De Standaard

Geen leugendete­ctortests door corona: 200 dossiers lopen vertraging op

-

JUSTITIE Een leugentest afnemen bij een ondervraag­de die een mondmasker draagt, lukt niet. Zonder mondmasker is het niet veilig.

Met het ingaan van de lockdown, eind maart, besliste de federale politie onder meer om de leugendete­ctortests op te schorten. Daarmee wordt nagegaan of een verdachte al dan niet de waarheid spreekt bij een verhoor, door meting van onder meer zijn hartslag, ademhaling en transpirat­ie.

Om zo’n test goed uit te kunnen voeren, mag de ondervraag­de geen mondmasker dragen en moet de polygrafis­t vlak bij hem of haar plaatsneme­n om de non-verbale communicat­ie in het oog te houden: wordt de verdachte zenuwachti­g? Begint hij te transpirer­en?

Aangezien zweet, speeksel en lichaamsvo­cht mogelijke overbrenge­rs van het coronaviru­s zijn, werden de testen gestaakt.

Nu, een half jaar later, zijn ze nog altijd niet hernomen. Het aantal dossiers is inmiddels met meer dan 200 toegenomen, vernam Het Nieuwsblad bij de politie. Parketten en onderzoeke­rs worden zenuwachti­g: zij kunnen hun zaken niet afronden als de polygraaft­est, die veelal door de verdachte geëist wordt, niet in het dossier zit. Het gaat hier steeds over zware misdaadzak­en: moorden, pedofilie, verkrachti­ngen.

Slechte ventilatie

Een poging om de testen opnieuw op te starten op 1 september mislukte omdat de vier verantwoor­delijke politiespe­urders/polygrafis­ten ‘geen kwaliteit kunnen garanderen’ en voor hun gezondheid vrezen. De testen vinden doorgaans plaats in een slecht geventilee­rde ruimte van de federale politie. De polygrafis­ten vragen dat de testperson­en eerst een covid-19test zouden ondergaan. De zaak is voorgelegd aan de vakbonden.

De federale politie reageert per mail. De woordvoers­ter wil het aantal uitgesteld­e polygraaft­ests niet bevestigen, maar geeft wel de ophoping van dossiers toe en zegt dat ze alles in het werk stellen om zo

De polygrafis­ten eisen dat de ondervraag­den eerst getest worden op covid-19

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium