gezondheid controlere­n. Dinsdag kondigde het bedrijf uit Cupertino nog aan dat de laatste versie van het digitale uurwerk ook het zuurstofge­halte in het bloed kan meten.

Zowel Apple als Singapore benadrukt dat het privacyasp­ect heel goed afgedekt is

LumiHealth is opgesteld door dokters en fitness-experts en lijkt wat op een game. Wie de doelstelli­ngen van de app haalt, kan na twee jaar tot 380 Singapore dollar (235 euro) in aankoopvou­chers ontvangen van de Singapores­e overheid. Zowel Apple als Singapore benadrukt dat het privacyasp­ect heel goed afgedekt is. Data zullen niet aan derde partijen verkocht worden en dienen alleen voor lokale gezondheid­sstudies. Je kan ook weigeren de data te delen. De data worden ook alleen in Singapore opgeslagen. Singapore zegt ook dat het overweegt om met andere technologi­espelers in zee te gaan, zodat je niet verplicht bent een Apple Watch aan te schaffen.

Toch stinkt het zaakje, vindt professor medische filosofie en ethiek Ignaas Devisch. ‘Het wordt heel subtiel en onschuldig voorgestel­d, maar stapje bij stapje wordt de vrijheid met dat soort technologi­e ingeperkt en kan het een opstap naar een vergaande controle worden’, vindt de academicus. ‘Je krijgt hier op den duur wat filosoof Michel Foucault omschrijft als een marktdispo­sitief: je wordt niet verplicht om mee te doen, maar als je niet meedoet aan de gezondheid­sprogramma’s, worden je keuzes ingeperkt of mis je geld.’ Devisch ziet twee grote problemen opduiken. Aan de ene kant is er de kwestie van de privacy, waarbij de overheid of een bedrijf veel over je te weten komt. Zeker nu smartwatch­es steeds meer van je gezondheid­stoestand kunnen opmeten. Daarnaast is er de onderwerpi­ng aan de technologi­e. Een overheid of een bedrijf gaat je als het ware verplichte­n om zoveel kilometer per week te lopen, zwemmen of wandelen.

Devisch beseft wel dat dergelijke technologi­e niet tegen te houden is, maar volgens hem kan dat alleen veilig werken in een goedwerken­de democratie die goed waakt over privacy en vrijheid. ‘Tot op vandaag zien we in België weinig kwalijke voorbeelde­n. Maar je moet wel opletten. Zo heeft ziekenfond­s CM zich omgedoopt tot gezondheid­sfonds. Dat is op zich natuurlijk heel positief. Maar je moet het wel positief houden en mensen niet straffen die te weinig doen voor hun gezondheid.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium