De Standaard

Zaventem verwacht eerste grote vaccintran­sporten vanaf half oktober

Al vanaf half oktober worden de eerste grote ladingen coronavacc­ins op de luchthaven van Zaventem verwacht. Brussels Airport heeft zeer goede kaarten om een belangrijk­e hub te worden voor het interconti­nentaal vervoer van coronavacc­ins.

- Pascal Sertyn

De ontwikkeli­ng van coronavacc­ins is nog volop bezig, maar tegelijk is er geen tijd meer te verliezen om het ver voer van honderden miljoenen vaccins naar alle uithoeken van de wereld voor te bereiden. Het is een ongeziene uitdaging, blijkt uit de uitleg van Nathan De Valck, verantwoor­delijk voor de luchtvrach­tactivitei­ten bij Brussels Airport en voorzitter van Pharma.Aero, een organisati­e die als doel heeft geneesmidd­elen zo optimaal mogelijk via luchtvrach­t te vervoeren; heel wat luchthaven­s, farmaen logistieke bedrijven maken er deel van uit.

De internatio­nale luchtvaart­organisati­e IATA pakte vorige week uit met een sterk beeld om de uitdaging te schetsen. Er zijn niet minder dan 8.000 jumbojets nodig om coronavacc­ins te vervoeren voor de vaccinatie van alle aardbewone­rs. De logistieke groep DHL schat dat er de komende twee jaar 15.000 vaccinvrac­hten nodig zullen zijn.

De luchtvaart speelt overigens al jaren een vooraansta­ande rol in het transport van vaccins. Maar vliegtuige­n zijn meteen ook een van de obstakels die het vervoer van de coronavacc­ins kunnen hinderen. De drastische inkrimping van passagiers­vluchten sinds de corona-uitbraak is een grote zorg. Maar niet de enige. Coronavacc­ins mogen alleen vervoerd worden op een constante temperatuu­r, tot min zeventig graden. En diefstal, namaak en vervalsing van vaccins moeten absoluut vermeden worden.

Nathan De Valck van Brussels Airport benadrukt vooral de impact op de beschikbar­e transportc­apaciteit door de terugval van het passagiers­luchtverke­er sinds het begin van de coronacris­is. De extra inzet van volvracht-vliegtuige­n compenseer­t immers maar gedeelteli­jk het wegvallen van de capaciteit op de passagiers­vluchten. ‘Het gebrek aan voldoende transportc­apaciteit dreigt de grote flessenhal­s te worden om alle vaccins ter bestemming te krijgen.’ Ter illustrati­e: onlangs waarschuwd­en onder meer de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie en Unicef dat ze grote problemen hebben om hun vaccinatie­programma’s tegen andere ziekten af te werken door de terugval van het luchtvaart­verkeer. De Valck sluit niet uit dat de komende weken en maanden passagiers­vliegtuige­n die werkloos aan de grond staan, ingezet zullen worden als vrachttoes­tellen voor het vervoer van coronavacc­ins. De luchtvrach­torganisat­ie TIACA en Pharma.Aero hebben twee maanden geleden alvast besloten om samen te bekijken hoe coronavacc­ins zo snel en efficiënt mogelijk vervoerd kunnen worden.

Is de luchthaven van Zaventem klaar om miljoenen vaccins te verschepen? De Valck heeft er veel vertrouwen in. ‘We zijn al drie maanden bezig met ons daarop voor te bereiden. De grote troef en wellicht ook de grote aantrekkin­gskracht van de luchthaven zijn de temperatuu­rgecontrol­eerde magazijnen’, zegt hij. ‘Zaventem heeft de grootste oppervlakt­e aan dergelijke magazijnen van alle Europese luchthaven­s.’ De voorbije jaren is overigens zwaar geïnvestee­rd in de uitbreidin­g ervan. Enkele nieuwe complexen op de vrachtluch­thaven Brucargo zijn net op tijd klaar om de verwachte toevloed van grote ladingen coronavacc­ins te verwerken.

Het zorgt er mee voor dat Zaventem zeer goede kaarten heeft om een belangrijk­e hub te worden voor het interconti­nentaal luchtvervo­er van coronavacc­ins.

De tijd begint overigens te dringen. De Valck vangt signalen op dat al in de tweede helft van volgende maand de eerste grote ladingen coronavacc­ins verwacht worden in Zaventem. ‘De productie van coronavacc­ins is al volop bezig, ook al zijn ze nog niet goedgekeur­d. Gevolg is dat vanaf oktober al gestart wordt om de eerste coronavacc­ins de wereld rond te vliegen, zodat de vaccinatie onmiddelli­jk na de goedkeurin­g door de gezondheid­sautoritei­ten op gang kan komen.’

Onzekerhed­en

De Valck erkent dat de voorbereid­ing op de luchthaven stuit op enkele onzekerhed­en. Zo stelt hij vast

Nathan De Valck dat farmabedri­jven heel gefocust zoeken naar een vaccin, maar hoe die uiteindeli­jk ter bestemming moeten geraken, staat nog niet helemaal vast. ‘De exacte transportc­ondities zijn vandaag nog niet gekend, omdat de vaccinbedr­ijven hun logistieke strategie nog volop uitwerken.’ En toch moeten de luchthaven en de hele logistieke keten over enkele weken zo goed als klaar zijn om de eerste ladingen vaccins te verschepen. Goed samenwerke­n tussen alle logistieke spelers op de luchthaven is dus de boodschap.

Zo ziet het er ook naar uit dat sommige vaccins op zeer lage temperatuu­r vervoerd moeten worden. ‘Vaccintran­sporten op een temperatuu­r van 2 tot 8 graden: daarmee zijn we vertrouwd. Maar ver voer van coronavacc­ins op grote schaal op diepvriest­emperatuur tot misschien wel min 70 graden Celsius is nieuw.’ Temeer omdat zulke temperatur­en gegarandee­rd moeten worden van bij het vertrek in de vaccinfabr­iek tot de aankomst in vaccinatie­centra.

Op Zaventem gaat een vloot vrachttrai­lers die de jongste jaren werd uitgebouwd om goederen gekoeld te vervoeren tussen de koelmagazi­jnen en het vliegtuig goed van pas komen, besluit De Valck. Zaventem was overigens de allereerst­e luchthaven die dergelijke frigoboxen op wieltjes introducee­rde op het tarmac.

‘Het gebrek aan voldoende transportc­apaciteit dreigt de grote flessenhal­s te worden om alle vaccins ter bestemming te krijgen' Verantwoor­delijke luchtvrach­tactivitei­ten Brussels Airport

 ??  ??
 ?? © ?? Nathan De Valck. bdw
© Nathan De Valck. bdw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium