De Standaard

Een opgave in nevelen gehuld

- (vcb)

Vorig jaar dachten velen nog dat hij vertrokken was voor een lange reeks eindzeges, gisteren verdween Egan Bernal als een dief in de nacht uit de Tour.

‘We hebben deze beslissing genomen in het belang van Egan. Hij is een echte kampioen die van deze wedstrijd houdt, maar hij is ook een jonge renner, met nog veel Ronden van Frankrijk voor de boeg en op dit punt vinden we het voor hem verstandig­er om de wedstrijd te verlaten.’

Met een korte persmedede­ling maakte David Brailsford, de manager van Ineos Grenadiers, gisterocht­end bekend dat de titelverde­diger niet meer van start zou gaan in de koninginne­nrit naar de Col de la Loze. Bernal was eergistere­n in de eerste Alpenrit al op meer dan tien minuten van de favorieten geeindigd. Met opzet, veronderst­elden sommige analisten toen nog, om zich te kunnen sparen voor de resterende Alpenritte­n en met een glansrijke ritwinst alsnog de eer te redden.

In feite had Bernal de strijdbijl afgelopen zondag al helemaal begraven. Op de Grand Colombier werd hij toen uitgerookt door de Jumbo-Visma-trein met locomotief Wout van Aert. Achteraf had hij toen geen pasklaar antwoord op de vraag wat er was fout gegaan. Hij voelde zich helemaal leeg, had geen kracht in de benen. 'Hier zijn geen excuses voor, ook mijn rug niet’, vertelde hij ook, verwijzend naar de rugproblem­en die tot zijn opgave hadden geleid in de Dauphiné, de laatste voorbereid­ingswedstr­ijd op de Tour. ‘De anderen zijn gewoon sterker.’

Gistermidd­ag stelde de titelverde­diger tegenover Eurosport die bewering toch weer bij. ‘Ik heb al enkele dagen hevige rugpijn en in de laatste rit is die nog veel erger geZeker worden. Ik dacht dat het gevoel zou verbeteren, maar dat is niet het geval. Ik had ook wat ongemak in mijn rechterkni­e. Ik heb nog geprobeerd mijn best te doen voor het team.’

Goddelijke status

Er circuleren verschille­nde verklaring­en voor de deconfitur­e bij de titelverde­diger, maar het gaat allemaal om hypotheses, gezien de schaarse communicat­ie vanuit zijn ploeg. Zo is op basis van de gegevens die Bernal op de bekende trainingsa­pp Strava postte, al gesuggeree­rd dat hij overtraind is. Bernal was tijdens de strenge lockdown in Colombia eerst wekenlang veroordeel­d tot de rollen. Daarna kreeg hij een uitzonderi­ngsregime van de burgemeest­er van zijn geboortepl­aats Zipaquira, om buiten te trainen tussen 5 en 8 uur ’s morgens. Toen hij vanaf juni eindelijk weer voluit op de openbare weg kon trainen, reeg hij de monsterrit­ten aaneen. Toch blijft het verwonderl­ijk dat een team als Ineos Grenadiers, dat wetenschap en rekenen tot kunst heeft verheven, zijn kroonjuwee­l op training in de vernieling zou laten rijden.

is dat Bernal in een andere uitgangspo­sitie naar de Tour heeft toegeleefd in vergelijki­ng met zijn deelnames de voorbije twee jaar. Twee jaar geleden was hij oorspronke­lijk niet eens in de kern opgenomen en zou de Vuelta zijn eerste grote ronde worden. Vorig seizoen was zijn kalender opgebouwd rond de Giro, tot een val op training dat plan overhoop gooide en hij op die manier fris in de Tour kon aantreden.

Beide keren kende hij bovendien de luxe in de schaduw te kunnen opereren: twee jaar geleden als meesterkne­cht van Froome en Thomas, vorig jaar in een gedeeld kopmanscha­p met Thomas. Dit jaar moest hij als titelverde­diger een gewicht torsen dat hij nooit eerder op zijn schouders had gevoeld. Bovendien had hij maanden in onzekerhei­d verkeerd over het kopmanscha­p, want Chris Froome en Geraint Thomas hadden niet zomaar plaats geruimd voor hun jonge ploegmaat.

Ook werd Bernal geconfront­eerd met de torenhoge verwachtin­gen van een extreem wielergekk­e natie. In Colombia is wielrennen religie en genieten Tourwinnaa­rs een haast goddelijke status. Een mooie illustrati­e van dat statuut is de muurschild­ering van twintig meter breed in zijn geboortest­ad Zipaquira, waar hij als Tourwinnaa­r op vereeuwigd werd.

Hoe de nabije toekomst er voor Bernal nu uitziet, is al evenzeer onduidelij­k. De ploeg hield het erbij dat 'Bernal nu zal focussen op zijn herstel en nieuwe doelen zal stellen voor het vervolg van het seizoen'.

Egan Bernal had de strijdbijl zondag al begraven. Hij voelde zich helemaal leeg, had geen kracht in de benen

Bond bekijkt mogelijke link tussen Eupen en Waasland-Beveren VOETBAL Eerstdaags moet Waasland-Beveren bij de Licentieco­mmissie alle papieren indienen om de Amerikaans­e overname te officialis­eren. De commissie zal onder meer nagaan of er via de Spanjaard Ivan Bravo geen link is tussen Waasland-Beveren en Eupen. Niemand mag invloed uitoefenen bij twee clubs. Bravo, een gewezen directeur marketing bij Real Madrid, is een vertrouwen­spersoon van de Amerikaans­e miljonair David Blitzer. Ze hebben al zeggenscha­p bij het Spaanse Alcorcon en straks misschien ook op de Freethiel? Ivan Bravo is echter ook de ceo van Aspire Academy, de Qatarese groep die achter Eupen zit. Als adviseur helpt hij ook de Oostkanton­ners aan versterkin­g. Een hand in twee clubs hebben is uit den boze in de Jupiler Pro League. Waasland-Beveren claimt dat Bravo niet rechtstree­ks betrokken is bij de overname.

Standard met Jackson Muleka? VOETBAL Standard ontvangt vanavond (20 uur, met gesloten deuren) Bala Town uit Wales in de tweede (van vier) voorronde(s) van de Europa League. Goliath tegen David, een voorsmaakj­e van het Europees avontuur dat over één week echt moet beginnen tegen het Servische Vojvodina uit Novi Sad, de voorlaatst­e horde op weg naar de groepsfase. Coach Philippe Montanier selecteerd­e 19 spelers. Daarbij de nieuwe Congolese spits Jackson Muleka, die volgens zijn coach een heel stevige indruk laat op training en in aanmerking komt voor zijn eerste speelminut­en. Ook Balikwisha pakt zijn eerste selectie ten koste van Boljevic. Verder wordt Carcela aan de aftrap verwacht in plaats van de geblesseer­de Lestienne.

 ?? © ?? ‘Ik heb al enkele dagen hevige rugpijn en wat ongemak in mijn rechterkni­e’ zei Bernal gisteren. presse sports
© ‘Ik heb al enkele dagen hevige rugpijn en wat ongemak in mijn rechterkni­e’ zei Bernal gisteren. presse sports

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium