De Standaard

H&M breekt met omstreden Chinese fabrikant

- (reuters, ds)

DWANGARBEI­D H&M ontkende altijd dat het samenwerkt met fabrieken waar Oeigoeren verplicht worden om te werken, maar grijpt toch in.

Vorig jaar pakte H&M er nog groot mee uit. Als je online winkelt, kan je door wat door te klikken ontdekken waar die trui of broek die je wil kopen, gemaakt werd. Vaak stoot je op Chinese fabrieken, met het adres erbij. Staan er niet bij: de leverancie­rs van stof en garen aan die fabrieken waarmee de Zweedse kledinggig­ant werkt. En daarmee dook eerder dit jaar een probleem op.

De naam van H&M stond in een lijstje met bedrijven die onrechtstr­eeks en soms zonder het te weten Oeigoeren in dienst hebben. Het was het Australian Strategic Policy Institute (DS 3 maart) dat met dat nieuws uitpakte. In een rapport schreven onderzoeke­rs dat de afgelopen jaren minstens 80.000 Oeigoeren vanuit de Chinese provincie Xinjiang naar fabrieken over heel het land overgebrac­ht werden om er te werken. Soms rechtstree­ks vanuit de beruchte heropvoedi­ngskampen. ‘Een praktijk die alles weg heeft van dwangarbei­d’, stelden de onderzoeke­rs. Er werden 27 fabrieken in kaart gebracht, waar producten gemaakt worden voor 83 grote internatio­nale bedrijven, van Volkswagen tot Nike. Met een van die bedrijven, Huafu Fashion, werkt H&M ook. Het bedrijf benadrukte wel altijd dat het niet met de fabriek in Xinjiang samenwerkt­e en dat het geen weet had van dwangarbei­d bij zijn leverancie­r in een andere provincie. In Xinjiang worden Oeigoeren al jaren zwaar onderdrukt.

Nu beslist H&M na aanhoudend­e druk toch om alle banden met Huafu Fashion te verbreken.

‘Zelfs al hebben we op dit moment geen enkel teken van dwangarbei­d bij onze molen, toch willen we onze samenwerki­ng met Huafu Fashion in afwachting van meer informatie over de beschuldig­ingen in de loop van de komende 12 maanden afbouwen. We voeren ook een onderzoek naar alle fabrieken waarmee we in China werken.’

Invoerbepe­rkingen

Het Zweedse bedrijf kondigt ook aan dat het niet meer zal werken met katoen dat uit Xinjiang komt. Het is de provincie met de grootste productie van het materiaal. Het katoen kwam eerder deze maand ook in het vizier van de Amerikaans­e regering, die zich over een invoerverb­od boog. Maandag meldde The New York Times evenwel dat katoen uit Xinjiang voorlopig toch buiten schot blijft.

Volgens de Amerikaans­e krant luidden heel wat Amerikaans­e bedrijven de alarmklok over een te breed invoerverb­od, uit vrees voor tegenreact­ie vanuit Peking. Er komt wel een zwarte lijst voor enkele andere producten van Chinese bedrijven die ervan verdacht worden dat ze Oeigoeren gedwongen aan het werk zetten. Het gaan onder meer om haarproduc­ten en computeron­derdelen.

‘We zullen de rente laag blijven houden tot de economie voldoende hersteld is’ Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, wijzigt zijn koers niet. (reuters)

 ?? © ?? H&M zal niet meer werken met katoen uit Xinjiang. getty images
© H&M zal niet meer werken met katoen uit Xinjiang. getty images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium