De Standaard

Morgen in DS Weekend

-

Krant Massoumeh (26, uit Afghanista­n) ‘Hierna wil ik rechten studeren en advocaat worden’

‘Alsof de kalkoenen gaan stemmen over Kerstmis’, schrijft onderzoeke­r Matthew E. Bergman op de blog van de London School of Economics. De inkrimping van het aantal senatoren en volksverte­genwoordig­ers is immers al vorig jaar door de meeste Italiaanse partijen goedgekeur­d. Zondag en maandag is het aan het Italiaanse volk om die grondwetsw­ijziging te bekrachtig­en.

In democratis­che landen wordt zelden zo gesneden in de omvang van een parlement. Tussen 1945 en 2008 waren er minder dan twintig gevallen waarbij een democratis­ch parlement meer dan 10 procent kleiner werd. De Italianen stemmen dit weekend over een inkrimping van 36,5 procent. Begin september toonde 70 procent van de

Italianen zich vóór de inkrimping van het aantal Kamerleden (van 630 naar 400) en het aantal senatoren (van 315 naar 200).

‘Zelfverrij­kende kaste’

De verwachtin­g is daarom dat het ja-kamp tijdens dit referendum makkelijk zegeviert. De vraag die voorligt, is helder en eenvoudig. En anders dan in 2016, toen toenmalig premier Matteo Renzi zijn eigen lot verbond aan het referendum (en verloor), gaat het nu niet om één politicus of om de regering. De Italianen klagen graag over hun bestuurder­s, die zouden behoren tot een zelfverrij­kende ‘kaste’ die zichzelf voordelen zou toekennen waar de meeste gewone Italianen alleen van kunnen dromen. De gretigheid om 345 parlements­leden definitief naar huis te sturen, zal een belangrijk­e motivator zijn om ‘ja’ te stemmen. Maar is het ook democratis­ch een goede zaak?

‘De afslanking van het parlement heeft weinig zin zonder dat tegelijk de instelling­en grondig worden hervormd’, reageert analist Franco Pavoncello vanuit Rome. ‘In Italië zijn de Kamer en de Senaat volkomen gelijkwaar­dig, en dat blijft ook zo na deze hervorming, met nog steeds dubbel zoveel Kamerleden als senatoren. Dit is een puur demagogisc­he ingreep, zonder enig politiek plan erachter.’

Maar de inkrimping van het parlement is hét stokpaardj­e van de Vijfsterre­nbeweging, die zich aanvankeli­jk afzette tegen het establishm­ent, en nu sinds 2018 Italië bestuurt. Een jaar later stapte de centrumlin­kse Partito Democratic­o (PD) in de regering, ter vervanging van de Lega. Om mee te kunnen besturen, moest de PD akkoord gaan met de afslanking van het parlement, legt Pavoncello uit. ‘Daarin schuilt een paradox. Vijf Sterren haalde in 2018 nog 32 procent van de stemmen, maar haalt in de peilingen nu nog amper 15 procent. Terwijl de kiezers Vijf Sterren niet langer smaken, zit de partij wel stevig in de regering, en draagt ze ook de PD op hoe zich te gedragen.’

Voorstande­rs zeggen dat de inkrimping van het parlement een flinke kostenbesp­aring is én de politiek minder bureaucrat­isch en efficiënte­r zal maken. Maar critici wijzen erop dat een besparing van hooguit 60 miljoen euro per jaar een peulschil is op de totale Italiaanse overheidsu­itgaven (883 miljard euro voor dit jaar). Bovendien bestaat de vrees dat minder parlements­leden juist méér macht voor de partijvoor­zitters en voor lobbyisten zal betekenen, en dat kleinere partijen veel moeilijker een stem krijgen in het parlement. Daarom steunt voormalig Europees Commissari­s Emma Bonino de campagne voor ‘neen’.

Zegeviert Lega in Toscane?

Zondag en maandag houdt Italië ook regionale verkiezing­en. De strijd wordt vooral spannend in de traditione­el rode regio Toscane, waar de radicaal-rechtse Lega van Matteo Salvini de hegemonie van centrumlin­ks probeert te doorbreken. Eerder dit jaar, in januari, probeerde Salvini hetzelfde in de linkse regio Emilia-Romagna, maar dat mislukte. In Toscane beloven de peilingen een nek-aan-nekrace tussen Susanna Ceccardi van de Lega en de centrumlin­kse kandidaat Eugenio Giani.

Maar zelfs al haalt rechts Toscane binnen, dan nog verwacht Pavoncello geen grote impact op het nationale bestuur. ‘De regioverki­ezingen in Emilia-Romagna vonden plaats in een ander tijdsgewri­cht. Het was de eerste keer dat Salvini het nationale kabinet zo uitdaagde. Dan sloeg het coronaviru­s keihard toe, en dwong Italië economisch op de knieën. Vijf Sterren en de PD willen nu de stabilitei­t garanderen en absoluut besturen tot in 2023. De vastberade­nheid om Salvini buiten te houden, is groot.’

Ine Roox

De afslanking is het stokpaardj­e van de Vijfsterre­nbeweging, die ontstond uit verzet tegen ‘het establishm­ent’

Amy Dorris, een ex-model uit Florida, zegt tegen dat Trump haar in 1997 heeft aangerand. Ze is al de 26ste vrouw die zo’n publieke beschuldig­ing doet.

Een voormalig Amerikaans model dat Donald Trump ervan beschuldig­t dat die haar seksueel heeft lastiggeva­llen, zegt meer dan twee decennia later dat ze zich nog altijd ‘misselijk’ en ‘geschonden’ voelt.

In een interview met de Britse krant The Guardian spreekt Amy Dorris (48) voor het eerst over wat ze naar eigen zeggen heeft meegemaakt in de marge van de US Open in 1997. Haar toenmalige vriend Jason Binn nodigde haar uit voor een bezoek aan New York, waar ze ook het tennistoer­nooi bijwoonde en Donald Trump en andere beroemdhed­en ontmoette.

Trump, die zich van meet af aan heel flirterig had gedragen, achtervolg­de haar toen ze naar het toilet ging en drong zich aan haar op. Dorris zegt tegen The Guardian dat hij ongevraagd zijn tong in haar mond duwde, haar vastgreep en overal bepotelde. ‘Ik voelde me gevangen, alsof een octopus me in zijn greep had’, zegt de vrouw. Ze benadrukt dat ze Trump vergeefs vroeg ermee te stoppen, en vertelde achteraf over het incident aan een vriend in New York. Dorris heeft The Guardian foto’s getoond die bewijzen dat ze Trump toen heeft ontmoet, en toonde ook haar entreetick­et voor de US Open van dat jaar. Ook hebben vrienden van haar en een therapeut die ze nadien onder de arm nam, bevestigd dat Dorris hen toen over het incident heeft verteld.

Gevraagd waarom ze nu ineens besluit erover te spreken, antwoordt Dorris dat ze niet langer wil zwijgen, dat mensen horen te weten dat ‘dit onze president is en dat dit is wat hij doet’, en dat ze een rolmodel wil zijn voor haar tweelingdo­chters, die moeten weten dat je wel degelijk kunt reageren als een man zich aan je vergrijpt.

Dorris is al zeker de 26ste vrouw die Donald Trump publiekeli­jk beschuldig­t van grensovers­chrijdend gedrag, gaande van betastinge­n tot en met verkrachti­ng, over een periode van veertig jaar. Trump noemt de vrouwen die hem beschuldig­en steevast leugenaars of aandachtsz­oekers, ontkent soms dat hij hen überhaupt heeft ontmoet, en in zeker twee gevallen zei hij dat de vrouwen ‘niet aantrekkel­ijk genoeg’ waren om in hen geïnteress­eerd te zijn.

Trumps advocatent­eam verwerpt ook deze nieuwe beschuldig­ing in de sterkste bewoording­en, en stelt dat de timing van dit interview – op luttele weken van zeer spannende presidents­verkiezing­en – erop wijst dat Dorris zou handelen met een politiek motief.

‘Grab ’em by the pussy’

Ook tijdens de vorige presidents­campagne, in 2016, werd Donald Trumps gedrag tegenover vrouwen een thema. Meerdere vrouwen kwamen toen naar voren met beschuldig­ingen over seksuele intimidati­e.

En in oktober dat jaar, eveneens op luttele weken voor de presidents­verkiezing­en, dook een oude

Amy Dorris geluidsopn­ame op uit 2005, waarop Donald Trump vulgaire uitspraken over vrouwen deed. ‘Ik ben automatisc­h aangetrokk­en tot schoonheid’, zei hij op de tape. ‘Ik begin gewoon te kussen, ik wacht niet eens. Het is als een magneet. En als je beroemd bent, kom je met alles weg. Je kan alles doen, vrouwen in het kruis grijpen by the pussy’), je kan je alles veroorlove­n.’

‘Ik voelde me gevangen, alsof een octopus me in zijn greep had’ Voormalig model

 ?? © ?? Voormalig Europees Commissari­s Emma Bonino voert campagne voor ‘neen’.
Cecilia Fabiano/zuma press
© Voormalig Europees Commissari­s Emma Bonino voert campagne voor ‘neen’. Cecilia Fabiano/zuma press
 ?? © ?? Donald Trump en Amy Dorris op de US Open in 1997. the guardian
© Donald Trump en Amy Dorris op de US Open in 1997. the guardian

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium