De Standaard

‘Islamitisc­he school’ nog te close met Milli Görüs

- Simon Grymonprez

Volgens de onderwijsi­nspectie staat Plura C, het vroegere Selam College in Genk, nog altijd te dicht bij de islamitisc­he beweging Milli Görüs. Ze krijgt dan ook geen erkenning.

De secundaire school Plura C, het vroegere Selam College in Genk, kreeg voor de tweede keer geen erkenning en subsidiëri­ng van de Vlaamse overheid. De school zou de ‘eerste islamitisc­he school in Vlaanderen’ worden, al klopt dat niet helemaal (zie inzet). De Standaard kon het advies van de onderwijsi­nspectie inkijken. Volgens de inspectie staat Plura C nog altijd te dicht bij Milli Görüs, de islamitisc­he sociaal-religieuze beweging die vooral in Duitsland en Nederland actief is.

Extremisti­sche organisati­e

De school voldeed vorig schooljaar bij de eerste aanvraag aan vrijwel alle vereisten. De onderwijsi­nspectie had geen problemen met het schoolregl­ement of met het bestuur, maar gaf toch een negatief advies na een rapport van de staatsveil­igheid. Dat had ze opgevraagd na ophef over de school in de media. De school kreeg een negatief advies omwille van de mensen en de organisati­e op de achtergron­d.

De staatsveil­igheid stelde immers vast dat de Belgische Islamitisc­he Federatie (BIF), de Belgische tak van Milli Görüs, de ‘sturende kracht’ achter de school was. Dat is aannemelij­k: zowel in de raad van bestuur van de school als in de vzw die het schoolgebo­uw ter beschikkin­g stelde, zaten mensen met functies bij de BIF, tot een vertegenwo­ordiger van de Islamische Gemeinscha­ft Milli Görüş uit Keulen toe.

De staatsveil­igheid beoordeeld­e Milli Görüs als een extremisti­sche organisati­e die ingaat tegen mensenrech­ten en de gelijkheid van man en vrouw en die antiwester­s en antisemiti­sch is. Dat die organisati­e achter de school zit, vindt de staatsveil­igheid problemati­sch. De oprichting van een Milli Görüs-school zou kunnen leiden tot ‘een parallelle Turkse samenlevin­g’ en ‘spanningen in de samenlevin­g’. Er zou een ‘reële kans zijn dat het onderwijsi­nitiatief een extremisti­sche vector wordt in het Limburgse onderwijsm­ilieu, conform de ideologie van Milli Görüs’.

Het valt, volgens de staatsveil­igheid, ook niet uit te sluiten dat de school haar leerlingen ‘een polarisere­nde mensvisie meegeeft’. De school zou de band met Milli

Görüs bovendien verborgen hebben, al is onduidelij­k op welke manier. Belangrijk: de staatsveil­igheid gaf mee reserves te hebben bij de formulerin­g van een definitief advies ‘omdat het gaat over een onvoltrokk­en project dat zou plaatsvind­en in de toekomst’.

Naamsveran­dering

Na het eerste negatief advies – zestig leerlingen moesten daardoor op zoek naar een nieuwe school – zaten de bestuurder­s van het Selam College niet stil. Ze veranderde­n de naam in Plura C en vrijwel het voltallige bestuur nam ontslag uit de raad van bestuur, onder wie iedereen die een link had met BIF. Bovendien sloot het schoolbest­uur een contract met de vzw die het schoolgebo­uw ter beschikkin­g stelt. Daarin staat dat de school volledig onafhankel­ijk opereert en dat de BIF geen invloed zal uitoefenen op het onderwijsp­roject en de werking van de school.

De onderwijsi­nspectie vond dat onvoldoend­e: het loutere feit dat de school het schoolgebo­uw van de BIF gebruikt kan haar niet onafhankel­ijk maken van de organisati­e. Volgens de inspectie mag er ook niet ‘enige twijfel’ overblijve­n of een school de rechten van de mens en van het kind waarborgt. Het bestuur van Plura C, noch de onderwijsi­nspectie wou reageren.

De oprichting van de school zou volgens de staatsveil­igheid kunnen leiden tot ‘een parallelle Turkse samenlevin­g’

 ?? © BELGA ?? Het vroeger Selam Collega werd hernoemd tot Plura C, maar dat mocht niet baten.
© BELGA Het vroeger Selam Collega werd hernoemd tot Plura C, maar dat mocht niet baten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium