De Standaard

Gelijk loon voor mannen en vrouwen. BijBelfius­isdateenev­identie.

-

Zonnehoedj­e

De bewoners van het kamp, onder wie veel gezinnen van uiteenlope­nde nationalit­eiten, hebben meer dan een week in de openlucht geslapen, in omstandigh­eden die nog zwaarder zijn dan ze in het kamp waren. Sommigen reageren opstandig op de situatie. De meesten hebben daar nog weinig energie voor. Ze zijn moe, hebben honger en zien geen uitweg.

Yannick Mutshiken, een Congolese man van 25, kampeert met zijn vrouw Priscille en zijn eenjarige dochter Eliana al een week op de betonnen oprit van een bedrijf. Terwijl hij vertelt hoe zijn dochtertje het ’s nachts koud heeft, komen twee Afghaanse meisjes achter hem staan. Een van hen trekt aan de rand van haar zonnehoedj­e. Eliana kraait van plezier. ‘De mensen moeten weten wat hier gebeurt en in welke omstandigh­eden we leven. Men wil niet dat we in Griekenlan­d blijven, maar we krijgen ook niet de mogelijkhe­id om weg te gaan.’

Bedrijven, supermarkt­en en tankstatio­ns langs de weg zijn onbereikba­ar, omdat er gezinnen slapen voor de deur, op opritten, parkeerpla­atsen en rond achtergela­ten bestelwage­ns. Daarom zijn ze gesloten.

De Griekse overheid richt een nieuw tentenkamp in, maar velen aarzelen om daarnaarto­e te gaan omdat ze bang zijn opgesloten te worden. Het nieuwe kamp heeft nog geen bedden of stromend water. Hulporgani­saties, waarvan de meeste al jaren op het eiland actief zijn, hebben moeite om de mensen op straat te helpen met voedsel en andere essentiële noden.

Plastic kratten

De politie probeerde hen naar het kamp te bewegen met de belofte van voedsel en een dak. Gisteren begonnen politiemen­sen in beschermen­de pakken systematis­ch mensen te wekken om een groot stuk van de weg vrij te maken. De sfeer was gespannen, maar niet gewelddadi­g. In de loop van de ochtend begonnen steeds meer mensen van elders hun spullen te pakken in tassen, vuilniszak­ken, kinderwage­ns en plastic kratten die ze met een touw achter zich aan sleepten.

Gisteravon­d waren er in het nieuwe kamp ongeveer 3.000 bewoners. Dat is 1.400 meer dan woensdagav­ond. Omdat er nog volop aan het nieuwe kamp wordt gebouwd, valt moeilijk te voorspelle­n wanneer het vol zal zijn. Door coronamaat­regelen mogen bewoners het kamp niet verlaten. Van de bijna 13.000 bewoners die in en rond het uitgebrand­e kamp Moria verbleven, zijn alleen een 400-tal niet-begeleide minderjari­gen naar het vasteland gebracht. Maar in het nieuwe kamp zijn lang geen 12.000 slaapplaat­sen, zelfs niet de helft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium