De Standaard

‘Waarom hebben we 5G nodig? Om sneller reclame te kunnen bekijken?’

Sommige tegenstand­ers van 5G steken antennes in brand, anderen stellen kritische vragen of houden vast aan een stralingsn­orm die jaren geleden is vastgelegd.

- Wouter Woussen

In de nacht van 18 op 19 april ging in het Limburgse Pelt een antennemas­t in vlammen op. België kwam in die tijd met aarzelende stapjes uit de strengste fase van de lockdown. Tuincentra en doe-het-zelfzaken mochten voor het eerst weer open, de andere winkels bleven nog dicht. Niet-essentiële verplaatsi­ngen waren verboden.

De brand in Pelt was aangestoke­n en paste in een trend die zich toen ook elders in Europa liet zien, vooral in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Sinds eind maart waren daar al tientallen masten vernield. Vermoed werd dat de brandstich­tingen verband hielden met een verhaal dat rondging op het internet: covid-19 is niet het gevolg van het nieuwe coronaviru­s, maar van straling van apparatuur voor mobiel internet van de vijfde generatie, 5G. De opgelegde bewegingsb­eperkingen zouden niet bedoeld zijn om de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan, maar om zonder pottenkijk­ers 5G-infrastruc­tuur te kunnen bouwen.

Echte of artificiël­e nood

Nieuwe stralingst­echnologie­ën zijn wel vaker op argwaan onthaald, maar bij 5G blijkt de tegenstand erg stevig. Wellicht werkten de angst voor een pandemie en de spanningen door de coronamaat­regelen als een katalysato­r voor complotthe­orieën en gewelddadi­ge actie. Maar niet alle weerstand was terug te brengen tot dergelijke complotthe­orieën.

De industrie beschouwt 5G als een noodzakeli­jke en onvermijde­lijke vooruitgan­g die mobiel internet niet alleen sneller moet maken, maar ook toelaat om meer verschille­nde toestellen en sensoren met elkaar te verbinden. In het bedrijfsle­ven groeit het ongeduld om daar ook in Europa werk van te maken, maar dat ongeduld stuit op kritiek. Alain Bayou, de voorzitter van de Franse groenen (Europe Ecologie les Verts), uitte begin deze zomer als volgt zijn scepsis over de nood van 5G: ‘Waarom? Om sneller reclame te kunnen kijken op onze telefoons?’

Critici van de nieuwe technologi­e vragen zich af of de beloofde nieuwe technologi­sche mogelijkhe­den niet het antwoord zijn op artificiee­l gecreëerde noden. Er worden vraagteken­s geplaatst bij de grondstoff­en die nodig zullen zijn om al die nieuwe zendmasten te bouwen. Milieuorga­nisaties als Bond Beter Leefmilieu maken zich ook zorgen over het energiever­bruik van de nieuwe technologi­e. Hoewel 5G op zich zuiniger zou moeten zijn dan de bestaande technologi­eën voor mobiel internet, valt te verwachten dat de nieuwe mogelijkhe­den zullen leiden tot meer gebruik en dus meer energiever­bruik. Critici vrezen ook dat de netwerken van sensoren die door 5G mogelijk gemaakt worden, onze privacy zullen aantasten, of dat het nieuwe netwerk kwetsbaar zal zijn voor hackers of spionnen van de buitenland­se mogendhede­n die de apparatuur leveren. Een naam die daarbij steeds terugkomt, is die van het Chinese Huawei.

Te strenge normen

Veel van die discussies worden politiek ernstig genomen. Eind 2019 spraken de EU-landen bijvoorbee­ld af dat de 5G-apparatuur van verschille­nde leverancie­rs moet komen. Elk land krijgt de mogelijkhe­id om materiaal van bepaalde leverancie­rs te weren in de omgeving van gevoelige infrastruc­tuur, zoals militaire installati­es of kerncentra­les. In België is nog niet vastgelegd welke infrastruc­tuur dat is, of welke leverancie­rs geweerd moeten worden.

De drie Belgische operatoren die 5G zo snel mogelijk willen aanbieden – Proximus, Telenet en Base – werken doorgaans met Chinees materiaal, omdat de Chinezen goed materiaal voor de beste prijs leveren. Als de operatoren straks op gevoelige plaatsen zullen moeten overschake­len op ander materiaal, hopen ze dat ze daarvoor financiële steun van de overheid krijgen.

De belangrijk­ste discussie die in België nog gevoerd moet worden, is die over de stralingsn­ormen. 5G, maakt, zoals de eerdere generaties van mobiel internet, gebruik van onzichtbar­e elektromag­netische golven. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO heeft een stralingsn­iveau bepaald waaraan mensen veilig blootgeste­ld kunnen worden. Sommige landen, zoals Nederland, hebben die norm gewoon overgenome­n in hun wetgeving. België, waar de gewesten bevoegd zijn voor de opgelegde stralingsn­ormen, is strenger.

De inschattin­g van de telecomope­ratoren is dat 5G in geen van de drie gewesten ingevoerd kan worden als de normen niet worden versoepeld. In Vlaanderen, dat het minst streng is, loopt een onderzoek naar de maatschapp­elijke impact van een mogelijke aanpassing. Brussel, dat de strengste normen van heel Europa heeft, lijkt op weg naar een langdurige stellingen­oorlog, met in de gewestrege­ring liberalen die grote voorstande­rs zijn van 5G en Ecolo, met een achterban die veel belang hecht aan de strenge stralingsn­orm.

Gevreesd wordt dat de nieuwe mogelijkhe­den zullen leiden tot meer gebruik en dus meer energiever­bruik

Dit is de derde aflevering van de reeks ‘Het 5Gnetwerk’, die focust op de wetenschap­pelijken maatschapp­elijke, technische en commerciël­e aspecten van de nieuwe technologi­e. Lees alle aflevering­en op standaard.be/5G

 ?? © ?? Protest door leden van Extinction Rebellion tegen de komst van een 5G-mast aan het kanaal in Brussel.
Kristof Vadino
© Protest door leden van Extinction Rebellion tegen de komst van een 5G-mast aan het kanaal in Brussel. Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium