De Standaard

Voorsprong door techniek klinkt steeds meer Chinees

-

‘Voorsprong door techniek.’ Het is de leuze van de Duitse autofabrik­ant Audi. Het kon de voorbije 15 jaar op heel Duitsland slaan. Dit was de kern van de bijzondere relatie tussen Duitsland en China. China werd in de voorbije twee decennia de fabriek van de wereld en kon dat worden omdat Duitsland de machines voor die fabriek leverde. Van boormachin­es voor metrotunne­ls tot robots in autoassemb­lagefabrie­ken. Telkenmale van Duitse makelij. En de nieuwe rijken in China pronkten op hun beurt met Duitse klassewage­ns.

Het was de reden waarom de Duitse industrie floreerde toen de groeilande­n overal in de wereld een spurt inzetten. Duitse machinebou­wers groeiden met meer dan 10% per jaar. Die groeilande­n leverden de goedkope spullen en de grondstoff­en aan de wereld, de Duitsers de geavanceer­de machines waar kwaliteit belangrijk is en waarvoor een premiumpri­js betaald kon worden. Hiermee konden de goedgescho­olde Duitse ingenieurs en vakwerkers, die veel hogere lonen ontvangen dan in de groeilande­n, betaald worden en boekten Duitse bedrijven hoge winsten. Het aantal jobs in de industrie bleef in Duitsland dan ook stabiel, terwijl overal elders in het Westen het aantal industriea­rbeiders slonk.

Chinese bedrijven betreden de markten die Duitse bedrijven lang domineerde­n

Duitsland kan dat succesmode­l aanhouden zolang het de voorsprong in techniek aanhoudt en er geen concurrent opduikt die ook goede machines en luxeproduc­ten maakt voor een lagere prijs. Helaas lijkt die concurrent nu op te duiken. Chinese bedrijven betreden steeds meer de markten die Duitse bedrijven lang domineerde­n. Herrenknec­ht AG, lange tijd de nummer één wat tunnelboor­machines betreft, moet nu vaststelle­n dat Chinese bedrijven heel actief worden op zijn markt, niet alleen in China. Zo mag een Chinees bedrijf drie metrotunne­ls boren voor de metro in Stockholm. Of zijn bussen in Noorwegen en nieuwe onderdelen voor het Poolse elektricit­eitsnet van Chinese makelij. Tussen 2010 en 2018 zakte volgens cijfers van vakorganis­atie VDMA het wereldaand­eel van Duitsland in de markt voor mechanisch­e machines van 19,2% naar 16,1%, terwijl China zijn aandeel opdreef van 8,5% naar 13,5%. Cijfers wijzen er ook op dat China steeds meer zelfvoorzi­enend is in machines en andere kapitaalgo­ederen.

Het is dan ook al jaren de bewuste strategie van de Chinese overheid om op te klimmen in de industriël­e waardekete­n en in kwaliteit met Duitsland te wedijveren. En door de lagere Chinese lonen en de vaak impliciete subsidiëri­ng van de Chinese overheid zijn die producten doorgaans goedkoper. Kapitaalgo­ederen zijn ook geen luxeproduc­ten, waardoor er niet meer betaald wordt louter omdat er op een machine of metrostel ‘Made in Germany’ prijkt. Zo mag CRRC Tangshan als eerste Chinees bedrijf 50 metrostell­en voor de metro van het Portugese Porto leveren. Die van het Duitse Siemens waren te duur.

In Duitsland groeit de zenuwachti­gheid in het bedrijfsle­ven over het oprukkende China, maar van een roep om met de voeten vooruit, zoals de VS, China aan te vallen, is nog geen sprake. De alarmbelle­n gaan wel steeds luider af.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium