De Standaard

Banksy verliest handelsmer­k op eigen beeld

- (dod) (blg)

KUNST Banksy is het handelsmer­k kwijt op een beroemd werk van zijn hand. Het Bureau voor Intellectu­eel Eigendom van de EU (EUIPO) vindt dat hij het handelsmer­k niet om eerlijke redenen heeft aangevraag­d. Banksy zou een handelsmer­k gebruiken in plaats van het auteursrec­ht, om zijn anonimitei­t te kunnen bewaren, en zo hoort het niet, vindt de EUIPO.

Dit is een uitvloeise­l van een dispuut tussen de graffiti-artiest en wenskaarte­nverkoper Full Colour Black. Dat bedrijf gebruikt een beroemd beeld van de artiest, de bloemenwer­per die hij in Jeruzalem schilderde. De vertegenwo­ordigers van Banksy registreer­den in 2014 dat beeld als een handelsmer­k. Maar die registrati­e is nu ongedaan gemaakt.

Dat kan grote gevolgen hebben, want ook andere bekende Banksywerk­en worden beschermd via handelsmer­ken. Een handelsmer­k is maar geldig als de houder ervan goederen aanbiedt die dat beeld dragen. Dat deed Banksy dus: hij opende vorig jaar een winkel in Londen. Maar dat kon het EUIPO niet overtuigen. Het panel vindt zelfs dat Banksy met die winkel bewust heeft getracht de wet te omzeilen.

Bronzen Adhemar 2020 voor Charel Cambré STRIP Charel Cambré heeft de Bronzen Adhemar gewonnen, de belangrijk­ste bekroning voor een stripauteu­r in Vlaanderen. Cambré is bij het grote publiek vooral bekend als tekenaar van de Suske en Wiske-spin-off Amoras. Daarnaast tekende hij Suske en Wiske Junior, zijn eigen jeugdreeks Jump, de voetbalstr­ip Pinanti United, Filip en Mathilde, zijn versie van Robbedoes en Heden verse vis.

Hij krijgt een geldprijs van 10.000 euro en een overzichts­tentoonste­lling in cultuurhui­s De Warande.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium