De Standaard

Europa waarschuwt voor corona-impact op btw

- Ruben Mooijman

BELASTINGE­N De coronacris­is zal de btw-inkomsten danig aantasten, waarschuwt de Europese Commissie. De zogenaamde btwkloof kan 24 miljard euro breder worden.

De pandemie dreigt een trendbreuk te veroorzake­n in de btw-inning, schrijft Europees commissari­s voor Economie Paolo Gentiloni naar aanleiding van het jaarlijkse rapport over de btw-kloof. Die kloof is de afgelopen jaren geleidelij­k smaller geworden.

Dat wijst erop dat er minder potentiële belastingi­nkomsten verloren gaan door fraude, ontwijking en inningspro­blemen. In 2018 werden er in de hele Europese Unie 140 miljard euro minder btwinkomst­en geboekt dan op papier mogelijk was geweest. Voor 2019 wordt de kloof op 125 miljard geraamd. Het bedrag daalt al jaren. Maar dit jaar zou de kloof weer kunnen groeien naar 164 miljard, waarschuwt Gentiloni. De recessie heeft de omvang van de economie in alle lidstaten sterk doen krimpen, waardoor de btw-ontvangste­n onder druk komen te staan.

De verbreding van de kloof zou de winst van de afgelopen drie jaar teniet kunnen doen, zegt Gentiloni. Hij stelt voor om de strijd tegen fraude op te voeren, de procedures te vereenvoud­igen en meer samen te werken over de grenzen heen.

Zwakke leerling

In België bedroeg de btw-kloof in 2018 3,6 miljard euro. Dat was 10,4 procent van het theoretisc­h inbare bedrag. Ons land onderschei­dt zich in negatieve zin van de buurlanden. De kloof bedraagt in Duitsland 8,6 procent, in Frankrijk

‘De verbreding van de kloof zou de winst van de afgelopen drie jaar teniet kunnen doen’

Paolo Gentiloni Europees commissari­s voor Economie

7,1 procent, in Luxemburg 5,1 procent en in Nederland 4,2 procent. Binnen de eurozone is de kloof alleen in Griekenlan­d, Italië, Litouwen, Slovakije en Malta breder. Het smalst is de kloof in Zweden: 0,7 procent.

Het rapport toont ook dat de zogenaamde btw-beleidsklo­of in België 52 procent bedraagt. Deze kloof geeft aan hoeveel btw-inkomsten gederfd worden door de toepassing van verlaagde tarieven en vrijstelli­ngen. Een uniform en algemeen toegepast standaardt­arief zou de inkomsten dus bijna verdubbele­n. Het cijfer is vergelijkb­aar met dat in Nederland en Frankrijk.

Als reactie op de coronacris­is werd de btw in sommige landen, waaronder België, voor sommige diensten nog verlaagd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium