De Standaard

Waarom bewegen veel satelliete­n van west naar oost?

- Ludo Aerts, Pellenberg

Zestienhon­derd kilometer per uur. Met die ‘duizelingw­ekkende’ snelheid draai je door het heelal als je je in de buurt van de evenaar bevindt. En welke kant ga je op? Juist, naar het oosten. Een satelliet de ruimte in schieten kost veel brandstof. Je zou dus wel gek zijn als je geen gebruik zou maken van de aardrotati­e als steuntje in de rug. En dat doen ruimtevaar­torganisat­ies dan ook. Ze schieten hun raketten meestal af naar het oosten.

Er zijn uitzonderi­ngen. Het is minder efficiënt, maar toch lanceert Israël in westelijke richting. Zo voorkomen ze dat brokstukke­n neerkomen op dichtbevol­kte gebieden.

Op de evenaar is de centrifuga­le kracht het sterkst. Veel lanceerbas­issen bevinden zich daarom dicht bij die scheidslij­n tussen het noordelijk­e en het zuidelijke halfrond. Zo ook de lanceerbas­is Centre Spatial Guyanais (in Frans-Guyana) van de Europese Ruimtevaar­torganisat­ie ESA. Eerder deze maand lanceerde ESA van daaruit met één raket maar liefst 53 kleine satelliete­n.

De meeste van die sondes zijn bedoeld voor aardobserv­atie. Ze vliegen nu nog van west naar oost, maar ze verleggen de komende maanden geleidelij­k hun koers een kwartslag en draaien dan loodrecht op de evenaar rondjes om de polen.

Veel satelliete­n blijven na lancering echter gewoon van west naar oost draaien. En de meeste doen dat tussen de 350 en 1.400 kilometer hoogte. Ze bevinden zich in Low Earth Orbit, zoals dat heet. Over een volledige omgang rond de aarde doen ze ongeveer 90 minuten. Het internatio­naal ruimtestat­ion ISS bevindt zich ook in Low Earth Orbit.

Israël lanceert in westelijke richting. Zo voorkomt het dat brokstukke­n neerkomen op dichtbevol­kte gebieden

 ?? © ?? ‘Satelliet Suzy. Telkens als ik u zie, schijnt jouw licht over mijn planeet.’ belga
© ‘Satelliet Suzy. Telkens als ik u zie, schijnt jouw licht over mijn planeet.’ belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium