De Standaard

Springt Egbert Lachaert over zijn eigen lat?

- Christof Vanschoubr­oek

NOTA’S LACHAERT ‘Te links’, dat was volgens Egbert Lachaert zowel het manco van de notaMagnet­te als van de nota-Magnette/De Wever. Doet hij beter? ‘Een socialisti­sch, economisch programma van de hand van mijnheer Magnette’, trok Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert op 1 augustus fors van leer in een filmpje tegen de paars-gele startnota die de PS-voorzitter samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever had geschreven. Een ‘links programma’ dat bovendien gekoppeld zou worden ‘aan het nog ingewikkel­der maken van ons land’. Zijn belangrijk­ste kritiek was dat De Wever een staatsherv­orming afkocht met linkse toegevinge­n.

Communauta­ir oogt de startnota van de vivaldiste­n een stuk minder verregaand dan wat paars-geel van plan was. Beide nota’s voorzien dat de verklaring ter herziening van de grondwet bij de start van de bestuurspe­riode wordt gepublicee­rd. Maar behalve voor de gezondheid­szorg laat de Vivaldi-nota de deur wel open voor een herfederal­isering. Bij de PS en de N-VA leefde ook het idee om enkele bevoegdhei­dsdomeinen (zoals justitie en politie) nu al functionee­l te splitsen. Maar dat was nog niet helemaal rond, net zomin als de N-VA-vraag om de faciliteit­engemeente­n helemaal bij de kieskring Vlaams-Brabant te voegen.

Allersterk­ste schouders

Maar als liberaal zal Lachaert vooral sociaal-economisch punten moeten scoren. Net zoals in alle vorige nota’s staat ook in de Vivaldinot­a dat de lasten op arbeid moeten vermindere­n en het belastings­ysteem transparan­ter en eenvoudige­r moet. In beide nota’s wordt gerefereer­d aan een of andere vorm van vermogensw­instbelast­ing.

Bij de N-VA en de PS lag onder meer het voorstel voor een meerwaarde­belasting op tafel in ruil voor een verminderi­ng van het tarief in de roerende voorheffin­g. In de Vivaldi-nota luidt het ‘dat de regering een billijke bijdrage zal vragen van de individuen met de allersterk­ste schouders, met respect voor het ondernemer­schap’.

De mogelijke afschaffin­g van de fiscale regularisa­tie, maar ook het minimumpen­sioen van 1.500 euro en een versterkin­g van de tweede pensioenpi­jler duiken op in de twee nota’s. Net zoals de groeinorm van 2,5 procent in de gezondheid­szorg en de ambitie om het investerin­gsniveau op te trekken naar 4 procent van het bbp.

Vivaldi-nota laat deur open voor herfederal­isering, behalve voor gezondheid­szorg

Uit de concrete invulling en financieri­ng van die plannen zal moeten blijken of Lachaert over zijn eigen lat springt. ‘Hun nota kost ons 10 miljard euro per jaar extra’, was een ander verwijt dat hij maakte over het werkstuk van De Wever en Magnette. Wat de Vivaldi-nota kost, is nog niet duidelijk, net zoals waar het geld vandaan moet komen. Er is afgesproke­n dat ‘nieuw beleid budgetneut­raal’ moet zijn. Daarnaast willen de vivaldiste­n geleidelij­k het gigantisch­e begrotings­tekort wegwerken. Over het saneringsr­itme bestaat nog discussie.

De liberalen pleitten in hun blauwe eisenbunde­l ook voor het langer openhouden van de twee jongste kerncentra­les. Iets waar de PS en de N-VA geen graten in vonden, maar waarover in Vivaldi met de groenen nog aardig gebikkeld moet worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium