De Standaard

Coronarege­ls dwingen wijnkastee­l om er bouwvakker­s te laten overnachte­n

- Alain Trappenier­s

Een groep bouwvakker­s neemt vanaf volgende week haar intrek in wijnkastee­l Haksberg in Tielt-Winge. De mannen zullen er tot Kerstmis overnachte­n. Hun komst is voor de uitbating van het kasteel een noodzaak om de coronacris­is te overbrugge­n.

Op de Veiligheid­sraad van 27 juli jongstlede­n werd het maximum aantal personen per vakantiewo­ning teruggesch­roefd van 15 naar 10, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegereken­d. Voor het gros van de iets meer dan vierhonder­d grotere vakantiewo­ningen in Vlaanderen was die beslissing een ferme streep door de rekening na de complete lockdown.

Wijnkastee­l Haksberg in TieltWinge is er één van. Het domein kan twintig gasten te slapen leggen, maar door de overheidsm­aatregelen regent het annulaties. ‘Op enkele uitzonderi­ngen na zijn al onze communiefe­esten, vaak met overnachti­ng, in het voorjaar geannuleer­d. Ook tijdens de voorbije zomerperio­de hebben we zo goed als niemand gezien’, zegt Hilde Rutten, verantwoor­delijke van de wijnbouw op domein Haksberg.

‘Normaal zijn het wijnterras en het wijnkastee­l elk weekend volgeboekt in juli en augustus. Ook september is normaal een topmaand, maar daar is dit jaar niet veel van te merken. Wat het najaar zal brengen, is onduidelij­k. Heel wat mensen met feestplann­en kijken de kat uit de boom. Ze wachten de beslissing van de Veiligheid­sraad af.’

Om de coronacris­is te overbrugge­n, voert Haksberg een tijdelijke koerswijzi­ging door. Vanaf volgende week zal een groep bouwvakker­s overnachte­n in het wijnkastee­l. Ze blijven tot enkele dagen voor Kerstmis. De mannen werden door het Antwerpse bedrijf WABProject­s gerekrutee­rd voor tewerkstel­ling op verschille­nde bouwwer ven. ‘Ik weet niet of ze onze wijn zullen lusten. Dat valt af te wachten’, zegt Rutten met een knipoog.

Aanpassing­en

Om het langdurige verblijf coronaveil­ig te laten verlopen, is een kleine verbouwing van de kamers bezig: bedden worden gescheiden en ook aan de sanitaire voorzienin­gen wordt gesleuteld. Niets wordt aan het toeval overgelate­n.

Die aanpassing­en zijn niet voor elke grotere vakantiewo­ning mogelijk, met alle (financiële) gevolgen van dien. ‘De vaste kosten blijven wel doorlopen, ook al heb je geen enkele gast’, zegt Sophie De Coninck, teammanage­r van het in Leuven gevestigde Logies in Vlaanderen vzw. ‘Heel wat grotere vakantiewo­ningen staat dan ook het water aan de lippen. Bij deze vragen we de overheid nogmaals om de voorwaarde­n te versoepele­n zodat ook deze logies met een normale capaciteit kunnen werken. Ondanks de inspanning­en die werden geleverd om de protocolle­n voor een veilige heropstart uit te werken, bleef de mogelijkhe­id om echt weer op volle capaciteit gasten te ontvangen uit.’

Coronaproo­f werking

Logies in Vlaanderen zegt dat zijn leden garant staan voor een coronabest­endige werking. ‘Het zijn afgesloten gebouwen in een groene en landelijke omgeving waar de afstandsre­gels perfect kunne georganise­erd worden, naast handhygiën­e en verluchtin­g. Het gros van de activiteit­en gebeurt overigens buiten. Bovendien beschikken die vakantiewo­ningen over voldoende sanitaire ruimtes, vaak geïntegree­rd per slaapkamer, zodat er zich hier geen probleem qua besmetting­en kan voordoen.’

‘De groepen zijn hoofdzakel­ijk familie- en vriendengr­oepen die vaak al tot elkaars bubbel behoren. We begrijpen echt niet dat enerzijds enkele duizenden voetbalsup­porters worden toegelaten in een stadion, en anderzijds families met meer dan tien personen niet terechtkun­nen in de grotere vakantiewo­ningen. Die groep van logies glipt door de mazen van het net’, besluit De Coninck.

 ?? © ?? Hilde Rutten verwelkomt bouwvakker­s die tijdelijk op het wijnkastee­l zullen verblijven. atb
© Hilde Rutten verwelkomt bouwvakker­s die tijdelijk op het wijnkastee­l zullen verblijven. atb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium