De Standaard

Sluys en Penninckx maakten obscure deals bij KV Mechelen

Jos Sluys heeft minstens 7 miljoen euro uitgeleend aan KV Mechelen op vraag van Dieter Penninckx. Zowel Sluys als Penninckx onderhande­lde voor zichzelf een omstreden vastgoedbo­nus.

- Pascal Dendooven

Het lijkt niet toevallig dat het gerecht in zijn huiszoekin­gen bij het onderzoek naar FNG al heel snel bij de financier Jos Sluys terechtkwa­m. Sluys zit zowel diep in het verhaal FNG als in het verhaal rond KV Mechelen. Sluys blijkt in totaal minstens 7 miljoen in het voetbaldos­sier gestopt te hebben. En dat op vraag van Dieter Penninckx, medeoprich­ter van FNG en toen voorzitter van KV Mechelen. Dat gebeurde in twee stappen. In de zomer van 2019 ging het om een lening van 4 miljoen euro. Het ging om geld dat Penninckx nodig had om de aandelen van Olivier Somers bij KV Mechelen over te kopen.

In december 2019 verstrekte Sluys nog een krediet aan KV Mechelen van minstens 3 miljoen om liquiditei­tsprobleme­n bij de voetbalclu­b op te lossen. Aan de leningen zit een coupon vast van 3 procent die elk jaar met 3 procent toeneemt.

Belangrijk­er nog is dat Penninckx toen ook eiste dat de vennootsch­ap High Street Invest (HSI) in het kader van de financiële ondersteun­ing ook nog eens een vastgoedbo­nus kreeg. Concreet zou HSI het recht krijgen om tot 50 jaar lang een tribune in het stadion van KV Mechelen te realiseren.

HSI is een vennootsch­ap die in 2014 werd opgericht en waarbij de fiduciaire Bofidi betrokken was. Bij de oprichtend­e vennootsch­appen zat een commandita­ire vennootsch­ap (NYX5). Het adres van die vennootsch­ap is hetzelfde als dat waar de commandita­ire van FNG-aandeelhou­der Rens van de Schoor gevestigd was, de commandita­ire Mogali. Het is voor buitenstaa­nders niet mogelijk om te weten wie de aandeelhou­ders waren achter de commandita­ire boven HSI. Ook bij Mogali is dat nog altijd een vraagteken. Maar achter de structuur van HSI blijkt volgens betrokkene­n het duo Dieter Penninck x-Jos Sluys te zitten. Bij de oprichting van NYX5 waren er drie stille vennoten.

Bij de fiduciaire Bofidi, die ook structuren opzette voor aandeelhou­ders van FNG én de omstreden aankoopcen­trale (vaak commandita­ire vennootsch­appen), schermde men gisteren met het beroepsgeh­eim.

KV Mechelen zelf, waar Penninckx als voorzitter werd afgezet, kijkt intussen aan tegen een zware schuldenla­st. Bij de club zijn er ook vragen naar de aanwezighe­id van facturen waarvan de economisch­e realiteit niet duidelijk is. Het gaat om facturen die er kwamen in de storm van het matchfixin­g-schandaal en waarbij Penninckx kon verklaren dat hij van niets wist en erger werd voorkomen. De schimmige praktijken bij FNG blijken dus ook voor te komen bij KV Mechelen. Sluys en Penninckx vormen daarbij een rode draad. Penninckx, die in de cel zit, gaat niet in beroep tegen zijn aanhouding.

Bij FNG en KV Mechelen werden dezelfde dubieuze praktijken toegepast

 ?? © ?? Dieter Penninckx gaat niet in beroep tegen zijn aanhouding. belgaimage
© Dieter Penninckx gaat niet in beroep tegen zijn aanhouding. belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium