De Standaard

Goddelijke interventi­e?

Dat arts Joris Van Hove én advocaat Walter Van Steenbrugg­e voor de rechter moeten verschijne­n, doet de wenkbrauwe­n fronsen bij Freddy Mortier en Wim Distelmans. Is er sprake van politiek-religieuze inmenging?

-

Freddy Mortier en Wim Distelmans

Feit: Joris Van Hove, een van de drie artsen die eerder dit jaar in de beklaagden­bank zat tijdens het euthanasie­proces en vrijgespro­ken werd, moet opnieuw voor de rechter verschijne­n (DS 16 september). Dat besliste het Hof van Cassatie na een klacht van de ouders van Tine Nys.

Feit: ook Van Hoves advocaat bij die assisenzaa­k, Walter Van Steenbrugg­e, mag het gaan uitleggen aan de rechter (DS 26 augustus). Hij verschijnt op 2 oktober voor de correction­ele rechtbank in Gent op beschuldig­ing van laster en eerroof. De dagvaardin­g in zijn brievenbus is afgestempe­ld in Vaticaanst­ad. De afzender: René Stockman, overste van de Broeders van Liefde.

Een toevallige samenloop van omstandigh­eden? Wie zal het zeggen. Beide nieuwe rechtszake­n hebben in elk geval meer met elkaar gemeen dan dat ze allebei voortvloei­en uit het euthanasie­proces. Zo veroorzake­n ze elk op hun manier veel onrust bij artsen en advocaten.

Bang voor schadeclai­ms

Advocaten maken zich zorgen over de aanval op een van de belangrijk­ste principes waarop hun beroep steunt: de immuniteit van het pleidooi. Want hoe kan een advocaat zijn cliënt ten volle verdedigen, wanneer hij niet alle elementen waarop zo’n verdedigin­g steunt, mag benoemen in een pleidooi? Wat dan met het recht op verdedigin­g? Toch vormt net dat de kern van Stockmans klacht. Die dagvaardin­g kan uitmonden in een precedent dat zowel het vrije beroep van advocaat als het fundamente­le recht op verdedigin­g uitholt.

Artsen geven dan weer toe dat zij sinds het euthanasie­proces terughoude­nd zijn geworden wanneer zij geconfront­eerd worden met een patiënt die ondraaglij­k lijdt. Een kleine afwijking van de letter van de procedurel­e vereisten kan resulteren in een beschuldig­ing van moord of in een fikse schadeclai­m.

‘Cultuur van de dood’

Bij zowel artsen als advocaten weerklinkt hetzelfde woord: intimidati­e. Natuurlijk is het ieders democratis­che recht om naar de rechtbank te stappen. Alleen doen de motieven, de timing en de gekozen rechtsmidd­elen de wenkbrauwe­n fronsen. Dit is, in voetbalter­men gesproken, een netjes opgezet een-tweetje.

Zoals Van Hove opwerpt in de krant De Morgen, is het vermoeden van politiek-religieuze inmenging en getouwtrek achter de schermen allesbehal­ve uit de lucht gegrepen. Daarvoor werpt de manier waarop de zaak-Nys uiteindeli­jk tot voor assisen kwam – tien jaar nadat de vrouw euthanasie had gekregen – te veel vragen op.

Voor wie denkt dat zulke machinatie­s alleen voorkomen in de politierom­ans van Jef Geeraerts, vergis u niet: de encycliek Evangelium Vitae van 1995 van Johannes Paulus II roept gelovige artsen, politici, en alle ‘verantwoor­delijken voor het algemeen belang’ op om zich actief en georganise­erd te verzetten tegen de oprukkende secularise­ring. Hij spoort aan te strijden voor de ‘cultuur van het leven’ en tegen ‘de cultuur van de dood’.

Conservati­eve gelovigen hebben het recht om binnen de grenzen van de wet te handelen in functie van hun overtuigin­gen. Het is een andere kwestie als ze daarbij bedenkelij­ke en antidemocr­atische middelen inzetten.

Lange, kille ethische winter

Nog een feit: één strekking binnen één van de zeven partijen die onderhande­len over een nieuwe federale regering is bereid de relance van een heel land te blokkeren vanwege de ethische dossiers. Tégen de wens van de zes progressie­ve partijen en ook een deel van de eigen achterban in (zoals jongeren, pastoraal werkers en leerkracht­en godsdienst).

Vraag je je af wat de feitelijke macht nog is van ultraconse­rvatieve denkstromi­ngen in een samenlevin­g waar een overgrote meerderhei­d pleit voor een nieuwe stap richting meer zelfbeschi­kking – een verruiming van de abortuswet of een debat over een waardig levenseind­e bij voltooid leven of draagmoede­rschap? Dan heb je hier een voorbeeld van het soort politieke chantage waartoe die minderheid in staat is. In plaats van een nieuwe ethische lente wil deze groep binnen CD&V het omgekeerde: een lange, kille ethische winter. Een ethische lock-out, met garanties dat de koelkast waarin de dossiers worden opgeborgen, op dubbel slot gaat – zelfs geen publiek of parlementa­ir debat deze keer.

Vivaldi’s vier seizoenen zouden weleens grillig in elkaar kunnen overlopen, met deze conservati­eve slagschadu­w over zich. Want veel meer dan een communauta­ir, rechts of taalkundig democratis­ch deficit, zou zo’n ethische lock-out in het regeerakko­ord een kaakslag zijn voor de overduidel­ijk seculiere meerderhei­d in dit land. Een meerderhei­d die mensen alle keuzevrijh­eid gunt om belangrijk­e beslissing­en over het eigen leven te nemen.

Bij zowel artsen als advocaten weerklinkt hetzelfde woord: intimidati­e

 ?? © ?? Walter Van Steenbrugg­e en Joris Van Hove tijdens het euthanasie­proces. De nieuwe rechtszake­n baren advocaten en artsen zorgen. rr
© Walter Van Steenbrugg­e en Joris Van Hove tijdens het euthanasie­proces. De nieuwe rechtszake­n baren advocaten en artsen zorgen. rr
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium