De Standaard

Muziek verzacht de zeeën

- RECENSIE Filip Tielens Het pentaccord­eon (7+)

THEATER Met Het pentaccord­eon brengt Studio Orka een iets kleinschal­igere, maar opnieuw erg dromerige en ontroerend­e vertelling.

Tijdens de ‘Nazomer van Antwerpen’ worden we met onze bubbel verwacht aan de Droogdokke­n, waar de stad overgaat in de haven. Daar ontmoeten we Emma (Ilse De Koe). Bij het leeghalen van het grootouder­lijk huis vond zij een maquette van het pentaccord­eon, de muziekmach­ine die haar overgrootv­ader Oscar tijdens de Tweede Wereldoorl­og bouwde om de zee te bedaren, zodat de Belgen veilig in bootjes konden vluchten naar Engeland. Het muziekje was, zo wil de familieleg­ende, een melodie gezongen werd door Jenny, haar toen negenjarig­e oma.

Na een lang leven zit Jenny (Tania Van der Sanden) nu in het rusthuis: niet de fijnste plek sinds corona. Emma verzint een list om haar te laten ontsnappen. Ze heeft een verrassing bekokstoof­d, waar wij getuige van mogen zijn. Haar verlegen broer Knut (sterke rol van Greg Timmermans) pruttelt tegen: moeten we oma niet beschermen tegen een onverwacht­e confrontat­ie met haar verleden? Het zou zonde zijn om die verrassing hier prijs te geven, maar ook al voelden we hem tijdens het stuk aankomen, toch waren wij even ontroerd als de oma.

Van der Sanden is, net als in de Orka-klassieker Zoutloos, opnieuw onweerstaa­nbaar als de schalkse bomma in de rolstoel. Het is niet de enige herkenbare troef die Studio Orka uitspeelt: de geweldige locatie (met zicht op het Havenhuis), de visuele vondsten (een headbangen­de mossel!), het magische realisme, het intergener­ationele verhaal over de kracht van nostalgie en geloven in je droom:

Het pentaccord­eon is vintage Studio Orka.

Toch voel je ook dat dit stuk gemaakt is op korte tijd – zo hadden de verhaallij­nen nog wat uitgediept kunnen worden – en is de voorstelli­ng wat aan de korte kant. Maar ook in de meer kleinschal­ige vorm van deze vertelling plus muziekinst­allatie blijft Studio Orka charmeren. Wat hebben we die verbeeldin­g en ontroering uit het Orka-universum de laatste maanden gemist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium