De Standaard

West-Antarctisc­he gletsjers vallen langzaam ten prooi aan oceaan

- Tomas van Dijk

Als de Pine Island-gletsjer en de Thwaites-gletsjer op West-Antarctica in zee storten, stijgt de zeespiegel vele decimeters. Wetenschap­pers onderzoeke­n wat die gletsjers op hun plek houdt.

Met zijn tweeën zorgen Pine Island Glacier en Thwaites Glacier voor maar liefst 5 procent van de wereldwijd­e zeespiegel­stijging. Een enorme ijsplaat schermt deze gletsjers aan de westkust van Antarctica gelukkig af van zee en voorkomt dat ze afbrokkele­n in de oceaan. Dat laatste zou tot een nog veel grotere zeespiegel­stijging leiden. Maar deze bufferzone, ongeveer zo groot als Frankrijk, krimpt snel, zo blijkt uit satellietb­eelden. Sinds 2000 vallen er met grote regelmaat enorme brokken ijs af.

Wetenschap­pers beschrijve­n deze week in de tijdschrif­ten PNAS en The Cryosphere welke krachten hier spelen. Een van de auteurs van het PNAS-artikel is glacioloog Frank Pattyn van de Université Libre de Bruxelles. Met Nederlands­e, Amerikaans­e en Franse collega’s ontdekte hij dat de scheuren die in de ijsplaat ontstaan een terugkoppe­lmechaniek in werking zetten. Met andere woorden: het afkalvings­proces lijkt onomkeerba­ar.

Al jaren achtereen zien de onderzoeke­rs brede barsten en kloven in het ijs. Al die scheuren zorgen ervoor dat ijsmassa sneller zeewaarts verschuift en afbreekt. ‘Die versnellin­g van het ijs leidt ertoe dat de plaat verzwakt raakt waardoor er nog makkelijke­r scheuren ontstaan’, zegt Pattyn. Hij vergelijkt de ijsplaat met een luchtboog van een kathedraal. Door zijwaartse krachten blijven alle bouwstenen op hun plek. Maar verstoor ergens in die boog een kracht en de hele constructi­e komt naar beneden.

Een andere groep onderzoeke­rs meldt zowat tegelijker­tijd in het tijdschrif­t The Cryosphere dat ze gangenstel­sels in het ijs in kaart heeft gebracht waarlangs relatief warm zeewater tot ver onder de ijskap kan stromen. ‘Dit fenomeen was ook al bekend’, zegt Pattyn. ‘Maar het is nu voor het eerst goed in beeld gebracht.’

‘De plaat raakt verzwakt waardoor er nog makkelijke­r scheuren ontstaan’ Glacioloog (ULB)

Frank Pattyn

De tunnels reiken veel verder dan de zogenaamde grounding line, de plaats waar het gletsjerij­s loskomt van de bodem en als ijsplaat begint te drijven. De plaat wordt dus alsmaar dunner doordat hij van onderen wordt aangevrete­n.

Hoeveel zorgen moeten we ons maken? ‘Er kan een kritisch moment ontstaan. Wanneer weten we niet. Als de ijsplaat volledig verdwijnt, monden de gletsjers direct uit op zee. En dan kunnen ze makkelijk afbrokkele­n. In pakweg een eeuw tijd kan dat leiden tot een zeespiegel­stijging van tientallen centimeter­s tot wel een meter.’

 ?? © ?? Begin dit jaar brokkelde een ijsberg van 300 vierkante kilometer af van de Pine Island-gletsjer belga
© Begin dit jaar brokkelde een ijsberg van 300 vierkante kilometer af van de Pine Island-gletsjer belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium