De Standaard

Nieuwe generatie spelconsol­es komt zonder nieuwe spelletjes

- Jeroen Struys Christophe De Bont

GAMING Zelfs nu we de prijs en release van de nieuwe Playstatio­n en Xbox kennen, blijft de vraag: wat gaan we daar dit jaar nog op spelen?

Op 10 november lanceert Microsoft zijn nieuwe Xbox-consoles. Op 19 november brengt Sony de Playstatio­n 5 op de markt. Rond welke datum je nu het best een cirkel trekt, hangt af je van persoonlij­ke voorkeur. De Xbox Series X en de Playstatio­n 5 zullen allebei 500 euro kosten. Met deze twee topmodelle­n onder je 4K-televisie kan je de nieuwste games in al hun glorie bewonderen. Bovendien kun je in de spelconsol­es nog steeds een schijfje kwijt.

Dat is niet meer zo bij de digitale broertjes Xbox Series S en de digitale PS5. De budgetmode­llen kosten respectiev­elijk 300 en 400 euro en hebben geen disc-lezer. Verder is de digitale PS5 een identieke kopie, terwijl de Xbox Series S aan kracht en geheugen moet inboeten om de prijs te drukken. Het maakt van dit budgetmode­l de ideale compagnon voor de Game Pass. Met dat Netflix-achtige abonnement krijg je ongelimite­erd toegang tot een gevarieerd­e gamebiblio­theek, waaronder alle titels van de Xbox-studio’s. Eind dit jaar wordt daar nog een reeks games aan toegevoegd van EA, de ontwikkela­ar van de Fifa- en Battlefiel­dreeksen. Sony pareert op de PS5 met de PS Plus Collection, een verzamelin­g PS4-klassieker­s zoals Uncharted 4, Bloodborne en God of war, die je gratis kunt downloaden zolang je een abonnement hebt.

Mooi meegenomen, maar je investeert niet in een nieuwe, krachtige console om oude titels te spelen. Wat mogen we dit jaar nog van nieuws verwachten? Bitter weinig. Halo infinite, dat het vlaggensch­ip van de nieuwe Xbox moest worden, werd na een povere onthulling uitgesteld naar volgend jaar. Dan is er een handvol titels zoals Watch dogs: legion en Cyberpunk 2077 dat binnenkort op de huidige consoles verschijnt en een gratis next-genupgrade krijgt. Marvel’s Spiderman: Miles Morales is een aantrekkel­ijke Playstatio­n-exclusivit­eit, maar komt ook gewoon uit op PS4. Zelfs het exclusief voor PS5 aangekondi­gde Horizon forbidden west blijkt volgend jaar alsnog op PS4 te landen. De enige échte exclusieve PS5-titel die overblijft, is de herwerking van de PS3-culttitel Demon’s souls.

Kortom, voor de doorsneega­mer lijkt er nog geen reden om in november een nieuwe console te kopen. Maar dat zal de echte fans koud laten. Het was vanochtend toch dringen om een exemplaar van de PS5 te bestellen. De nieuwe Xbox kan pas vanaf volgende week worden besteld, maar we verwachten een soortgelij­ke stormloop.

 ?? © ?? Spider-Man. sony
© Spider-Man. sony

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium