De Standaard

Politieke heibel over Streamz en de VRT

De Vlaamse streamingd­ienst Streamz blijft voor beroering zorgen, ook in de politiek. Zelfs de meerderhei­dspartijen in de Vlaamse regering zijn niet onverdeeld gelukkig.

- Wetenschap@standaard.be,

‘Die kunstmanen draaien veel sneller dan de aarde’, zegt wiskundige Frank Budnik, werkzaam bij de afdeling Flight Dynamics van ESA in Darmstadt. ‘En dat betekent dat een toeschouwe­r op een vaste plek op de aarde zo’n sonde elke negentig minuten kan zien opkomen in het westen en even later weer kan zien ondergaan in het oosten.’ In theorie dan. Het kunstvoorw­erp moet groot genoeg zijn en de belichting gunstig. Het ISS is groot zat. Wie goed oplet kan het gevaarte op heldere dagen waarnemen rond zonsopkoms­t en zonsonderg­ang.

‘Hoe hoger een satelliet vliegt, des te langer is zijn omwentelin­gstijd’, vervolgt Budnik. ‘Het natuurkund­ige principe hierachter werd begin zeventiend­e eeuw al door Johannes Kepler beschreven.’

Een kunstmaan op 36.000 kilometer afstand van de aarde bevindt zich in de geostation­aire baan. De omlooptijd daar is 23 uur, 56 minuten en 4,1 seconden. Satelliete­n die dit pad volgen draaien ook van west naar oost, maar aan de hemel zie je ze niet bewegen. ‘Dat komt doordat ze gelijk opgaan met de aardrotati­e’, zegt Budnik. ‘Hier bevinden zich vooral telecommun­icatiesate­llieten.’

Voor sondes op nog grotere afstand is de omlooptijd langer dan een dag. De aarde haalt deze kunstmanen als het ware in. Ook al gaan ze dezelfde kant op als het ISS, bij ons op aarde verschijne­n ze in het oosten aan de hemel.

Tomas van Dijk

 ?? © ?? tegen de wet. vtm
© tegen de wet. vtm
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium