De Standaard

Een onafgewerk­te partituur die bekend in de oren klinkt

Vivaldi wordt een onuitgegev­en coalitie van zeven partijen. De onderhande­lingsnota leest voorlopig als een klassiek compromis à la belge en als een lijstje nog uit te klaren netelige kwesties. Vooral wanneer ze geld kosten.

- JanFrederi­k Abbeloos, Bart Brinckman, Christof Vanschoubr­oek, Wim Winckelman­s Joris Snaet Door Tekeningen

De Standaard kreeg de onderhande­lingsnota te zien waarmee preformate­urs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) een Vivaldi-coalitie willen smeden van liberalen, socialiste­n, groenen en CD&V. Het is een werkstuk van 96 pagina’s dat ambitieus van wal steekt: ‘De politieke partijen die aan de regering werken, willen samen een krachtig antwoord bieden op de uitdaginge­n, en de hoop en het vertrouwen terugbreng­en dat het morgen in ons land beter kan en zal gaan voor iedereen.’

Voorlopig is het onduidelij­k hoe ‘krachtig’ het beloofde antwoord wordt. Enerzijds ademt het compromis continuïte­it, eerder dan vernieuwin­g. Anderzijds zijn de meer controvers­iële kwesties van het akkoord nog steeds niet uitgepraat.

Gezondheid

De preformate­ursnota begint uiteraard met gezondheid­szorg en de bestrijdin­g van de covid-19-pandemie. Het bestrijden van coronamoeh­eid, inzetten op preventie en de aanpak van een mogelijke volgende pandemie zijn logische werven. Concreet stelt de regering een commissari­s aan die het beleid van de federale overheid en de deelstaten moet stroomlijn­en. Een te schrijven generiek pandemisch noodplan moet België voorbereid­en op een volgende pandemie.

De huidige coronacris­is leidde de voorbije maanden tot een extra financieri­ng van de gezondheid­szorg voor 1,2 miljard euro. Daarnaast wordt de jaarlijkse groeinorm voor de uitgaven in de gezondheid­szorg opgetrokke­n, maar over het cijfer bestaat nog geen overeenste­mming. In de teksten is sprake van 2,5 procent, een procentpun­t meer dan tot nog toe. De hervorming van de ziekenhuis­financieri­ng, die onder minister Maggie De Block (Open

VLD) is opgestart, wordt voortgezet, en de evenwichts­dotatie waarmee tekorten in de sociale zekerheid met belastingg­eld worden bijgepast, wordt voor onbepaalde tijd verlengd.

Ook de uitkeringe­n gaan omhoog. Over het verhogen van de minimumpen­sioenen naar 1.500 euro per maand bestaat wel nog discussie. En dat terwijl de pensioenle­eftijd, die door de regering-Michel naar 67 jaar tegen 2030 werd opgetrokke­n, niet langer ter discussie staat.

De Vivaldi-partijen willen de laagste uitkeringe­n verhogen tot de armoedegre­ns. Voor werkenden met een lager loon kunnen er fiscale maatregele­n komen om hun nettoloon op te krikken. Een pensioenbo­nus voor wie langer werkt, ligt op tafel.

Staatsherv­orming en ethiek

De stelling van minister Pieter De Crem (CD&V), gisteren in De Standaard, dat Vivaldi doofstom blijft voor de ethische en communauta­ire verzuchtin­gen van CD&V, verdient nuance. De ethische dossiers zullen in consensus beslist worden. CD&V heeft dus een vetorecht. Het hangende abortusvoo­rstel komt op de lange baan. Ook communauta­ir krijgt CD&V een voorafname. Twee ministers modereren een ‘breed democratis­ch debat en interparti­jenoverleg’. Homogene bevoegdhei­dspakkette­n zijn het doel, met tweerichti­ngsverkeer als startpunt: in de richting van de federatie of in de richting van de gemeenscha­ppen en gewesten. Maar er is geen sprake om de gezondheid­szorg opnieuw naar het federale niveau te brengen, zoals Groen vroeg en Open VLD suggereerd­e. Om CD&V verder te paaien, wordt de verklaring ter herziening van de grondwet bij aanvang van de legislatuu­r gepublicee­rd. Er komt ook een voorstel om de maximale duur van de formatie grondwette­lijk te verankeren. Dat laatste is een van de manieren om het geloof in de politiek op te krikken, iets waar de nota een apart luik aan wijdt. Zo moet het via een burgerinit­iatief mogelijk worden om wetsvoorst­ellen te laten behandelen. En Vivaldi wil de regels rond politieke advertenti­es via sociale media actualiser­en.

Binnen en buiten de spertijd moet er een uitgavenpl­afond komen. Daarbij wordt de strijd aangebonde­n tegen fake news.

Asiel en Veiligheid

Er worden extra investerin­gen in de veiligheid­sen inlichting­endiensten en in Justitie beloofd. Een deel ervan zal naar informatis­ering gaan. Tegelijk wordt de rekruterin­g voor de politie (nogmaals) hervormd. De onderhande­laars mikken ook op een gespeciali­seerde instroom voor de gerechteli­jke politie en de oprichting van een specifieke dienst die zich bezighoudt met de strijd tegen de internatio­nale drugstrafi­ek, naar het voorbeeld van de Amerikaans­e DEA. Alles samen wil men minstens

1.400 agenten per jaar aanwerven.

Inzake Justitie wordt de hervorming­strein van minister Koen Geens (CD&V) vooral verdergeze­t. Ook wat Asiel en Migratie betreft, is er continuïte­it. Wel onder

De doelstelli­ng om de uitstoot van broeikasga­ssen sneller omlaag te halen, kan tot conflict leiden met vooral de Vlaamse regering die ‘realistisc­h’ wil blijven

Over het optrekken van de minimumpen­sioenen naar 1.500 euro per maand bestaat nog discussie. Dat de pensioenle­eftijd op 67 blijft tegen 2030, is wel al duidelijk

schrijft Vivaldi uitdrukkel­ijk de bereidheid om het beleid te stroomlijn­en met internatio­nale verdragen – het moet een stijlbreuk suggereren met het beleid van voormalig staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA). Tegelijk gaat de capaciteit van de gesloten centra omhoog, criminelen krijgen er voorrang. Gezinnen met kinderen komen daar niet langer terecht. Het voorakkoor­d wil meer investeren in terugkeer, zowel vrijwillig als verplicht. De voorwaarde­n tot gezinshere­niging zullen strikter worden gecontrole­erd en mogelijk worden herzien.

Klimaat

Waar het beleid echt een nieuwe bocht zou inslaan, staat nog erg veel tussen haakjes. Zo blijft de vraag open of de regering voor een volledige kernuitsta­p gaat tegen 2025.

Op een aantal vlakken is de lat al wel op duidelijke hoogte gelegd. Zo willen de Vivaldi-partijen dat alle nieuwe bedrijfswa­gens vanaf 2026 broeikasga­svrij zijn. Wie geen bedrijfswa­gen heeft, kan een mobiliteit­sbudget krijgen van zijn werkgever.

De onderhande­laars steunen ook de Europese doelstelli­ng om de uitstoot van broeikasga­ssen sneller omlaag te halen, met een daling van 55 procent tegen 2030. Daar ligt een potentieel conflict met vooral de Vlaamse regering die ‘realistisc­h’ wil blijven.

Fiscaal

‘De regering zal een billijke bijdrage vragen van de individuen met de allersterk­ste schouders, met respect voor het ondernemer­schap.’ Deze passage moet de kapstok vormen voor een of andere vorm van vermogens(winst)belasting. Volgens onze informatie ligt alles nog op tafel, gaande van een verlaging van de roerende voorheffin­g in ruil voor een meerwaarde­belasting tot het herstel van de effectenta­ks die de regering-Michel invoerde.

Het akkoord mikt op een brede fiscale hervorming. De lasten op arbeid ‘naar andere bronnen’ verschuive­n, vormt het uitgangspu­nt. Het mes gaat in allerlei gunstregim­es, zoals dat van de sporters. Tegelijk wordt gedacht aan een verdubbeli­ng van het belastingk­rediet voor kinderen ten laste en een uitbreidin­g van de belastingv­erminderin­g voor kinderoppa­s.

De fiscale regularisa­tie, die de vorige regering opnieuw invoerde, wordt mogelijk stopgezet. Daarnaast ligt de verlenging op tafel van een aantal maatregele­n om de solvabilit­eit van de ondernemin­gen te versterken. Het gaat onder meer over de verhoogde investerin­gsaftrek en de fiscale aanmoedigi­ng om de komende jaren de winst binnen de ondernemin­g te houden. Er wordt bekeken of de vrijstelli­ng van sociale bijdrage voor de aanwerving van de eerste werknemer wordt verlengd en uitgebreid.

Er wordt ook gedacht aan een btw-verlaging naar 6 procent voor energiebes­parende renovaties en een uitbreidin­g van het tarief van 6 procent voor de afbraak en heropbouw van gebouwen. Voor de invoering van een digitale taks wordt in eerste instantie naar de EU en de Oeso gekeken.

Werk

De Vivaldi-partijen mikken op een tewerkstel­lingsgraad van 80 procent tegen 2030. Het is aan de sociale partners om samen dat doel te bereiken. Vorming en opleiding staan centraal. Zo is er ruime consensus om elke werknemer een ‘individuel­e opleidings­rekening’ te geven. De bedoeling is dat wie voltijds werkt, vijf opleidings­dagen krijgt.

Om de 80 procent te halen, zal ook wie vandaag inactief is op de arbeidsmar­kt aan de slag moeten: mensen met een leefloon, langdurig zieken en mensen met een beperking. De filosofie daarbij is dat een job, ook al is die deeltijds, voor die kwetsbare groepen financieel een duidelijk verschil maakt.

Ook discrimina­tie op de arbeidsmar­kt krijgt veel aandacht. Over de mate waarin de sociale inspectie praktijkte­sten kan inzetten, is nog discussie. Er wordt ook aan gedacht om wie hier illegaal werkt – zonder arbeidskaa­rt of verblijfst­itel – ‘administra­tief in orde te stellen’ op voorwaarde dat hij of zij de publieke orde nooit heeft verstoord. De hervormde loonwet, die moet waken over de loonhandic­ap met de buurlanden, blijft gehandhaaf­d maar er kunnen specifieke uitzonderi­ngen op komen. De onderhande­laars overwegen ook om het geboorteve­rlof op te trekken van 10 naar 20 dagen.

Mobiliteit

Vivaldi wil inzetten op ‘zachte en collectiev­e mobiliteit’. Daarom worden extra investerin­gen in de NMBS en Infrabel in het vooruitzic­ht gesteld, al ontbreekt een bedrag.

De grootste uitdaging voor het spoor wordt evenwel de voorbereid­ing van de liberalise­ring in 2023. Maar de onderhande­laars bekijken of ze de NMBS het voorrecht kunnen geven om als bevoorrech­te partner de komende tien jaar het personenve­rvoer te kunnen organisere­n over het hele Belgische net. Een nieuwe beheersove­reenkomst moet daar strikte kwaliteits­vereisten aan koppelen met een stipter, uitgebreid­er aanbod, maar ook met meer tariefauto­nomie voor de NMBS. Het goederenve­rvoer wil men verdubbele­n qua volume.

Hoewel de onderhande­laars zeggen dat ze een ambitieuze modal shift voor ogen hebben om mensen uit de wagen te krijgen, is het onduidelij­k hoe. Pendelen per fiets zal wel worden aangemoedi­gd en het concept ‘mobility as a service’ gestimulee­rd, waarbij een volledig traject (bijvoorbee­ld: trein en metro) betaald wordt met een enkel ticket. Radarverkl­ikkers die mobiele controles aangeven, worden verboden.

Alfa en omega: de begroting

De laatste knopen zijn moeilijk door te hakken zonder budgettair­e tabel, iets wat volgens onze informatie nog steeds ontbreekt. Geld voor nieuwe belastingv­erlagingen of hogere uitkeringe­n zal in elk geval elders gevonden moeten worden. Zoals De Standaard eerder al schreef, zijn de partijen het wel al eens om elk jaar ‘een vaste budgettair­e inspanning te leveren van 0,1 procent per jaar’. Dat komt overeen met zo’n half miljard euro per jaar. Afhankelij­k van de economisch­e groei kan daar tot nog eens ongeveer 2 miljard bijkomen.

‘De regering zal een billijke bijdrage vragen van de individuen met de allersterk­ste schouders, met respect voor het ondernemer­schap'

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium