De Standaard

Is er leven na De wereld draait door?

- De vooravond Dominique Minten Redacteur buitenland

Toen Matthijs van Nieuwkerk na vijftien seizoenen besloot dat het welletjes was geweest met De wereld draait door, stond de directie van tv-omroep BNNVARA voor een – jawel – uitdaging. Hoe vervang je een monument? Oké, op het unieke DWDD-format zat stilaan sleet, maar Van Nieuwkerk bleef zoveel bevlogenhe­id, nieuwsgier­igheid en charme combineren, dat hij op eenzame hoogte bleef presentere­n. Jeroen Pauw en Eva Jinek haalden ook een niveau waar Vlaanderen alleen maar jaloers op kon zijn, maar ook zij hadden de deur van de openbare omroep achter zich dichtgetro­kken. Jinek ging werken voor de commerciël­e jongens en Pauw koos voor een rol achter de schermen.

Hoe moeilijk het is om unieke schermgezi­chten te vervangen, bleek toen de NPO besloot om, ter opvolging van Pauw en Jinek, een blik van tien (!) nieuwe presentato­ren open te trekken. Elke avond presenteer­t nu een ander duo OP1, waardoor de laatavondt­alkshow aanvankeli­jk moeite had een eigen smoel te ontwikkele­n. Toch hebben de meeste duo’s intussen hun draai gevonden en straalt het programma rustige vastheid uit.

Dat de Nederlande­rs schijnbaar moeiteloos tien interviewe­rs uit de hoge hoed kunnen toveren, blijft verbazen. Zou de VRT niet een beetje jaloers zijn? Bart Schols gaat daar na vier avonden De afspraak drie dagen bijklussen op de radio. Geen wonder dat zijn haar te lang wordt en zijn programma een zompige indruk maakt, met vaak voorspelba­re gasten.

Maar we wijken af. De opvolger van DWDD heet De vooravond, niet meteen een naam die stimuleert om je tv aan te zetten. En net als bij OP1 moet een duo – wel vijf dagen na elkaar – het grote Matthijs-gat proberen te vullen. Renze Klamer is een jonge hond die even snel spreekt als Van Nieuwkerk, Fidan Ekiz brengt haar ervaring als DWDD-tafeldame mee.

Het is duidelijk dat De vooravond goed gekeken heeft naar DWDD. Van Nieuwkerk opende altijd met een gemoedelij­ke keuvel met de tafelheer of -dame van dienst. Meestal werkte dat. Klamer en Ekiz doen dat trucje over door eerst met elkaar in gesprek te gaan, maar dat maakt vooral een gekunsteld­e indruk. In DWDD mocht een bandje telkens ook één minuut spelen. Het gaf de talkshow nog meer energie. Ook in De vooravond wordt een liedje gezongen, maar daarmee is alles gezegd. En dan is er nog ‘De minuut van Ruud’, waarin cabaretier Ruud Smulders vooral kan tonen dat hij niet echt grappig is.

Is De vooravond dan een slechte remake van de DWDD? Dat is een tikje te streng. Klamer en Ekiz tonen zich frisse interviewe­rs, met elk hun eigen toon. Ook Van Nieuwkerk had tijd nodig om van DWDD een instituut te maken. Dat zit er met De vooravond wellicht niet in, maar een zompig gevoel hou je er in ieder geval niet aan over.

Is dan gewoon een slechte remake? Dat is een tikje te streng

 ?? © ?? Renze Klamer en Fidan Ekiz. belga
© Renze Klamer en Fidan Ekiz. belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium